“ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Trakya bölgesinde ziyaretlerde bulunan Birleşik Emekliler Sendikası Genel Başkanı Mahmut Şengül ve sendika temsilcileri, Keşan’daki sendika üyeleriyle bir araya geldi.
Ziyaretle ilgili açıklamada bulunan Şengül, “Emekliler olarak, toplumun her kesimini kapsayan bir kitleyiz. Kuruluş, ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır. Türkiye’de 4 tane emekli sendikası var. İlk emekli sendikası 1995 yılında DİSK’e bağlı Emekli Sendikası 2 defa kapanma süreci yaşadı. Şu anda yeniden kapatıldı. Tüm Emekli Sen var ve o da mahkeme kararıyla kapatıldı. Biz, gerekli müracaatımızı yaptık ve İçişleri Bakanlığından onayımızı bekliyoruz. Logo olarak gökkuşağını tercih ettik. Bunu tercih etmemizdeki gerekçe; her siyasi düşünce ve her inançtan tüm emeklileri kapsıyoruz. Biz, sadece emekli kimliğimizle buradayız.” diye konuştu.
Emeklilerin enflasyon karşısında yaşadığı yaşam sıkıntısına çözüm bulmak için tabandan örgütlenen bir sendika olduklarını dile getiren Mahmut Şengül, şu ifadeleri kullandı: “Biz, üyelerimizle oturup ve yine onlarla birlikte karar alıp, uygulayan bir yönetim anlayışını sergiliyoruz. Yerelden genele doğru bir yönetim anlayışını sergiliyoruz. Bu anlamda 30 şehirde örgütlendik ve örgütlenme çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki süreçte yasaların öngördüğü %1’lik ülke barajını aşıp emekliler adına Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve kurumuyla toplu sözleşme masasına emekliler adına oturmaktır. Önümüze bir hedef koyduk ve 1 yıl içerisinde bu sayıyı bulacağız.
Bugün en düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL’dir. Ama büyükşehirlerde oturulmayacak durumda olan bir evin kirası 5 bin TL’dir. Bu şartlarda emeklilerin yaşama şansı yoktur. Emekliler olarak asgari ücret olan 5 bin 500 TL’nin altında bir maaşı kabul etmiyoruz. İnsanca yaşayacak bir maaş istiyoruz. Yılda iki defa bayram harçlığı var ve bunun kalıcı olmasını istiyoruz. Bunun yılda 4 defa emekli maaşı düzeyinde verilmesini talep ediyoruz. Sağlıkta emeklilerden katkı payının kaldırılmasını istiyoruz.
Asgari ücretin altında maaş alan emeklilere ev konusunda öncelik sağlanmasını istiyoruz. TOKİ tarafından yapılan evlerin %50’sinden fazlası sığınmacılara verilmiş. Ama kendi emeklisine, sığınmacıya layık görülen yaşamı bile layık görmüyorlar. Emeklilerin sorunlarını çözüme kavuşturmak için kurulduk. Sorunları çözmek için mücadelemizi sürdürüyoruz.”