Reklam
Reklam

ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİ’NDEKİ DEĞİŞİKLİKLER HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİ’NDEKİ  DEĞİŞİKLİKLER HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ
  • 22.10.2019
Reklam

19 Ekim 2019 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’de, Elektronik Defter Genel Tebliği değişikliği hakkında tebliğ paylaşıldı.

Vergi uygulamalarının dijital ortamda yapılmasını sağlayan düzenlemede kapsam genişledi. Yurt dışı çıkış harcı artık İnternet ve Mobil uygulamalar yoluyla ödenecek. 5 milyon TL cirolu işletmeler vergiye dair defter ve belgelerini elektronik ortamda tutacak.

Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği (MMMBD) Keşan Şubesi Tanıtım ve Medya Sorumlusu Anıl Küçükkaraca, “19.10.2019 tarihinde 30923 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği ve Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile çok kapsamlı bir Elektronik Belge Düzenlenmesi yapılmıştır. Bu Tebliğlere bağlı olarak e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye, e-Defter, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Bilet gibi kullanılmakta olan belgelere ek olarak ayrıca e-Sigorta Belgesi, e-Gider Pusulası, e-Dekont ve e-Döviz Alım Satım Belgelerini düzenleyen mükellefler de kapsama alınmıştır.” dedi.

Küçükkaraca, konuyla ilgili aşağıdaki bilgilendirmeyi yaptı.

E-DEFTER’E GEÇİŞ TARİHİ…

2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 10 milyon TL ve üzeri olan mükellefler; 1/1/2020 tarihinden itibaren zorunlu olarak e-deftere geçecek.

E-FATURA’YA GEÇİŞ TARİHİ…

2018 ve 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 milyon TL’yi geçen mükellefler 1/7/2020 tarihinde zorunlu olarak e-Faturaya geçecek.

E-Arşiv Fatura uygulamasına dâhil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dâhil toplam tutarının 30 bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dâhil toplam tutarı 5 bin TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, ‘e-Arşiv Fatura’ olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir.

Tüm serbest meslek erbapları (avukatlar, mali müşavirler, serbest çalışan doktorlar, mimarlar, mühendisler vb.) 2020 yılı haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenlemek zorunda olacaklar.

Hal kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin ticareti ile iştigal eden tüccar ve komisyoncular 01/01/2020 tarihinden itibaren e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu uygulamaları ile e-Defter uygulamalarına dâhil olmak zorunda olacak.

Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketleri Sigorta Poliçeleri ile Sigorta Komisyon Gider Belgelerini, bankalar dekont belgesini, yetkili döviz müesseseleri de Döviz Alım-Satım belgelerini ve tüm mükelleflerce kullanılan Gider Pusulası belgesi e-Belge olarak düzenlenebilecek.

Akaryakıt istasyonları dâhil olmak üzere EPDK’dan akaryakıt sektöründe faaliyette bulunmaya ilişkin lisans alan tüm mükelleflere tebliğde öngörülen geçiş zamanlarında e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilecek.

E-Fatura uygulamasına dâhil olan mükelleflerin çiftçilerden gerçekleştirdikleri zirai mahsul alımlarında kâğıt ortamda düzenledikleri müstahsil makbuzlarının elektronik ortamda e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlenmesi zorunluluğu getirildi.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ