ŞAPÇI: “TÜRKİYE’NİN EN KALİTELİ PİRİNÇLERİ İPSALA VEÇEVRESİNDE YETİŞİYOR”
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, coğrafi işaretli ve tescilli İpsala pirincine Avrupa Birliği (AB) Coğrafi İşareti alınması için çalışmalara başlandığını bildirdi.
Şapçı, online olarak düzenlenen “Sizin Oraların Nesi Meşhur” programına katıldı.
Türkiye’nin pirinç ihtiyacının %45’inin Edirne’den karşılandığını anımsatan İsmail Şapçı, “Sadece İpsala’da Türkiye’nin pirinç ihtiyacının %33’ü karşılanıyor, yani her 3 pilav tabağından biri İpsala’daki pirinçlerden geliyor.” dedi.
İsmail Şapçı, İpsala pirinci coğrafi işaretinin 2012 yılında alındığını ve Türkiye’nin en kaliteli pirinç çeşitlerinin İpsala ve çevresinde yetiştirildiğini söyledi.
Trakya Üniversitesi’yle yapılan ortak çalışmalarla İpsala’da yetişen pirinçlerin kalitesinin düzenli olarak denetlendiğini vurgulayan Şapçı, “Coğrafi işaretimize layık olduğumuzu her yıl teyit etmiş oluyoruz.” diye konuştu.
İpsala pirincinin lezzeti ve kalitesiyle ön plana çıktığını dile getiren İsmail Şapçı, şunları kaydetti: “Oda olarak, Trakya Üniversitesi ve Trakya Kalkınma Ajansı’yla birlikte imzaladığımız protokolle beraber İpsala pirincine AB Coğrafi İşareti almak için çalışma başlattık. İnşallah en kısa sürede AB Coğrafi İşaretli pirincimizi tüm dünyaya satacağımızı inanıyorum. Markamızın değerini artırarak üreticilere daha çok gelir getirmeyi hedefliyoruz.
Bu süreçte gerekli analizler sunuluyor, yerinde kontroller oluyor. Kontroller üst düzeyde oluyor. Meşakkatli bir süreç ama bizim pirincimiz bu işareti alabilecek bir düzeyde. O yüzden de çok mutluyuz.”