“TÜRKİYE OLARAK 10 YIL GERİDEN GİDİYORUZ”
Otomotiv sektöründe son dönemde elektrikli ve hibrit otomobiller önemli gelişmeler gösteriyor. Türkiye’de 2024 yılı, elektrikli araçların yükselişte olduğu bir dönem olarak öne çıkıyor.
Elektrikli otomobillerin satışları ve pazar payları da hızla artıyor.
Elde edilen verilere göre, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de, 2024 yılı itibarıyla elektrikli araç satışları artış gösterdi. Elektrikli ve hibrit araçların kullanıcı memnuniyeti de oldukça yüksek.
Sonuç olarak; elektrikli ve hibrit araçların pazardaki payının artması, Türkiye’de otomotiv sektörünün dönüşümüne işaret ediyor. Bu gelişmeler, çevre dostu ulaşım çözümlerinin yaygınlaşmasına ve enerji verimliliğine de katkı sağlayacak.
Alman otomotiv devi Volkswagen’in Keşan ve Edirne plazalarında da bu değişim dikkat çekiyor.
24 Mayıs 2024’te yenilenen konsepti ile tanıtımı ve açılışı yapılan Mercan Keşan Volkswagen Plaza’da basın mensuplarıyla bir araya gelen ve sektördeki gelişmeler hakkında bilgiler aktaran Mercan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Mercan da Türkiye’de önümüzdeki 10 yılda, araç satışlarının yüzde 50’den fazlasının elektrikli araçlar olacağını söyledi.
“ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILDA ARAÇ SATIŞLARININ YÜZDE 50’DEN FAZLASI ELEKTRİKLİ ARAÇLAR OLACAK”
2006 yılından bu yana Keşan’da hizmet vermekte olan Mercan Keşan Volkswagen Plaza’nın, yeni dijital konseptle yeniden düzenlenerek hizmete açılmasıyla ilgili bilgi veren Mercan, “Günümüzde otomotiv sektörü de değişiyor, otomotiv sektörüyle birlikte showroomlar da değişiyor, yavaş yavaş dijitalleşiyor, elektrikleniyor. Bugüne kadar elektrikli araç satmaya başlamadık, VW bu araçları getirmedi ama önümüzdeki 10 yılda araç satışlarının yüzde 50’den fazlası elektrikli araçlar olacak.” dedi.
Tolga Mercan, Keşan’dan sonra önümüzdeki yıl da Mercan Edirne Volkswagen Plaza’nın yenileceğini söyledi.
“HİBRİT OTOMOBİL DE BU İŞİN İÇİNDE OLACAK”
Dünyada pek çok farklı ülkede farklı markaların, değişik teknolojiler üzerinde çalıştığını, hidrojenli motorlardan yol takip sistemlerine kadar birçok deneysel çalışma yapıldığını dile getiren Tolga Mercan, “Türkiye şartlarına göre en uygunu içten yanmalı motorlar. Bunlar daha bitmedi ve 2050 yılına kadar da devam edecek. Yarın sabah her taraf elektrikli olmayacak. Ama sonra artan bir ivmeyle elektrikliye doğru gidecek, bazıları hidrojene doğru kayacak. Ama bana sorarsanız, multihibrit dediğimiz araçlar var. Belli bir kilometreye kadar elektrikle çalışıp daha sonra yine benzine geçiyor. Türkiye’de bir içten patlamalı motorlar var, bir elektrikli motorlar var, bir de melez motorlar. Bence Türkiye’de bunların üçü de aynı şekilde satılmaya devam edecek ve uzun vadede herkes tam elektrikli kullansa bile hibriti de unutmamak lazım. Hibrit de bu işin içerisinde olacak.” diye konuştu.
Geçtiğimiz yıllarda pandemi ve çip krizi sürecinde Türkiye araba yokluğu yaşarken, Avrupa’nın araba yokluğu yaşamadığını ifade eden Mercan, şöyle devam etti: “2024 yılı Ocak ayı itibariyle, daha yeni yeni araba bulmaya başladık. Genel olarak baktığımızda dünyadaki araç satışında çok küçük yüzde 1’lik yüzde 2’lik bir daralma oldu ama Avrupa’da satışlar geçen yıl artı ile kapandı. Biz de ise öyle olmadı, çünkü biz ithal araçlar sattığımız için bize arabalar çılgınlar gibi gelmedi. Bu yıl yavaş yavaş artık istediğimiz miktarda araç gelmeye başladı. Ancak burada da şu sorun var; Hükümetin finans konusunda, bankaların kredilerin lansmanı konusunda biraz sorunlar var. Eskiden ‘gel istediğin kadar kredi verelim’ derken, şimdi 2 milyonluk 3 milyonluk araç için 100 bin, 200 bin lira gibi krediler veriyorlar.”
“ARABA ARTIK YATIRIM ARACI DEĞİL”
Arabaların, geçmişte hem ihtiyaç hem yatırım aracı olduğunu, ancak bugün yatırım aracı olmaktan çıktığını, sadece ihtiyaç olduğunda alınabildiğini de savunan Mercan, arabaya ulaşabilmek için artık nakit para verilmesi gerektiğini, banka faizleri yukarı çıktığı için de ihtiyacı olmayan kişinin nakit verme eğiliminde olmayacağını dile getirdi.
“TÜRKİYE OLARAK 10 YIL GERİDEN GİDİYORUZ”
Dünyanın şu anda elektrikli araçlara yöneldiğini ve bunda en büyük Pazar payının yüzde 70 ile Çin’de olduğunu ifade eden Tolga Mercan, bu nedenle Amerika’nın ithalat kotası uygulamaya başladığını, yakında Avrupa Birliği’nin de böyle bir önlem alabileceğini söyleyerek, “Diğer tarafta da elektrikli araçların dışında tüm dünyada dijitalleşme başladı. Araçlar artık birbiriyle konuşuyor. Kendi kendine hareket eden arabalar var. Bunların üçüncü dördüncü versiyonları geldi. Evi işaretliyorsun bırakıyorsun, otopilot kendi kendine gidiyor. Bazı ülkelerde, örneğin Amerika’da aplikasyonla taksiyi çağırıyorsun, şoför yok. Bizde bu işler biraz daha geriden geliyor çünkü bizim Türkiye olarak konuştuğumuz konular bunlar değil. Siyaset, futbol daha fazla konuşuluyor Türkiye’de. Ama yurtdışında böyle değil. Onlar bunu içselleştirmiş. Biz bu konuda çok gerideyiz çünkü bunu konuşan çok az insan var, çok az insan bilgi sahibi.” dedi.
“ARABALAR TEKERLEKLİ IPHONE’LARA DÖNÜŞTÜ”
Son olarak, plazayı yenileme amaçlarına değinen Mercan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Mercan, Volkswagen’in şu an satışta elektrikli aracı bulunmamasına rağmen, tüm araçların neredeyse ‘tekerlekli IPhone’lara dönüştüğünü’ vurgulayarak, “Biz de, artık kendi aralarında haberleşebilen araçlara uygun olarak plaza ve showroomumuzu yeniden düzenledik ve biri açık alanda biri kapalı alanda olmak üzere 2 adet elektrikli araç şarj istasyonu kurduk. Örneğin yoldan geçen bir TOGG araç, burada durup şarj ihtiyacını giderebilecek.” diye konuştu.
‘ARZ SIKINTISI VAR MI?’
Pek çok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de 2019 yılında başlayan pandemi süreci ve bu süreçte fabrikaların çalışamaması nedeniyle yedek parçaların üretilemediğini, bunun da çok ciddi arz sıkıntılarına yol açtığını söyleyen Tolga Mercan, bir diğer nedenin de Ukrayna – Rusya savaşı olduğunu vurguladı.
Savaşla birlikte Ukrayna’dan temin edilen ürünlerde de sorunlar yaşandığını, buna bağlı olarak üretimin etkilediğini ve arz sorunu yaşandığını dile getiren Mercan, Ukrayna’daki üretimin başka ülkelere kaydırılarak bu sorunun da aşıldığını vurguladı.
Tolga Mercan, sorunların çözüme kavuşmasıyla, 2024 yılı Ocak ayı itibarı ile Volkswagen’de arzın da karşılandığını ifade etti.
“BİZİM İŞİMİZİN EN PAHALI KISMI İŞÇİLİK”
Sektörün hem Türkiye’de hem de dünyadaki gelişimi ve sorunları hakkında bilgiler aktaran Mercan, ‘işçilik’ faktörünün otomotivde çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Bizim işimizin en pahalı kısmı işçilik. Avrupa’da da işçilik çok pahalı. Onlar da serviste çalıştıracak insan bulamıyorlar. Bu iş yavaş yavaş bize doğru geliyor, çok uzakta değil. Meslek öğrenmek, işin uzmanı olmak çok önemli.” dedi.
Sektörde servis çalışanlarının yaş ortalamasının giderek yükseldiğinin ve yerlerine yenilerinin gelmediğinin altını çizen Mercan, “Mevcut ustalarımız da işi bıraktığında ne yapacağız çok merak ediyorum.” şeklinde konuştu.
Genç kuşaktan az da olsa mesleğe yönelenlerin olduğunu ancak onların da kısa süre içinde vazgeçtiklerini dile getiren Tolga Mercan, Z kuşağından ümitli olduğunu belirterek, onların sektörün içinde kalması için eğitimin ona göre şekillenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
“Gelecekle alakalı en büyük arzlardan bir tanesi insan kaynağı oldu. İnsan kaynağı çok önemli hale geldi.” diyen Mercan, sektörün tüm ürün maliyetleri dışında, sadece iyi bir ekip ihtiyacının para ile çözülemeyeceğini kaydetti.