ÇAKIR: “HAYVANCILIKTA ALARM ÇALIYOR”
Zaman zaman oda üyelerini ziyaret eden Keşan Sebze, Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odası Başkanvekili Mustafa Çakır, hafta sonu Paşayiğit Mahallesi’nde hizmet veren hayvan yetiştirici ve satıcılarına ziyarette bulundu.
Yönetim Kurulu üyeleri Faruk Nafiz Kılıç, Nedim Yaman ve Cihat Demirkıran’la birlikte üyelerini ziyaret eden Çakır, hayvancılıkla ilgili şunları söyledi: “Hayvancılık| beslenme ihtiyacı nedeniyle her zaman önemlidir ve önceliktir. Paşayiğit Mahallesi’nde bulunan üyelerimizin büyük çoğunluğu geçimini bu yolla sağlıyorlar. Dertlerine ortak olalım, çözüm üretelim, gerekli yerlerin haberi olsun diye ziyaret ettik. Sorunlarımız çok derdimiz büyük diyor arkadaşlarımız Bektaş Ünlü, Remzi Kalaycı, Ahmet Canbaş, Ekrem Kalaycı, Zeki Çakır, Mahalle Muhtarı Orhan Mutlu ve diğerleri. Başlıyorlar anlatmaya: girdi maliyetleri, yani hayvan yemleri, elektrik, su, hayvan nakliyesi için ilaç ve sağlık gideri, şap hastalığı korkusu, en büyük bu sorunları hep yaşadıklarını söylüyorlar. Hayvan başına sat, satma pazara çıkardıklarında alınan 25 TL çok. Tarıma dayalı arazileri yok. Ekim biçim yapamıyorlar.
En büyük dertlerinin birisi de yaşadıkları su sorunu. Hala giderilmemiş olması üyelerimizi çok etkiliyor. Hayvanlarıma su yok, zaten kendi ihtiyaçlarımızı karşılamaya da yok. Yazı susuz geçirmişler ve hala çok mağdurlar. Sık sık sularının kesilmesi onları çaresizlik içinde bırakıyor. Organize sanayinin gelecek sözünün verilmesi, çocuklarının da buralarda çalışacağını beklemişler. Şimdi evlatları da hayvancılıkla uğraşıyorlar. Dar bütçeleri ile yaşama tutunmaya çalışıyorlar. SGK borçları ve primlerini ödeme zorluğu yaşıyorlar. Kamu ve özel bankalardan düşük faizli uzun vadeli, sicillerine bakılmaksızın kredi talepleri var.Ticaretlerine devam etsinler diye. Buradan kırmızı çizgileri kaldıralım diyorlar bankalara. Son zamanlarda fazla hayvan kesilmesinin bir nedeni de hayvanlarını satmaktansa, kestirmeyi tercih ediyorlar. Meralarının az olması açıkladıkları giderlerinin fazla olması bunun en büyük sebebi.
Gerçekten zor bir süreçten geçiyoruz. Hayvancılıkta alarm çalıyor. Olmazsa olmazımız olan mazot desteği sürekli sağlanmalı. Üyelerimizin pazar payı ve ahırlarındaki hayvanlarının adet sayısı düşerse, tüketicilerimizin gıdaya erişmesi zordur. Bu mesleği yapan arkadaşlarımıza sahip çıkalım. Onlara gerekli yardımlarımızla, alın terlerinin karşılığını verelim.”