CHP MİLLETVEKİLİ OKAN GAYTANCIOĞLU: “TARİHİ ÇARŞILAR TURİZMİ TEŞVİK KANUNU KAPSAMINA ALINSIN”
CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, tarihi çarşıların Turizmi Teşvik Kanunu kapsamına alınması için Kanun Teklifi verdi.
Teklifle, “En az 100 yıllık veya daha eski olup Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterinde yer alan ve içerisinde, arasta, bedesten, kervansaray, han ve pazaryerleri de bulunabilen turistik amaçlarla ve perakende olarak ticaret faaliyetlerini yürüten en az 25 bağımsız bölümü haiz çalışır vaziyette dükkânın bulunduğu üstü açık ya da kapalı çarşılar” tarihi çarşı olarak tanımlanmakta ve bu çarşılardaki işyerlerinin Turizmi Teşvik Kanunu’nun sağladığı teşviklerden yararlanmasının yolu açılmakta.
Tarihi çarşılardaki esnafın buraların korunup gelecek kuşaklara aktarılması görevini de üstendiğini söyleyen Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, teklifle bu çarşılardaki esnafın ve çarşıların tarihi dokuları ile korunmasını amaçladıklarını söyledi.
Edirne’nin en çok tarihi çarşı bulunan illerden biri olduğunu hatırlatan CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, “Bu çarşılarda işyerleri olan esnaflarımız zor durumda, devlet kapalı oldukları dönemler için bile kiralar istiyor. Oysa bu çarşılar şu an açılmış olsa da müşteri yok.
Ülkemizde 175 ile 200 bin esnafın tarihi çarşılarda iş yeri var. Ülkemizin her bölgesinde bulunan kökleri Selçuklu ve Osmanlıya uzanan bu çarşıların tarihi dokusu içinde korunması, buralarda çalışan esnafın desteklenmesi gerekmektedir.
En iyi koruma, o tarihi çarşılarda iş yerleri bulunan esnafın desteklenmesi ve bu çarşıların bulundukları illerde rekabet etmek zorunda kaldıkları yeni durumlara karşı desteklenmesi ile mümkün olacaktır. Hele yaşadığımız bu pandemide bu esnafların desteklenmesi hükümetin anayasal bir görevidir.” dedi.
Doç. Dr. Gaytancıoğlu, sözlerinin sonunda verdiği teklife her partiden milletvekillerinin de destek olmasını istedi.
GENEL GEREKÇE
En az 100 yıllık ve öncesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterinde yer alan ve içerisinde, arasta, bedesten, kervansaray, han ve pazaryerleri de bulunabilen turistik amaçlarla ve parekende olarak ticaret faaliyetlerini yürüten en az 25 bağımsız bölümü haiz çalışır vaziyette dükkânın bulunduğu üstü açık ya da kapalı çarşılara tarihi çarşılar diyoruz.
Ülkemizde 175 ile 200 bin esnafın tarihi çarşılarda iş yeri vardır. Ülkemizin her bölgesinde bulunan kökleri Selçuklu ve Osmanlıya uzanan bu çarşıların tarihi dokusu içinde korunması, buralarda çalışan esnafın desteklenmesi gerekmektedir.
En iyi koruma, o tarihi çarşılarda iş yerleri bulunan esnafın desteklenmesi ve bu çarşıların bulundukları illerde rekabet etmek zorunda kaldıkları yeni durumlara karşı desteklenmesi ile mümkün olacaktır.
Kanun teklifi ile tarihi çarşılar için bir kapsam belirlenmekte ve kapsamdaki iş yerlerinin Turizmi Teşvik Kanunu kapsamına alınması amaçlanmaktadır.
Böylelikle bu çarşıların tarihi dokularının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması mümkün olacaktır.
Özellikle yaygınlaşan AVM kültürüne karşı bu çarşıların korunması tarihi bir sorumluluktur. Bu çarşılarda bulunan esnaflara Turizmi Teşvik Kanunu kapsamına almakla sağlanacak destekler buraların tarihsel özellikleri ile yaşamaları için elzemdir.
Diğer yandan yapılacak düzenleme ile devletin anayasal görevi olan esnaf ve sanatkârların korunması da sağlanmaktadır. Bu çarşıların küçük esnaf ve sanatkârlar yerine zincir mağazaların birer şubesi haline dönüşmesinin de önüne geçmek gerekmektedir.
Kanun teklifi ile bu çarşıların ve buradaki esnaf ve sanatkârlarımızın tarihi dokular içinde korunması, varlıklarını sürdürmeleri için desteklenmeleri amaçlanmaktadır.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- 12/3/1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasına yeni bir bent eklenerek “En az 100 yıllık veya daha eski olup Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterinde yer alan ve içerisinde, arasta, bedesten, kervansaray, han ve pazaryerleri de bulunabilen turistik amaçlarla ve perakende olarak ticaret faaliyetlerini yürüten en az 25 bağımsız bölümü haiz çalışır vaziyette dükkânın bulunduğu üstü açık ya da kapalı çarşılar” tarihi çarşı olarak tanımlanmaktadır.
MADDE 2- 2634 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “merkezleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “tarihi çarşılar” ibaresi eklenmektedir.
MADDE 3- Yürürlük maddesidir.
MADDE 4- Yürütme maddesidir.
TURİZMİ TEŞVİK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 12/3/1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“n) Tarihi çarşı: En az 100 yıllık veya daha eski olup Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterinde yer alan ve içerisinde, arasta, bedesten, kervansaray, han ve pazaryerleri de bulunabilen turistik amaçlarla ve perakende olarak ticaret faaliyetlerini yürüten en az 25 bağımsız bölümü haiz çalışır vaziyette dükkânın bulunduğu üstü açık ya da kapalı çarşıları”
MADDE 2- 2634 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “merkezleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “tarihi çarşılar” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.