KEŞAN KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ’NDE ÜRETİLDİ SUUDİ ARABİSTAN’A İHRAÇ EDİLDİ
Keşan Küçük Sanayi Sitesi’nde hizmet veren bir işyeri, Suudi Arabistan’a cam mozaik üretim tesisi ihraç etti.
Makine ve yedek parça imalatı yapan Yılmaz Torna işletmesinin sahibi Sadık Yılmaz, tasarımdan imalatına kadar tüm süreçleri kendi bünyesinde yürüterek ürettiği ‘cam mozaik üretim sistemi’ni, 29 Nisan 2020 Çarşamba günü Suudi Arabistan’a gönderdi.
Tonlarca ağırlığındaki sistemin parçaları vinç yardımı ile sabah başlayan ve gece geç saatlere kadar süren çalışmalarla iki TIR’ın arkasındaki büyük konteynerlere yüklendi.
Keşan Küçük Sanayi Sitesi’nde kırk yılı aşkın süredir faaliyet gösteren ve imalat sektöründe edindiği bilgi ve tecrübe ile makine üretimi yapan Yılmaz, ürettiği makineleri yurt dışına göndererek adını dünyaya üretim yapan Türk ustalarının listelerine yazdırdı.
Projeye 2019 Nisan ayında başladığını belirten Sadık Yılmaz, “Proje kapsamındaki makinelerin imalatı yaklaşık 10 ay, bürokratik işlerin tamamlanması ise yaklaşık 1 ay sürdü. 29 Nisan 2020 Çarşamba günü iki konteynere yükleme yapıldı. Deniz yolu ile nakledilen makinelerin yolculuğu bir aydan fazla sürecek.” dedi.
Makinelerin kurulumunu da projeyi birlikte yürüttüğü oğlu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Selim Yılmaz ile birlikte Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a giderek yapacaklarını ifade eden Sadık Yılmaz, “Cam mozaik fabrikasını devreye alınması yaklaşık bir buçuk ay sürecek. Ancak tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını nedeniyle projenin kurulum aşaması geçici olarak askıya alındı.” şeklinde konuştu.
2015 yılında da aynı şekilde cam mozaik üretim hattı yaptıklarını vurgulayan Yılmaz, o tesisi de Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e ihraç ettiklerini bildirdi.
Sadık Yılmaz’ın oğlu Selim Yılmaz da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra babasının yanına döndüğünü ve bu projeleri birlikte yürüttüklerini belirterek, bu ihracat ile Türk ustalarının ne yapabileceğinin bir kez daha gözler önüne serildiğini söyledi.
MAKİNELER NE İŞE YARIYOR?
Cam mozaik üretim hattı olarak adlandırılan bu sistem dokuz ayrı üniteden oluşuyor. Hurda camlar çeşitli işlemlerden geçerek işleniyor ve hattın sonundan cam mozaik olarak çıkıyor. Üretilen cam mozaikler mutfak ve banyo gibi ıslak yüzeyli iç mekânlar ile havuzlarda yüzey kaplaması olarak kullanılıyor.