YÖRÜK, İVME FİNANSMAN PAKETİ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis üyesi Evren Yörük, 23 Mayıs 2019 tarihinde T.C Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Berat Albayrak tarafından açıklanan “İVME (İleri, Verimli, Milli, Endüstri) Finansman Paketi” hakkında bilgilendirmede bulundu.
Yörük, Bakanlık tarafından açıklanan bu finansman paketinin ana hedeflerinin; dış ticaret açığını azaltmak, ithalat bağımlılığını en aza indirmek, ihracat gelirlerini yükseltmek ve istihdama katkı sağlayarak bölgesel ve ulusal ekonomilerimizi geliştirmek olduğunu kaydetti.
Evren Yörük, şunları ifade etti: “Oda Meclisimiz ve Yönetim Kurulumuz olarak İVME Finansman Paketi kamu bankaları tarafından yürürlüğe girdiği için Keşan Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıf Bankası Müdürleri ve yetkilileri ile görüşmeler yaparak, Oda üyelerimizi yararlandırmak ve bölgesel ekonomiye katkı sağlanması amaçlanmıştır. Bu paket içeriğinde üç ana faaliyet alanları bulunmaktadır. Bunlar; hammadde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarım sektörlerini kapsayarak imalatçı Oda Üyelerimizin tadilat, kapasite artırımı, yenileme ve yeni yatırımların da finansmana kolay erişimi uygun maliyetlerle sağlanacaktır.”
İVME Finansman Paketinin kapsadığı üç ana faaliyet alanı hakkında da Yörük, şu detayları verdi:
“Hammadde ve ara malı imalatı sektöründe; kimyasal/medikal (eczacılık), plastik ve kauçuk, suni ve sentetik iplikler, kâğıt, karton ve mukavva ürünleri üretimde finansman desteği sağlanmaktadır. Makine imalatı sektöründe ise; elektrikli makine ve aksamları, bilgisayar, elektronik, optik, motorlu taşıtların aksam ve parçaları, motor ve aksamları, genel endüstri makine ve aksamları ve elektrikli teçhizatlarının üretimi İVME Finansman Paketinin içerisinde desteklenmektedir. Destek türleri Yatırım ve İşletme Kredileri olmak üzere 2 çeşittir. Bu paket kapsamında, belirtilen iki üretim sektörde de Yatırım Kredisi 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz olmak üzere, azami 10 yıl vade ile 150 Milyon TL’ye kadar desteklenmektedir. Diğer kredi türü Yatırım Kredisine bağlı olarak İşletme Kredisinde ise 1 yıla kadar anapara geri ödemesiz olmak üzere azami 5 yıl vade ile 30 Milyon TL’ye kadar desteklenmektedir. Üçüncü ana faaliyet alanı olan tarım sektörümüz, gerek enflasyonla mücadele, gerek ise ihracatın artması ve ithalatın azalması açısında büyük önem taşımaktadır. Bu alandaki sektörler; seracılık, soya, mısır, ayçiçeği, hayvancılık ve yem bitkisi üretimi ve birlikte ekipman paketlerini üretiminde bu destekler sağlanmaktadır. Diğer sektörlerde destek verildiği gibi tarım sektöründe de Yatırım Kredileri azami olarak 84 aya kadar, İşletme Kredileri ise azami olarak 14 aya kadar işletme giderlerinin tamamına destek sağlanmaktadır.’’
İVME Finansman Paketi ile imalatçı oda üyelerinin yararlanacağını ve yerli üretim kabiliyetinin güçlenerek, bölgesel üretim alt yapısının daha da ileri seviyelere taşınacağını belirterek Evren Yörük, şöyle dedi: “Bakanlığımız tarafından açıklanmış olan İVME Finansman Paketi imalatçı Oda Üyelerimize, Enflasyon ve DİBS (Devlet İç Borçlanma Senedi) Endeksli 2 tür faiz oranları uygulanacaktır. Enflasyon Endeksli Kredi 0-2 yıl TÜFE+2 / 2-10 yıl TÜFE+3 olarak belirlenmiştir. DİBS Endeksli Kredi ise 0-2 yıl DİBS+1 / 2-5 yıl DİBS+2 ve 5-10 yıl DİBS+3 olarak belirlenmiştir.’’
Konuyla ilgili olarak; Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterliğinden, Keşan ziraat Bankası, Halk bankası ve Vakıfbankasıyla iletişime geçerek bilgi alınabileceği de kaydedildi.