Reklam
Reklam

ÇAKIR: “ELEKTRİK VE DAĞITIM ZAMMI GERİ ÇEKİLMELİDİR”

ÇAKIR: “ELEKTRİK VE DAĞITIM ZAMMI GERİ ÇEKİLMELİDİR”
  • 08.07.2024
Reklam

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren elektrik zamlarını sert bir dille eleştirdi. Çakır, zammın yükünün yurttaşların, sanayicilerin ve çiftçilerin sırtına bindirildiğini ve iktidarın bu zammı özel dağıtım şirketlerine kaynak aktarmak için kullandığını söyledi. İlçe Başkanı Çakır, iktidara elektrik ve dağıtım zammının geri çekilmesi çağrısında bulundu.

“DAĞITIM BEDELİNE YAPILAN ZAM, YURTTAŞIN SIRTINDAN KAYNAK TRANSFERİDİR”

Dağıtım bedeline yapılan %60’lık zammın, yurttaşın, sanayicinin ve çiftçinin sırtından iktidara yakın özel dağıtım şirketlerine kaynak transferi olduğunu belirten İlçe Başkanı Çakır, açıklamasına şu ifadelerle başladı: 1 Temmuz’da yürürlüğe giren %38’lik elektrik zammında, dağıtım bedeline yapılan %60 zam, yurttaşın, sanayicinin, çiftçinin sırtından iktidara yakın özel dağıtım şirketlerine kaynak transferidir. Özelleştirilen dağıtım şirketlerinin döviz kredileri halka ödetilmektedir.”

“SEÇİM SÜRECİNDE OY AVCILIĞI, ŞİMDİ AĞIR YÜKLER”

Seçim sürecinde elektrik ve doğalgaz zamlarını erteleyerek oy avcılığı yapan iktidarın, mayıstan itibaren doğalgaz ve temmuzdan itibaren de elektrik zamlarıyla halkın, sanayicinin, esnafın ve çiftçinin sırtına ağır yükler bindirdiğini söyleyen İlçe Başkanı Çakır, Seçim sürecinde elektrik ve doğalgaz zamlarını erteleyerek oy avcılığı yapan iktidar, mayıstan itibaren doğalgaz ve Temmuz’dan itibaren de elektrik zamlarıyla halkın, sanayicinin, esnafın ve çiftçinin sırtına ağır yükler bindirdi. 1 Temmuz’dan itibaren meskenlerde, sanayide, tarımsal üretimde kullanılan elektrik tarifeleri zamlandı.” dedi.

“İKTİDAR HALKIN YAŞAM MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞI GÖRMEZDEN GELİYOR”

İktidarın, gerekçesini ‘elektrik üretim maliyetlerinde artış’ olarak açıkladığı elektrik zammına karşılık halkın yaşam maliyetlerindeki artışı görmezden geldiğini ifade eden İlçe Başkanı Çakır, eleştirilerini şöyle sürdürdü: İktidar, gerekçesini ‘elektrik üretim maliyetlerinde artış’ olarak açıkladığı elektrik zammına karşılık halkın yaşam maliyetlerindeki artışı görmezden geliyor. Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yapılan açıklamada enerji üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle perakende elektrik satış fiyatının; mesken aboneleri için %38, tarımsal faaliyetler aboneleri için %30, kamu ve özel hizmetler sektörü abonelerinin düşük kademesi için %38, yüksek kademesi için %20 oranında artırıldığı vurgulandı.”

“İSTANBUL SANAYİ ODASI VE TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ’NDEN TEPKİ”

İSO ve TZOB gibi kuruluşların yüksek oranlı elektrik zamlarına tepki gösterdiğini belirterek, sanayicilerin ağır sorunları dikkate alınmadan yapılan zamla iktidarın enflasyonla mücadele söylemine inancın sarsıldığını söyleyen Çakır, Türkiye’nin en büyük sanayi odası İstanbul Sanayi Odası (İSO), yüksek oranlı elektrik zammına tepki gösterirken, sanayicilerin ağır sorunları dikkate alınmadan yapılan zamla iktidarın enflasyonla mücadele söylemine inancın sarsıldığını açıkladı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ise mazot, gübre, zirai ilaç, tohum zamları ve düşük taban fiyatların ardından tarımsal üretim ve sulamada kullanılan elektriğe de %30 zammın, üreticileri ikinci ürün ekimi ve damla sulamadan vazgeçirdiğini dile getirdi.” ifadelerini kullandı.

“ELEKTRİK ZAMMI GIDA ENFLASYONUNU TETİKLEYECEK”

Elektrik zammının tarımsal üretim maliyetlerine yansımasının gıda enflasyonunu tetikleyeceğini belirterek, dağıtım şirketlerine aktarılan payın %58,9 artırılmasının altını çizen İlçe Başkanı Çakır, eleştirilerine şöyle devam etti: Güneydoğu, Harran ovası, Çukurova, Konya Ovası, Trakya’da tarımsal üretimin %50’den fazlasının sulamayla yapıldığı anımsandığında, üretim maliyetine yansıyacak elektrik zammının gıda enflasyonunu tetikleyeceği çok açıktır. Elektrik zammındaki asıl gerçek elektrik birim fiyatı %38 artırılırken, dağıtım şirketlerine aktarılan payın %58,9 artırılmasıdır. Ailelerin, sanayicilerin, çiftçilerin ödediği tutarın yaklaşık %60’ı zamlı faturalarla iktidar müteahhitlerine verilip özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerine akmaktadır.”

“ÖZELLEŞTİRİLEN ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN KÂRI ARTIYOR”

Elektrik dağıtımını özelleştirerek sözde daha ucuz elektrik ve kaliteli hizmet vaat eden iktidarın, kendine yakın müteahhitlere imtiyaz sağlayarak halkın sırtından servet aktardığını ifade eden İlçe Başkanı Çakır, eleştirilerinde şu ifadeleri kullandı: Elektrik dağıtımını özelleştirerek sözde daha ucuz elektrik, daha kaliteli dağıtım hizmeti vaat eden iktidar, kendine yakın müteahhitlere imtiyaz sağlayarak halkın sırtından servet aktarmaktadır. Elektrik dağıtımını üstlenen iktidar müteahhitleri, faturaların yaklaşık %60’ına ‘dağıtım bedeli’ diye el koyuyor. Faturada ana kalem olan tüketim bedeli %38 artırılırken dağıtım bedelinin %58,9 zamlanması, asıl amacın özel dağıtım şirketlerini kayırmak olduğunu gösteriyor.”

“HALKA YÜKLENEN MALİYETLER”

Elektrik faturalarında dağıtım bedeline yapılan fahiş zamlarla tüketicilere üç misli fazla ödeme yaptırıldığını ve özel dağıtım şirketlerinin borçlarının halka, sanayiciye ve çiftçiye ödetildiğini belirten İlçe Başkanı Çakır, Elektrik faturasında 50 kuruşun altındaki birim elektrik tüketim bedeli, dağıtım bedeline yapılan fahiş zamla tüketiciye yaklaşık üç misli fazladan 1,36 TL olarak ödetiliyor. Özelleştirme ihalelerinde kamu bankalarından milyarlarca dolar kredi alan bu şirketlerin borçları üç kat zam yapılan dağıtım bedeliyle, halka, sanayiciye, çiftçiye ödetiliyor. Dağıtım şirketleri aldıkları imtiyazları yabancılara satıp servetlerini katlıyor.” dedi.

“ÖZEL DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN YATIRIM EKSİKLİKLERİ”

Özel dağıtım şirketlerinin taahhüt ettikleri yatırımları yapmadığını ve bu nedenle halkın büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden İlçe Başkanı Çakır, eleştirilerine şu ifadelerle devam etti: Kamudan aldığı ihalelerle dünyada ilk beşe giren iktidar müteahhidi, imtiyaz sahibi olduğu Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ’yi (UEDAŞ) İngilizlere satıp milyarlarca sterlini kasasına koydu. Dağıtım imtiyazına karşılık iletim hatlarında taahhüt ettikleri yatırımı yapmayan özel dağıtım şirketlerinden CK Akdeniz EDAŞ, kış ortasında Isparta ve ilçelerinde yüzbinlerce yurttaşı günlerce soğukta, karanlıkta bıraktı. Şanlıurfa’da Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) faturasını ödeyemeyen üreticilerin elektriğini kesip, ürünlerini heba etti. Trafolarını sökmeye çalıştı.”

“ELEKTRİK VE DAĞITIM ZAMMI GERİ ÇEKİLMELİDİR”

Çakır, maliyet artışı gerekçesiyle yapılan elektrik zammının acilen geri çekilmesi ve dağıtım bedelindeki artışın düşürülmesi gerektiğini vurgulayan İlçe Başkanı Çakır, Şimdi maliyet artışı gerekçesiyle asgari ücretli, emekli yurttaşın evinde, sanayicinin fabrikasında, çiftçinin tarlasında kullandığı elektriğe yüzde 38 zam yapan iktidar, zamlı faturaların yüzde 60’ını dağıtım şirketlerine aktaracak. ACİLEN YAPILMASI GEREKEN; elektrik ve dağıtım zammının geri çekilmesi, dağıtım bedelindeki üç kat artışın düşürülmesidir. Nihai aşamada özel dağıtım şirketlerine verilen bölgesel lisans ve imtiyazlar iptal edilmelidir.” dedi.

“ELEKTRİK ÜRETİMİ VE DAĞITIMI KAMULAŞTIRILMALIDIR”

CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, eleştirilerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Elektrik üretimi, dağıtımı ve satışı tekrar tamamıyla TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.), EÜAŞ (Elektrik Üretim A.Ş.), TEİAŞ’a (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) devredilerek kamulaştırılmalıdır. Akkuyu Nükleer Santralı dahil özel üretim ve dağıtım şirketlerine verilen yüksek fiyattan dövize endeksli elektrik alım garantileri ya kaldırılmalı ya da TL’ye çevrilmelidir!”

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ