Reklam
Reklam

İSRAİL- TÜRKİYE SAVAŞI

İSRAİL- TÜRKİYE SAVAŞI
  • 16.10.2024
Reklam

Savaş ne adı altında olursa olsun, sonu insan ve ekonomik değer yıkımına yol açan bir olgu. Boşuna Atamız ”savaş zorunlu ve hayati olmadıkça bir cinayettir.” demedi.

Savaşlar tarih boyunca ekonomik kazançlar üzerine kurulmuştur. Çıkar menfaat ve kendi halkının daha rahat yaşamı üzerine daha zayıf ülkelerin yağma talanları üzerine kuruludur. Ekonomik neden dışında henüz dünyada bir savaş olmamıştır.

Ortadoğu bir bataklıktır. Bunu tüm dünya kabul ediyor. Türkiye ve İsrail bölgede yıllardır Amerikan çıkarlarının jandarması rolündedir. Bu süreç Arap ülkelerinin İsrail düşmanlığı devam edip zaman zaman savaşlara neden olana dek Türkiye daha aktif ve ön planda idi.

Ancak bu gün roller değişti. Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer körfez ülkeleri şimdi İsrail’e biat edip ikinci ağabey pozisyonuna soktular. Tabi ki ABD’nin rolü büyük. Mesela Hamas’ı tüm Avrupa ile birlikte terörist ilan ettiler ve İsrail’in yanında yer aldılar. Bu gün Hamas’ı Türkiye ve Katar’dan başka destekleyen yok. Bakmayın Erdoğan’ın sık sık Filistin dediğine kastettiği sadece Hamas. Çünkü Hamas zaten Filistin kurtuluş örgütüne karşı kurulmuş ve yıllardın onlarla savaşıyor.

İsrail’in bölgedeki varlığının olmazsa olmaz tek destekçisi Türkiye’dir. İran’a karşı erken haber alma sistemleri kürecikte. İsrail’e veryansın etmek yerine kapatsan, İsrail çöker. Ama yapamazlar kayıkçı kavgasına devam.

Bölgede ticari olarak en büyük müşterimiz İsrail, nasıl vazgeçecekler. Kapıyı işaret ediyoruz bacadan mal gönderiyorlar. Askeri işbirliğimiz ise tahminen 40-45 senedir en üst düzeyde. Savaş uçaklarımızın rehabilitasyon yenilemelerinden tutun tank sistemleri üzerinde yıllardır beraber çalışıyoruz. Güvenlik ve erken haber almada yine müthiş ortaklıklarımız var. Keza İsrail’in ülkemizdeki yatırımları dağ gibi. Vermediğimiz ne var. Adamların içme suyu ülkemizden gidiyor. Harran ve Iğdır ovalarında müthiş toprak satın aldıkları söyleniyor. Tapu kayıtları ondan mı kapalı bilemem. Suriye sınırı mayın temizleme karşılığında 49 yıllığına İsrail’e verilmek istenmedi mi?

Savaşmış Türkiye ile İsrail asla savaşmaz, savaşamaz. Peki bu söylenenlerdeki amaç ne? Benim şahsi değerlendirmem şu; ABD bölgede savaşı yayma derdinde. İlk hedefte İran. İsrail’e zaman verdiler Hamas’ı yok et, sonra dön İran destekli Hizbullah’ı yok et. Yok etki sıra İran’a gelsin. Irak ve Suriye fiili olarak 3 parçalar, sorun çıkaramazlar ama İran öyle değil hem balistik füzeler konusunda İsrail’den çok daha etkili hem nükleer gücü var. Türkiye’ye ne görev verildi bilmiyorum ama bu savaş hazırlığında güçlü olmak gerek. Savunma sanayi atılımı İsrail için değil İran için olmalı. Mantık bunu gerektiriyor.

Türkiye -İsrail savaşmaz, savaşamaz. Boş laf bunlar. Ha şu doğru. İsrail’in elbette büyük İsrail hedefi var. Ama onlar akıllı. Ortadoğu’da kurulacak küçük devletler zaten ekonomik olarak güçlü olan İsrail’in kontrolünde olacak. Ekonomik olarak zaten her şeyi alan İsrail boş yere Ortadoğu ülkelerini işgal etmez. Onun toprak derdi Filistin ve çevresinde yerleşim yeri açmakla sınırlı. Tabi ki birde güvenli alan oluşturmak istiyorlar. Golan tepelerini de su ihtiyaçları için geri vermiyorlar.

Savaşsız ve barış dolu bir dünya dileklerimle.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ