GÜNEKAB MECLİSİ, YILIN SON TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Güney Edirne Katı Atık Birliği (GÜNEKAB) Meclisi’nin olağan toplantısı, bugün gerçekleştirildi.
Keşan Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantı, saat 15.00 sıralarında başladı.
Toplantı, Keşan Belediye Başkanı ve GÜNEKAB Başkanı Op.Dr. Mehmet Özcan başkanlığında yapıldı.
Toplantıda, açılış ve yoklamanın ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.
Gündemin birinci maddesi olan 2024 yılı ek bütçe konusu görüşüldü. İlgili madde de personel, sigorta primleri ve diğer hizmet alımları olmak üzere, 1.200.000 TL gider kaleminin olduğu aktarıldı. Bu çerçevede; 1.200.000 TL ek bütçe talep edildi ve madde oybirliğiyle kabul edildi.
Toplantının 2. maddesinde, 2025 yılı birlik bütçesi görüşüldü. 17.466.305 TL olarak açıklanan 2025 yılı gelir ve gider bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.
Gündemin 3. maddesi olan 2025 yılı yatırım planı ve çalışma programının görüşülmesine geçildi.
Birlik Müdürü tarafından Ana Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisinin 2025 yılında işletilmesi, Atıkların düzenli depolanmasına dair yönetmeliğinin 23,24,25 ve 26. maddelerinde belirtilen kontrol ve izleme işlemlerinin yürütülmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2007/10 nolu genelgesi gereği 2025 yılı için katı atık karakterizasyon çalışmalarının yapılması, Koruklu Bölgesi ve Enez İlçesinde bulunan aktarma istasyonlarının bakımları ve birlik bünyesinde bulunan çekicilerin ve semi-treylarların bakım-onarım-tamiratlarının yapımı ve çalıştırılması, tıbbi atıkların toplanması, sterilizasyonu ve bertarafı, Sıfır Atık Yönetmeliği, Birlik Tüzüğü ve Mevzuat kapsamında yürütülecek projeler ile NEXT Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Avrupa Birliğinden alınan hibe ile projelerin yürütülmesi ve uygulanması konusunda bilgilendirmede bulunuldu.
AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN 454.985,40 EURO HİBE KAZANDIRILMIŞTIR
NEXT Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Avrupa Birliğinden alınan hibe ile projelerin yürütülmesi ve uygulanması hakkında şu bilgilendirmede bulunuldu: “NEXT Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2021-2027 dönemi 1.teklif çağrısı kapsamında hazırlanan ‘Transnational Cooperation for Sustainable Waste Management and Recycling Practices in the Black Sea Basin’ Go2Recicling / ‘Karadeniz Havzasında Sürdürülebilir Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm Uygulamaları için Sınır Ötesi İşbirliği kapsamında birliğimize Avrupa Birliği’nden 454.985,40 EURO hibe kazandırılmıştır. 2024 Yılının Eylül ayında hibe programımız resmi olarak başlamıştır ve toplam süresi 26 aydır. Lider durumda olduğumuz projede kazanılan hibe programında ortaklarımız; Asocıatıa Tehnopol Galatı (Romanya) /Teknopol Galati Derneği, Munıcıpalıty Of Sozopol (Bulgaristan) /Sozopol Belediyesi, Imeretı Scıentıst’ Unıon ‘’Spectrı’’ (Gürcistan)/ ‘Spektri’ İmereti Bilim İnsanları Birliği, Uzunköprü Belediye Başkanlığı ve Keşan Belediyesi Başkanlığı’dır. Proje kapsamında Keşan, İpsala ve Enez ilçelerinden araziler tahsis edilmiştir. Tahsis edilen arazilere; Keşan’da 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi, İpsala’da Mobil Atık Getirme Merkezi, Enez’de Mobil Atık Getirme Merkezleri kurulacaktır. Kurulacak olan atık merkezlerinin dışında okullarda ve salonlarda bilinçlendirme çalışmaları ve eğitimleri düzenlenecektir.
- SINIF ATIK GETİRME MERKEZİ KEŞAN’DA KURULACAK
Keşan’daki 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi, vatandaşlardan doğrudan ayrılmış atıkları toplayan geri dönüştürülebilir atık getirme merkezi prensibiyle çalışacak ve Keşan’da kurulacaktır. Merkez, Türkiye’nin Avrupa yakasında kurulan geri dönüştürülebilir atıklar için ilk sabit getirme merkezi olacak ve aynı zamanda yenilenebilir güneş enerjisi kaynaklarının kullanımı ve gri suyun yeniden kullanımı, kompostlama vb. gibi 3-R (azaltma, yeniden kullanma ve geri dönüşüm) prensipleri ve gerçek doğa dostu uygulamalar için hizmet verecektir. Merkezde; kağıt, plastik, cam, metal, ahşap, tekstil, atık elektrikli ve elektronik eşyalar (aydınlatma ekipmanları, televizyon, radyo, bilgisayar, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kamera gibi), hacimli atıklar (dolap, koltuk gibi), ömrünü tamamlamış lastikler, atık bitkisel yağlar, atık ilaçlar, piller ve akümülatörler vatandaşlar tarafından başka atıklarla karıştırılmadan getirilmesi gereken atıklardır. Şu anda kaynakta herhangi bir atık ayırma işlemi yapılmamakta olup, tüm belediye atıkları toplanmakta, karıştırılmakta ve depolama alanında verimsiz bir şekilde ayrıştırılmaktadır. Proje ile toplama altyapısının kullanışlı ve kullanımı kolay olmasına önem verilecektir.”
İPSALA VE ENEZ’DEKİ MOBİL ATIK GETİRME MERKEZİ, BELEDİYENİN BELİRLEDİĞİ ALANA KURULACAK
İpsala’daki Mobil Atık Getirme Merkezi ve Enez’deki Mobil Atık Getirme Merkezi, vatandaşlara ayrı atık toplama altyapısını motive etmek ve sağlamak için belediyenin belirlediği alana kurulacaktır. Bu yatırım 7 farklı ayrı atığın toplanmasına olanak sağlayacaktır. Kağıt, plastik, cam, metal, organik atık, pil ve yağ. Toplanan atıklar Keşan’daki atık merkezine aktarılacaktır. Yatırım dışı faaliyetler; proje kapsamında okullara, STK’lara ve halka yönelik bilgilendirme faaliyetleri, eğitimler gerçekleştirilecektir. Çocuklarla temizlik etkinlikleri yapılacaktır.”
Gerekli bilgilendirmenin ardından ilgili madde, oy birliğiyle kabul edildi.
ATIK ÜCRET TARİFESİ
Toplantıda, Güney Edirne Katı Atık Birliği’nin 2025 yılı atık ücret tarifesinin belirlenmesiyle ilgili gündem maddesi görüşüldü. Atık ücretin üye mahalli idarelerin ton başına (Belediyeler ve İl Özel İdaresi) 224,53 TL (KDV Dahil), üye olmayan işyerlerinden ve resmi kurumlardan ton başına 771,64 TL (KDV Dahil), üye olmayan iş yerlerinden ve resmi kurumlardan ton başına 1200 ton ve üzeri atık getirenlerden 554,74 TL (KDV Dahil) alınması maddesi oy birliğiyle kabul edildi.
Gündemin 5. maddesinde, 2025 yılı birlik bünyesinde geçici işçi pozisyonunda çalışan 1 adet geçici işçi vizesinin onaylanması görüşüldü. İlgili madde oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantının 6. maddesinde, Güney Edirne Katı Atık Birliği’nin haczedilemez banka hesaplarının meclisten geçirilmesi görüşüldü. Konuyla ilgili yapılan bilgilendirmede şunlara yer verildi: “5393 Sayılı Belediye Kanununun ‘Belediyenin yetkileri ve imtiyazları’ başlıklı 15’nci maddesinin 9.fıkrasında; ‘Belediyenin proje karşılığı borçlanma yoluyla elde ettiği gelirleri, şartlı bağışlar ve kamu hizmetlerinde fiilen kullanılan malları ile belediyenin haczi mümkün olmayan gelirleri sayılmıştır. Ayrıca, 5779 Sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi hakkında kanunun 7’nci maddesinde belediyelere, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatından ayrılacak paylar ile diğer kanunlarda verilmesi öngörülen payların vergi hükmünde olduğu düzenlenmiştir. Dolayısıyla genel bütçe vergi gelirlerinden aktarılan paylar da kanun ile vergi hükmünde kabul edildiğinden haczedilmesi mümkün değildir.”
İlgili madde oy birliğiyle kabul edildi.
Meclis üyesi Rasim Ergene, birlik başkanının maaşının belirlenmesiyle verdiği önerge görüşüldü. Maddenin görüşülmesi sırasında, meclise Hüseyin Yavaş başkanlık yaptı. Birlik başkanın maaşının 40 bin TL olarak güncellenmesi görüşüldü. İlgili maddeye, Beyendik Belediye Başkanı Ferat Gülver ve GÜNEKAB Meclis Başkanvekili Hüseyin Yavaş çekimser oy kullanırken; madde oy çokluğuyla kabul edildi.
Toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona erdi.
GÜNEKAB Meclisi’nin olağanüstü toplantısının 2025 yılının Nisan ayında yapılmasına karar verildi.