BES’E YAPILAN İTİRAZLAR REDDEDİLDİ
Keşan Belediyesi Meclisi Haziran ayı olağanüstü toplantısı, bugün saat 11.00’de gerçekleştirildi.
Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında toplanan mecliste; ‘Paşayiğit Mahallesi’nde, 1738-1765 ve 1780 nolu parseller üzerinde ‘Enerji Üretim Tesis Alanı (Biyokütle Enerji Santralı BES) için düzenlenmiş olan nazım ve uygulama imar planlarına ait Uygulama İmar Planı (UİP) 22187206) ve Paşayiğit Mahallesi 1738-1765-1780 Parsellere ait Nazım İmar Planı (NİP-22198796) Keşan Belediye Meclisi’nin 15.04.2021 tarih ve 2021*105 sayılı kararı ile oy çokluğu ile kabul edilerek karara bağlanmış ve bir ay süre ile askı ilan edilmiştir. Ancak askı süresi içerisinde, onaylanan imar planına itiraz edilmiş olup, yapılan itirazların görüşülmesi.’ maddesi ele alındı.
Konu ile ilgili olarak Keşan Belediyesi İmar Müdürü Ali Ünal, meclise bilgi vererek itirazlar konusunda bilgilendirdi.
Ünal’ın bilgilendirmesinin ardından, grup başkan vekilleri söz aldı.
Daha sonra konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu şunları dile getirdi:
“Her şeyde olduğu gibi <hayırcılar> sahneye çıktı! Askıdan inmeye 2 dakika kala Keşan’ın hayırcılar var. Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığı konu ile ilgili bazı açıklamalarda bulunuyor ben anlam veremedim şahsen, beni telefonla arayanlarda anlam verememiş. Muhtarım da arıyor, herkes arıyor. Bilmiyorum siz anladınız mı sevgili vatandaşlarım. Ne Paşayiğit Mahallesi’nde ne herhangi bir kurumdan ne kuruluştan ne vatandaştan şikâyet yok iken, nereden talimat geldiyse bir aydır askıda duran ve askıdan inmesine 2 saat kala Cumhuriyet Halk Parti ile 3 meclis üyesi ve malum taraftarlarından ne yaparız da bu yatırımı engelleriz. Son dakika gündemi oluştururuz, aslında bilinçli son dakika itiraz dilekçesi veriliyor, deniliyor ki ya tartışalım. Niye 2 ay önce denilmiyor, şimdi deniliyor. Niye? Çünkü; 30 Haziran’da tesisisin izin süresi bitiyor. 1 Temmuz’a getirelim de oyalayalım devletin verdiği izin süresi bitsin, 1 Temmuz Meclisi’ne gelsin, zaman kazanalım derdiniz, bu yatırımı engellemiş zaten oluruz, nasıl da akıl almaz hesaplar peşindesiniz. Arkadaşlar lütfen bu mesainizi Keşan’ın dertlerine harcayın. 24 kurum bu iş için onay vermiş.
Tesisin işletilmesi ile 100 kişiye iş imkânı ve ekmek kapısı da olacağını unutmayın. Net bana bir kişi bir kişi bu işin neması peşkeşi varsa, bir kişi, burada belediyenin anahtarlarını bırakırım. İspat etsin ben tanımam firmayı umurumda değil. 1500 metreküp yeraltı suyu kullanılacağı iddiası su kaynakları gidiyor diyorlar. Arkadaşlar bu tesis hava soğutmalı. Sistem hava soğutmalı sistem ile çalışıyor, yani su tüketimi yok. Atık su olayının olmadığını bu kadar araştırmaya rağmen nasıl bilemezsiniz. Paşayiğit’e 120 fabrikalık OSB için izin veren biz değil miyiz? Siz değil misiniz? 120 fabrika Haziran sonunda son işlemler bitiyor Allah’ın izniyle o da olacak. Ya 120 fabrikaya izin veriyoruz, geliyoruz buna hayır diyoruz. Ayrıca Bu tesisin 24 kurumdan devletin 24 kurumu bu tesise izin vermiş. Biraz önce ifade ettiğimiz gibi bu bir devlet enerji politikasıdır zaten tesisi kuracak firma 24 tane bakanlıktan izin almıştır.
Gelelim ikinci iddiaya; biyokütle tesisinin askı süreleri bitmeden kapasitelerini artırdığını iddia ediyorsunuz 16.000.000 megabayt olan projenin 54.000.000 megabayta çıkarıldığını yani kapasitenin konusunda 4 kat arttırma talep edildiği iddiasında bulunuyorsunuz. Araştırdık dün EPDK’ya sorduk, yazı gelmek üzeredir, Genel Müdür Yardımcısı ‘Yok’ dedi. ‘Yazıyı vereyim’ dedi. Yetiştirecekler yazıyı genel müdüre imzalatmak üzereler kapasite artırımı yok diye.. Dün de firmayı kapasite artırımı olmadığı konusunda hem EPDK doğruladı hem firma bizleri bunu belgeledi. Şimdi sizlere sesleniyorum, kapasite artırımı yaptığı iddiasında bulunuyorsunuz. Sizleri belgeli belgeli, isim veren kurumun belgesinde ispat etmeye davet ediyorum. İddianızın doğruluğunu Enerji Piyasası kurulundan ispatlayın, tesisi, sizin itirazınıza gerek kalmadan biz kapatacağız. Ruhsat almadan inşaata başlanmış diyorsunuz. Bir de bize ne Paşayiğit Mahallesi’nden, ne kurum kuruluşlardan ne de muhtarlık, vatandaşlardan herhangi bir şikâyet olmadı. Eğer öyleyse hemen şimdi talimat veriyorum. Firmada burada ilgili birimlerimiz gitsin inşaata başlandı ise aslanlar gibi cezasını kesin. Gereğini de yapsın doğrunun yanındayız, yanlışın karşısındayız veremeyeceğimiz hesapta yok şaibe ile açıklamalar yapmayı sizlere yakıştıramıyorum. Basın toplantısında şaibeler dönüyor buradayız burada çamur bize yakışmaz, bize çamur yapışmaz iki buçuk yıldır yapışmadığı gibi. Çamur istiyorsanız hatırlatmak isterim belediye dahil Keşan çamur içindeydi çamur içindeydi çamur. Bırakın da sizin hayal ettiklerinizi biz gerçek edelim. Siz 30 senedir hayal ile yaşamışsınız. Zaten vatandaşımız bu hayallerin gerçek olması için bizi seçti. Battıkça battığınız bir iddianın daha peşindesiniz. Yakılacak tarımsal atıkların toplanması ve depolanması imkânsız olduğunu söylüyorsunuz. Bırakın laf kalabalığını. Bırakın lütfen bunu yatırım yapan firma düşünsün, siz nasıl yetmiyor bu tarım atıkları sizin o firma düşünsün iflas eder etmez, tarımsal atık harici lastik ve yağ gibi atıkların da yakılabileceğini söylüyorsunuz. Araştırmadan kanunu okumadan algı oluşturuyorsunuz. Firma izninin dışına çıkarsa lisansı iptal olur. Ne izni almışlarsa onu yakabilirler. Ne diyor izinleri ne yakacaklarını bir daha hatırlatalım. Çeltik sapı, ayçiçeği sapı, ağaç kabuğu, ağaç kökü, buğday sapı ve benzeri tarımsal zira atık. Lisansta bu yazıyor, zaten teknolojik olarak makinelerde buna müsait, bu tesis bunların dışında istese de yakamaz Bu dönemde yatırım yapılmasın, istihdam olmasın, katma değer üretilmesin diye bizi engellemeyi bırakın.”
Meclis üyesi Erhan Engin de konuyla ilgili teknik bilgilendirmede bulundu.
Daha sonra yapılan oylama ile BES’e yapılan 5 adet itiraz oy çokluğu ile reddedildi ve toplantı sona erdi.