COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER YÖREX’TE TANITILDI
Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) ve Keşan TB (Ticaret Borsası), TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği)’nin katkılarıyla Antalya Ticaret Borsası tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen YÖREX (Yöresel Ürünler Fuarı)’nda açtıkları stantta bölgenin yöresel ürünlerini tanıttı.
Bölgenin ürünleri fuara katıla yüzbinlerce katılımcıya tanıtılırken, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da ziyaret ettiği stanttaki yöresel ürünlere ilgi bir hayli yoğun oldu.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla, ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde, 20 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirilen YÖREX’in açılışına; Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz ile TRAKYAKA (Trakya Kalkınma Ajansı) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Keşan TSO Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa İşçimen, Selçuk Ataklı, Cüneyt Yüksekdağ ve Genel Sekreter Erdem Başak, Keşan TB Yönetim Kurulu üyeleri Nail Sazlı, Fahri Karagöz, Genel Sekreter Emine Kaymak ile oda ve borsa üyeleri katıldı.
HELVACIOĞLU: “KADINLARIMIZ YÖREX’TE DE İYİ İŞLERE İMZA ATTI”
76 ilden ve KKTC’den 113 oda ve borsa, 16 kalkınma ajansı, 83’ü kadın kooperatifi olmak üzere 150 kooperatif olmak üzere 650’nin üzerinde katılımcının yer aldığı bu yılki YÖREX’e, Keşan’ın yöresel ürünleri olan Keşan Satır Eti, İpsala Pirinci, Siğilli Bamyası, Mahmutköy Kuru Faulyesi, Mecidiye Kavunu ve Çamlıca Bodur Elması ile katılım sağlanırken, bu bölgesel ürünler, açılan stantta yüzbinlerce kişi ile çok sayıda firmaya tanıtılarak pazarlama ağının genişletilmesi sağlandı.
Fuar ile ilgili açıklamada bulunan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Belediyesi tarafından destek verilen Trakya Emekçi Kadınlar Kooperatifi (TEKKOP) ve Keşan Sepetçi Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (KESKÜP)’ün de fuara katıldığını bildirerek, “Biz de kadınlarımız yanında yürümeye devam edeceğiz. Küçük destekler ile büyük işler başaran kadınlarımız YÖREX’te de iyi işlere imza attılar. Keşan Belediyesi olarak kadınlarımızın üretime katılımlarını her zaman destekleyeceğiz.” dedi.
ŞAPÇI: “İPSALA PİRİNCİ’NİN AB COĞRAFİ İŞARET SÜRECİNDE İLERLEME KAYDETTİK”
Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı da TRAKYAKA’nın da katkıları ile Trakya olarak yan yana kurulan stantlarda, birlik ve beraberlik içerisinde bölgesel ürünlerin markalaştırılması ve tanıtılması noktasında büyük gayretler sergilediklerinin altını çizerek, “Artık dünyada ekonomik anlamda bir yere gelmek istiyorsanız markalaşmak zorundasınız. Biz de bölgesel ürünlerimizde il ve ilçeler bazında markalaşmaya özen gösteriyoruz. Ayrıca TRAKYAKA desteği ile İpsala Pirinci’nin Avrupa Birliği Coğrafi İşaret sürecinde ilerleme kaydettik. Bu konuda ilerleyen günlerde müjdeli haberlerimiz olacak. Bölgemize daha çok ekonomik katkı sağlamak için çalışmalarımız sürecek. Umarım bölgesel ürünlerimizin ve bu anlamda katıldığımız YÖREX’İn bölgemize ekonomik anlamdaki katkısı artarak devam eder. Trakya Kalkınma Ajansımız ile birlikte yaptığımız protokol çerçevesinde, henüz coğrafi işareti alınmayan ürünlerimizin, coğrafi işaretini almak için ortak çalışıyoruz.
Bölgesel ürünlerimizin YÖREX’te yer alarak tanıtılmasında emeği geçen tüm oda ve borsalarımıza, Trakya Kalkınma Ajansı’na, olmazsa olmaz kadın girişimcilerimize canı gönülden teşekkür ederiz.” diye konuştu.
ŞAHİN: “2 YIL ÖNCE 12 OLAN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜMÜZ, ŞUAN İTİBARIYLA BU SAYI 21’E ÇIKTI”
TRAKYAKA olarak Trakya’nın yöresel değerlerini tüm Türkiye’ye aktarmak için YÖREX’te yer aldıklarını belirten TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Tüm yöresel ürünlerimiz ile birlikte burada yer aldık. Bu yılki temamız her yıl olduğu gibi yöresel ürünlerimizin tüm Türkiye’ye tanıtılmasıdır. Ayrıca bu ürünlerimizin marketlerde, yerel alıcılarla buluşturulması için bildirimler yapıyoruz. Kadınlarımızın kurduğu kooperatiflerin de ürettiği yöresel ürünlerimizin pazarlanması, satışı noktasında faaliyetler göstereceğiz. TRAKYAKA olarak, coğrafi işaret alınmamış ürün bırakmamayı amaçlıyoruz. 2 yıl önce 12 olan coğrafi işaretli ürünümüz, şuan itibarıyla bu sayı 21’e çıktı. İnşallah 2022 yılında 30’a çıkartacağız Yöresel ürünlerin tanıtımına imkan veren bu tür organizasyonlar ile dünyadan ve tüm Türkiye’den bölgelerimize gelecek olan misafirlerimizi ağırlayarak ürünlerimizi pazarlamak istiyoruz.”
KAYMAZ: “BÖLGEMİZİ DAHA İLERİYE TAŞIMAK İÇİN YÖREX’TE YER ALDIK”
Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz ise Trakya oda ve borsalarının YÖREX’te gösterdikleri birlik ve beraberliğe dikkat çekerek, “Trakya için <Sizin oyunlarınız bile karşı karşıya oynanıyor. Bir araya gelemiyorsunuz> deniliyordu. Ancak bugün Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve ilçeleri olarak hep birlikte buradayız. Markalaşmış ürünlerimizin daha fazla tanınması adına, TRAKYAKA ve kadın girişimcilerimizin de desteği ile bölgemizi daha ileriye taşımak için YÖREX’te yer aldık.” şeklinde konuştu.
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli oda ve bora başkanları da yaptıkları açıklamalarda, yöresel ürünlerin ekonomiye verdiği katkılara dikkat çekti.
HİSARCIKLIOĞLU DA STANDI ZİYARET ETTİ
YÖREX’in ilk gününde, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da standı ziyaret ederek, Keşan TSO ve Keşan TB’ye başarılı çalışmalarının devamını diledi.
YÖREX açılış töreninde, “Zengin olmak istiyorsanız, bölgenizi zengin etmek istiyorsanız kendi yöresel ürünlerinize sahip çıkın. Bunları araştırın, markalaştırın ve dünyaya satın. E-ticaret ve e-ihracatla tüm dünyaya bunları gönderin.” açıklamasını yapan Hisarcıklıoğlu’na, stantta tanıtılan yöresel ürünlerden hediye edildi.
Standı ziyaret eden TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, yöresel ürünlerin üretilmesi ve pazara girebilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, bu anlamda, kadınların desteklenmesinin de son derece önemli olduğunu söyledi. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ oda ve borsalar da, yöresel ürünlerini tanıttı. Bölgesel ürünlerin yüzbinlerce kişiye ve pazarlanması noktasında büyük firmalarla iletişim imkanının sunulduğu YÖREX, 24 Ekim 2021 tarihinde sona erdi.