ENEZ SEMPOZYUMU’NUN ARDINDAN…
Yaklaşık 1 yıl önce Sevgili Öğr. Gör. Halûk Kayıcı ve Dr. Emin Ünsal’ın ateşlediği bir fikir, bir proje beklenenden önce gerçekleşti. Enez Sempozyumu Trakya Üniversitesi, Enez Kaymakamlığı ve Enez Belediyesinin ortaklaşa çalışması ile 3 gün boyunca çok ilginç sunumlarla zengin bir içerikle yaşandı ve güzel anılarla sonlandırıldı. Sadece Trakya’dan değil yurdun çeşitli illerinden, üniversitelerinden gelen bilim insanları Enez hakkında inanılmaz ve çok ilginç bilgileri bizlerle paylaştılar.
***
İlgililer bu sempozyumda sunulan bildiri sayısının İpsala, Havsa hatta Keşan’da yapılan sempozyumlar da sunulan bildiri sayısından daha fazla olduğunu özellikle vurguladılar. Ancak izleyen sayısı ve bürokrasinin ilgisi açısından kendi gözlemimi belirtmem gerekirse yine sınıfta kaldık. Belediyemiz üzerine düşen her görevi en iyi şekilde yaptı. Ama sempozyuma bir zenginlik katamadı. Örneğin katılımın artması için sahilden Enez’e düzenli bir ulaşım sağlayabilirdi. Sahil yine Enez’den uzak tutuldu. Belediye Başkanı bu vesile ile Enez’e gelmiş olan bilim adamları ile Enez konusunda daha derinlemesine birebir görüşmeler yapabilirdi.. İleriki zamanlar için onlardan daha aktif projeler isteyebilirdi.
***
İzleyici niye azdı? Ya da İpsala’da sempozyum niye daha fazla kişi tarafından izlenmişti? Çünkü İpsala’daki tüm oturumlara Kaymakam ve Belediye Başkanı hemen hemen tümüyle katılmışlardı… Kaymakamın katıldığı bir toplantıya bürokratların, daire amirlerinin, öğretmenlerin, katılmamaları düşünülebilir mi? Ama Enez’de neredeyse 8-9 aydır zaten Kaymakam yok.. Kaymakamın olmadığı yerde Belediye başkanı da yok. 2 gün boyunca toplantıya katılan tek bir Belediye Meclis ve İl Genel Meclis üyesi yok. Kartopu Derneği ve Dernek üyelerinden başka hiçbir STK yok. Sahil kesiminden kendi imkanları ile gelenler olmasa Enez merkezinden, halktan kimse yok. Gençler yok. Kadınlar yok. Ne yazık ki Öğretmenler de yok..
Uygun olmadığını hatırlatmama rağmen aynı güne rastlayan CHP İlçe Kongresi’nin sempozyuma katılımın azlığına etkisi oldu mu? Kendi Kongrelerine katılan sayının zavallılığını görünce böyle bir etkisinin olduğunu da sanmıyorum..
***
Sempozyum sonunda bildirilerden oluşan kitabı merakla bekliyorum.. Tüm oturumları izleyebilmem mümkün değildi. Bu etkinliğin olmazsa olmazı bu kitap… Oradaki bilimsel saptamaların ışığında “iyi de… Bundan sonra e yapılabilir?” sorusunu sormamız ve Enez’in geleceğine dair bilimsel çalışmalar yapabilmemiz için bu kitap hep elimizin altında bulunacak. Enez, bilimsel, çağdaş, çevreye duyarlı, insan odaklı, sürdürülebilir bir yöntemle yönetilecekse bu kitap çok önemli katkılar sağlayacak.
Ama elbette öncelikle, bu tür bilimsel çalışmalara inanan, merak eden, çeyrek altın hesaplarıyla değil bu tür projelerle göreve talip olan yerel yönetici adaylarına ihtiyacımız var. Keşke önce bunu anlayabilsek…
Böyle bir bilimsel çalışmayı Enez’e layık gören Trakya Üniversitesinin, İpsala Yüksek Okulunun değerli yöneticilerine ve özellikle her aşamada her türlü ayrıntılarla ilgilenip çözüm arayan Sevgili Haluk Kayıcı ve Emin Ünsal hocalarımıza teşekkür borçluyuz.
- ÖCALAN “TERÖR BİTSİN” DESE DE TERÖR BİTMEZ.. - 7 Kasım 2024
- EDİRNE TARHANA FESTİVALİ ÇOK MU GEREKLİ? - 4 Kasım 2024
- SADECE YAKALANAN KISRAK HARMANI DÖVMEMELİ… - 4 Ekim 2024
- CHP TÜZÜK KURULTAYI FİYASKODUR… - 1 Ekim 2024
- KEŞAN KENT MÜZESİ VE ENEZ’İN ÇAPSIZLARI… - 13 Ağustos 2024
- EDİRNE-İPSALA OVASINI ESARETTEN KURTARMAK… - 3 Ağustos 2024
- YAZ GELİR YONCA BİTER - 28 Temmuz 2024
- OTURUN OTURDUĞUNUZ YERDE… - 15 Temmuz 2024
- ENEZ’DE GÜZEL ŞEYLER DE OLUYOR… - 8 Temmuz 2024
- GÜNENÇ İSTİFA…! - 2 Temmuz 2024