MİLLETVEKİLİ ÜN, BAKAN YUMAKLI’YA PANCAR ALIM FİYATININ NEYE GÖRE HESAPLANDIĞINI SORDU
CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, TBMM’ye, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle önerge verdi.
Önergesinde, pancar alım fiyatının 16 polara göre ton başına 1855 lira olarak açıklandığını ve bunun hangi maliyet hesabına göre belirlendiğini soran Ün, oysa Türkiye’de ortalama poların 14 civarında olduğunu da hatırlattı.
Her bir düşük polarda ton başına 116 lira daha kesinti yapılacağını ifade eden CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, şunları söyledi: “Bakanlık şeker pancarında bir fiyat açıkladı adeta ‘artık ekim yapmayın’ der gibi. Türkiye’de her şeyin fiyatı alıp başını gitmiş. TÜİK’e göre yıllık enflasyon %62, ENAG’a göre %130. Şeker pancarında yapılan artış %28.
Bu fiyatı nasıl buldular merak ediyoruz. Nasıl bir maliyet hesabı yapmışlar? Şeker pancarına %28 artış yapanlar acaba sadece seçimden bu yana mazotun %105, gübrenin %36 artığını bilmiyorlar mı? Çok iyi biliyorlar ama kendi kötü yönetimlerinin bütün yükünü çiftçinin sırtına yüklüyorlar. Tıpkı emekliye yaptıkları gibi.
Türkiye uzun yıllardır şeker ithal etmiyordu. Geçen yıl uzun yıllar sonra şeker ithal etti. 600 bin ton şekere 2022 yılında 440 milyon dolar para ödedik. Her zamanki gibi, çiftçimizin hakkı yabancı çiftçilere ve yandaşlara gitti.
Şeker pancarına verilen fiyatın elle tutulur bir yanı olmadığı için olsa gerek Bakanın sosyal medyasından duyuruldu. Bakanlığın ya da Türkşeker’in sayfalarından da duyurulmadı. Ya da her şeyi müjde olarak açıklayan AKP Genel Başkanı, tıpkı mısırda olduğu gibi, yandaş kanalların karşısına geçip açıklamadı. Demek ki ortada açıklamaya değer bir rakam yok.
Şeker stratejik bir üründür. Bunun için cumhuriyeti kuranlar şeker fabrikaları açmış, onlardan sonra gelen her iktidarda bunlara yenilerini eklemiştir. AKP ise fabrikaları satmış, kapatmış, şekerde bizi yeniden ithalatçı durumuna düşürmüştür.”
CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan şu soruları cevaplamasını istedi:
“1) Pancar alım fiyatı 16 polara göre ton başına1855 lira olarak açıklandı. Bu bağlamda; bu fiyat hangi maliyet hesabına göre belirlendi?
2) Bakanlığınızın hesaplamalarına göre geçtiğimiz yıldan bu yana tarımsal üretim maliyeti ne kadar artmıştır?
3) Fiyat 16 polar üzerinden açıklanmıştır. Türkiye’de şeker pancarının ortalama polar değeri nedir? Neden bu ortalama değer baz alınmamıştır?
4) Her bir polar kaybı için 116 lira daha düşük fiyat verilmesi hangi kritere göre belirlenmiştir?
5) 2003 yılından itibaren Ülkemiz, vatandaşlarımızın tüketimi için, hangi yıllarda ne kadar şeker ithal etmiştir? Ne kadar ödeme yapılmıştır?
6) Neden fiyat Bakanlığın veya TÜRKŞEKER’in internet sayfasında değil de Tarım ve Orman Bakanının sosyal medya hesabından açıklanmıştır?
7) Birçok ürünün alım fiyatı daha önceleri AKP Genel Başkanı tarafından şahsen açıklanırken özellikle seçimlerden sonra düşük tutulan alım fiyatları neden AKP Genel Başkanı tarafından çiftçimize “müjde” olarak açıklanmamıştır?
8) Bakanlığınız şeker pancarını stratejik bir ürün olarak görmekte midir? Görüyorsa neden ona göre bir alım fiyatı vermemiştir?”