Reklam
Reklam

SONUÇTA ENEZ HIZLA TÜKENİYOR..

Ulaş Demiray
Ulaş Demiray
  • 26.05.2024

2012 yılında yazdığım bir yazıda “2013 YILININ ENEZ YILI” olarak ilan edilmesini önermiştim. İl Genel Meclis üyesi Şenol KILIÇ’ın öncülüğü ve gayretleri ile ancak 2017 Yılında bu olayı gerçekleştirebildik. BOSTANCI Belediye Başkanı idi. Hiç ilgi göstermedi. CHP içinden bile karşı çıkanlar, el altından takoz koyanlar oldu. (Onlar kendilerini bilir) Elbette bu durumda beklenen sonuç alınamadı.. Beklenen neydi? Enez’in küçük dokunuşlarla bile önemli farklılıklar yaratabileceğini görerek Edirne’nin tüm imkanlarının o yıl içinde Enez’e yönlendirilmesini sağlamak, Enez’in önemine, geri kalmışlığına, zenginliklerine dikkat çekmek falandı. Çevredeki üniversitelerin, basının gündemine girebilmekti.

***

Olmadı… Enez, son 35-40 yıldan beri birikimi, görgüsü, kültürü, bilgisi, çalışma becerisi, akıl alma yeteneği eksik kadrolarla yönetiliyor. Son 5 yılda bu zafiyetlere daha fazlasıyla tanık olduk. (Bu dediklerimden ötürü alıngan olanlar beni istedikleri yere şikayet etmekte serbesttirler. Ama bu tavırları gerçekleri örtmeye yetmez) Enez, son 5 yıl, olumlu tek çivi çakılmayan, aksine temizliği ile, trafik kargaşası ile, eğitim seviyesi ile, imar usulsüzlükleri ile, doğayı korumaktan aciz zihniyeti ile bir adım daha öne çıkmıştır.

Kimsede kasıt ya da kötü niyet aramıyorum. Ne yapalım? Malzeme bu. Aday olmuşlar, biz de seçmişiz…

***

Enez sıradan bir Trakya kasabası değildir. Havsa, İpsala, Süloğlu değildir.. Öyleyse bu farklılığı ortaya koymak ve planlı bir çalışma ile hak edilen yere varmak zorundayız.. Buna Enez’in insan gücü, aklı birikimi yetmez. Yetmiyor. Yapılması gereken Valiliğin önderliğinde, üniversitelerin, uzmanların katkıları ve hazırlayacakları projelerle Enez’de çağdaş, örnek ve sürdürülebilir bir sürecin başlatılmasıdır. Enez masaya yatırılmalı, kırmızı çizgileri belirlenmeli, projelendirilmelidir. Bu 2-3 günlük bir iş de değildir. Tarımı bitmiş, balıkçılığı bitmiş, hayvancılığı bitmiş, eğitim seviyesi düşmüş bir Enez kader değildir. Küçük dokunuşlarla bile önemli mesafeler alınabilir..

Ama bu sorunlar ne yazık ki bu yerel yönetimin gündeminde bile değildir.

***

Bu konuda bazı Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte bir çaba içine girerek Sn, Valinin, Sn. Edirne Milletvekillerinin İl Genel Meclisi üyelerimiz ve İl Genel Meclisi Başkanı’nın katılacakları DAR bir toplantıda bu konuları dile getirmenin yollarını arayacağız. Yani dünkü CHP Danışma Kurulu’nda olduğu gibi havanda su dövmeye değil sonuç almaya çalışacağız. İddia ediyorum ki ne Sn. Vali ne de Sn. Milletvekilleri Enez’in sorunlarının ve çözüm yollarının %95’ini bile bilmiyorlar. Enez dendiğinde akıllarına gelen tek sorun Enez-Keşan yolu… Belediye Başkanı ve yönetimi de Enez konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıkları, merak da etmedikleri önemsemedikleri için sorunları ilgili makamlara aktaramıyorlar. Aktarsalar da takip etmiyorlar. Öylece tüm sorunlar masada ya da tozlu raflarda bekliyor. “Gel bir Danışma Kurulu kur” diyoruz; kurmuyor.. “Gel Cıttaslow uygulamasını başlat” diyoruz; felik fellik kaçıyor. Muhalif Partilerden de bir çaba, bir ses, bir itiraz gelmiyor. Eski başkanlar da kış uykusunda… Sonuçta Enez hızla tükeniyor..

Bu durumda Enez’e sahip çıkmak görevi, “Belediye Kuyrukçusu” olmayan STK’larda örgütlenen duyarlı insanlara düşüyor.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ