Reklam
Reklam

KEŞAN’DA ATLI ARABALAR DÖNEMİ SONA ERECEK Mİ?

KEŞAN’DA ATLI ARABALAR DÖNEMİ SONA ERECEK Mİ?
  • 04.01.2021
Reklam

Edirne Roman Eğitim Gönüllüler Derneği Başkanı Turan Şallı

Keşan Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının %50 hibe desteği ile 1 milyon 600 bin TL’lik “At Arabaları Triportöre Dönüşüyor” projesi başlattı. İlçede bulunan at arabacıların hepsi Roman olan yurttaşlarımız, atlarını ve arabalarını belediyeye teslim ederek, motorlu yeni taşıtları triportörlere kavuştu. Bazı aileler atlarından üzülerek ayrılmak zorunda kalsalar da, yeni motorlu araçlarına alışmak zorundalar. Dünya değişiyor, teknoloji değişiyor. “At Arabaları Triportöre Dönüşüyor” projesi çevre kirliliği, hayvan hakları, insan sağlığı, şehir estetiği gibi konularda olumlu bir gelişmedir. Romanların istihdamına ne kadar katkı sunacağı ise, zamana bağlı bir gelişme olacaktır.

Değişim ve gelişim tüm toplumlarda zorlu süreçler yaşanmasına yol açmıştır. Kültürel farklılığı, ekonomik yoksunluğu derin olan toplumlarda bu konular daha sancılı geçer. Sancılı dönemlerin aşılmasında, kamu yönetiminin bazı esnek davranışlara, koruyucu yönde uygulamalarına ihtiyaç vardır.

Karayolları Trafik Kanununda Triportör: “insan taşımacılığında kullanılamaz” ibaresi Roman vatandaşlarımızın ekonomik olumsuzluğun yanına, bir de sosyal yaşamlarında farklı zorlukların yaşanacağının işaretidir.

“At Arabaları Triportöre Dönüşüyor” projesi kapsamında “Şimşekler Derneği” kurulmuştur. Dernekler tüzüğünde hangi uygulamalara göre yürütüleceği kesinlik kazanamamıştır. Zira derneklerin kazanç paylaşma amacıyla kurulamamaları (D.K: Madde 1) nedeniyle bir ticari işletmeyi işletemeyeceği şeklindedir. Dernek bazında sürdürülebilirliği de çok önemlidir. Şayet, kooperatifleşmeye gidilmesi halinde kooperatifleşme yapısını kaldıramazlar. Temel sorun; iyi niyetle çıkılan yolda Roman vatandaşlarımızın istihdamda daha görünür olmalarını sağlamaktır. Keşan Belediye Başkanlığının olumlu çabalarını, Roman vatandaşlarımızın daha iyi olanakların gelişimine katkı sunması en büyük dileğimizdir.

Motorlu Triportörler sadece yük taşıma da değil, günlük yaşamlarında yeni pratikler oluşturacak farklı iş kollarına yönelmelerinin önünü açacaktır. Triportör kullanımında trafik eğitimi, ehliyet zorunluluğunu unutmamak gerekir. Motorlu triportörlerin varlığı yeni renkli görüntülere, bazen de hoş olmayan görüntülere sahip olacağı kesindir. At arabalarının kullanılmayacağı açıklansa da bunun bir hayli zaman alacağı ortadadır. Keşan ilçesinde de çok sayıda Roman Derneği var. Çıkan haberlerin bir kısmında ‘isteyen Roman derneklerine atlar verilebileceği’ yönünde haberler var. Kendi yoksulluklarını yaşayan Roman derneklerinin ata bakma olanakları yoktur. Bir at çiftliği kurmayı düşünüp, isteyen vatandaşlara belirli bir ücret karşılığı ata bindirip gezdirmeyi düşünüyorsalar buda yeni bir girişimcilik olsa da gerek.

ATLARA GÖSTERİLEN İLGİ VE ÖZEN YENİ ARAÇLARINADA GÖSTERİLMESİ GEREKİR.

104 motorlu triportörden, daha da gelecek triportörlerden söz ediliyor. Bu taşıtların bilinçsizce kullanılması Keşan ilçesinde trafik düzenini mutlaka bozacaktır. Motorlu triportör kullanıcısı Roman yurttaşlarımızın ailelerine yönelik ücretsiz Aile Trafik Eğitimi verilmesi kendileri için faydalı olacaktır. Keşan ilçesinde bulunan çok sayıda Roman dernekleri elini taşın altına koymalıdır. Sürücü kursları ile görüşüp bu konuda destek olmaları gerekir. Roman vatandaşlarımızın yeni ekmek tekneleri olan bu motorlu araçları, atlarına gösterdiği özeni göstermeleri gerekir. “At Arabaları Triportöre Dönüşüyor” projesi atlı arabaların varlığını tam olarak ortadan kaldırması şimdilik pek mümkün görünmemekle birlikte, yeni dönem hayırlı olsun. Roman yurttaşlarımızın kullanacağı bu motorlu araçlarla ilgili kaza haberlerine, trafik ceza haberlerine değil, renkli güzel görüntülere, yaşamlarında ekonomik refahı görme dileğimizle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ