HELVACIOĞLU, ERİKLİ’DEKİ SU KONUSUYLA İLGİLİ SORU ÖNERGESİNİ CEVAPLADI
Bugün gerçekleştirilen Keşan Belediye Meclisi toplantısında, Erikli Sahili’ndeki su konusuyla ilgili tartışmalara bir yenisi daha eklendi.
Toplantıda; 4 Kasım’daki meclis toplantısında Erikli’deki su konusu ile ilgili Millet İttifakı tarafından verilen soru önergesini cevaplandıran Başkan Helvacıoğlu şunları söyledi “Geçtiğimiz mecliste Erikli’ye su getirme çalışmalarımız ile ilgili, Millet İttifakı grubundaki kıymetli arkadaşlarımızın bir takım soruları ve eleştirileri olmuştu. Ben müsadelerinizle, soru önergenize cevap vermek istiyorum. Bakın arkadaşlar; bizi sorgulayan, soru soran, ne yapıyorsunuz diyen herkese her şeyi, en ayrıntısıyla açıklayabiliriz. Çünkü biliyoruz ki; biz Keşan halkına 30 yıl sonra umut olduk.Fakat eleştirilerin de olumlu ve yapıcı olmasını bekleriz.
“BERABER YAPTIĞIMIZ BU İŞİN ARKASINDA DURMUYORSUNUZ”
Sorulan sorular; yeter ki vicdani göz ile, Keşan’ın yararına olacak bir anlayış ile sorulsun. Son tahlilde sorulan soruda da mantık ararız. Soruyu yönelten kişi ya da kişiler araştırma yapmış mı, teknik açıdan herhangi bir yetkilimiz ile görüşmüş mü bunu sorgularız. Aksi halde hiç kusura bakmayın, sorunun içinde siyasi kaygı varsa başka bir tablo ortaya konulmaya çalışılıyor deriz. Bakın arkadaşlar; Türkiye’ye örnek bir altyapı çalışması yapıyoruz. Şu anki toplam yatırım tutarı 52 milyon TL’nin üzerinde. 6 ayda yapılamaz denileni yaptık ve Erikli’de hep beraber tarih yazdık. Bu başarı hepimizin.Bu başarıya bu meclis çatısı altında imza atıldı.Şimdi görüyorum ki; beraber yaptığımız bu işin arkasında durmuyorsunuz. Siyasi prim yapmaya çalışıyorsunuz. Anlıyorum ki; başkaları tarafından hazırlanmış teknik metinlere inanıyorsunuz. Fakat biz bu önemli çalışmaların, basitleştirilmesini asla kabul edemeyiz. Şimdi isterseniz, soru cevap şeklinde gidelim;
ilk sorunuzda ‘İş tesliminden sonra 4. gün iş artışı yaptınız diyorsunuz 3 adet kuyu açtınız, müteahhide menfaat sağladınız’ diyorsunuz.
Sorunuzu şöyle cevaplayayım; ihalenin içinde 400 metre kuyu açılması zaten var. Kuyu açılması işi, ihale teklifinde sizin dediğiniz gibi adet olarak değil metraj olarak yazar. Bunu biliniz lütfen. Bu işe başladığımızda, en çabuk ve en kolay yapılacak iş kuyu açmaktır. Biz de ihale kapsamında önce kuyu açma işine giriştik.Yine ihale kapsamındaki gibi; ikisi de 230 metre olmak üzere iki adet kuyu açtık.Fakat yaptığımız ölçümlerde projede belirtilen debi oranına ulaşılamadı.
Daha açık izah edeyim; Erikli’nin ihtiyacı olan 90 lt/saniye debiyi yakalayabilmek için bir kuyu daha açma ihtiyacı doğdu. Yani projeye sonradan ilave edilmiş bir şey yok. İddia ettiğiniz gibi; yer tesliminden 4 gün sonra iş artışı diye bir şey de yok. Hedefe ulaşmak için projenin içinde gelişmeler olacak tabi. Kısacası; açılan iki kuyu gerekli debi oranını sağlamayınca 3. bir kuyu açılma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Sorunuzun devamında diyorsunuz ki; ‘yüklenici müteahhide menfaat sağlıyorsunuz’.
Müteahhit benim babamın oğlu değil. Olsa da ben kimseye menfaat sağlamam. Allah boğazımızdan bir kuruş haram geçirtmesin, kimseye de geçirtmem. Diyorsunuz ya; ‘müteahhide menfaat sağlıyorsunuz’ diye. Bakın ben şimdi size bu işin biraz da maliyet kısmından bahsedeyim. Bir kuyunun üzerine yapacağımız kuyu binasının maliyeti 450 bin TL. Yüklenici firma birim fiyat teklif cetvelinde bu bina için 90 bin tl fiyat vermiş. Aslında müteahhit burada zarar ediyor. 450 bin TL’lik işe 90 bin TL fiyat vermiş. Firmaya 3 tane kuyu açtırttık. Firma bir kuyudan yaklaşık 360 bin TL zarar etti. dedi ki bize <batarım> dedik <olmaz yapacaksın.> Arkadaşlar sağolsun öyle güzel hazırlamışlar ki şartnameyi. Müteahhit 1 milyon TL’nin üzerinde zarar etti. Nasıl menfaat sağlamışız bilmiyorum? Bir diğer sorunuzda diyorsunuz ki su boruları döşenirken 400 metre ile geçilecek yeri 2 bin metre boru ile geçmişsiniz. Güzergâh değişikliği yapmışsınız diyorsunuz.
Değerli millet ittifakı; Bu kadar büyük bir çalışmayı daha önce hiç yapmadığınız için bilmiyor olabilirsiniz. Elinize tutuşturulan ve tutarsız bir şekilde hazırlanan o teknik belgeye değil de bize sorsaydınız zaten anlatırdık. Kazı çalışmaları sırasında güzergâh değişiklikleri olabilir. Bunlar işin doğasında var. Güzergah değişikliği olmasının birinci nedeni; projede mevcut yolun dar olması sebebiyle, kato denilen aracın, orman ve tarım arazilerine zarar verecek olması. İkinci nedeni ise işletme aşamasında meydana gelebilecek arızalarda kolay müdahale edebilmek adına güzergah değişikliği yapılabilir. Coğrafi şartlar, hava şartları, önünüze bir ağaç çıkar. yolu değiştirirsiniz. Bunlar işin doğasında var. Sorunuzun devamında diyorsunuz ki; ‘o bölgede boru metrajı arttı’. Arkadaşlar hayır sizin söylediğiniz gibi o yerde boru metrajı artmadı aksine 127 metre kısaldı. Projede bu hattın olduğundan haberiniz bile yok. Ey millet ittifakı; biz birlikte imza atmadık mı? Birlikte karar almadık mı? Siz haberiniz olmayan bir konuya nasıl onay verdiniz? Güzergah değişikliği konusunda kadastrodan alternatif yol ürettik. Köy içinden geçen bazı noktalarda anlık güzergâh değişiklikleri de yapıldı. Allah aşkına keyiften geçer miyiz başka bir güzergahtan? ‘yok neden oradan geçtin’, ‘yok niye yandan geçtin’.
Arkadaşlar lütfen bırakın bu işleri. Önce bir sorun. Bu değişiklikler ve iş artışları işin doğasında var. Köy içinden geçseydik arada 70 bin TL fark olurdu. Ama iş uzayacak, köy içindeki alt yapı, üst yapı bozulacak ve zarar görecekti. Asfaltı, kilit taşı ve bir çok dolaylı maliyet artacaktı. Lütfen bölgenin gelişimi adına yapılan olumlu işleri alkışlamayı, o işin yanında olmayı öğrenin. Kendi belediyenize çamur atıyorsunuz, üzülüyoruz. Bakın; biz bu işleri en ince ayrıntına kadar planlıyoruz. Size başka bir örnek vereyim; kuyuların üzerini beton mu prefabrik mi kapatalım konunda bile hassas bir planlama yapıyoruz. Beton yapıya göre prefabrik yaparsak; 1.si hem iş daha çabuk yürüyor, zamandan kazanıyoruz. 2.si hem de beton yapı gibi ziyan olmuyor. Bu kuyu kapandığı zamanı prefabriği başka yere taşıyıp ileride kullanabiliyoruz. İşin zaman, fayda, maliyet ve tasarruf kısımlarını ortak planlıyoruz. O yüzden diyoruz ya;gelip takip edin, sorun öğrenin. Bu yüzden bu meclistesiniz. Öğrenmek yerine kolay yolu seçip, ‘firmaya menfaat mi sağladınız’ diyorsunuz. Bakın bu işleri hiç yapmadığınız için bilmemenizi doğal karşılarız. Ama 6 ayda bu işi bitiriyoruz. Bir tane belediye gösterin bu ölçekteki bir çalışmayı altı ayda bitirmiş olsun. Başka bir konuya geleceğim; kaldı ki bu işe ilk başta onay vermediniz. İşte Keşan’ın umudu olmak bu. Gelmez dediniz, şimdi Erikli’de sular aktı. Keşan’a da Erikli’ye de umut olan biziz. Zamanında bu işe onay verseydiniz bu telaş da olmayacaktı. Hem daha maliyetsiz hem de daha telaşsız bir şekilde bu işi çok önceden bitirecektik. Geç onay vermeniz nedeniyle fiyat farkı oluştuğunu, halkın cebinden ne kadar
fazla para çıktığını kamuoyu ile paylaşmamda bir sorun yoktur diye düşünüyorum. Bakın kendiniz söylüyorsunuz videoda 10-15 milyonluk yatırım diye. Şimdi bu işin maliyeti 52 milyon TL’nin üzerinde belediyenin 5 yıllık kredi hakkını Erikli su kredisinde kullandırdınız. Bir belediye tarihinde ilk defa 3 yıllık altyapı kredisi talep etti. Batarsınız dediler. Zorla 5 yıla çıkarttık. Keşan’ın 30 yıllık eksikliklerini tamamlamaya çalışırken, bütün hizmet kredisini Erikli’de kullandırdınız. Şimdi isterseniz daha iyi anlaşılması için rakamlarla konuşalım. Şimdi 52 milyon TL zaten bu işin maliyeti. Buna ek olarak; kanalizasyon maliyeti 30 milyon TL, yol çalışmaları 35 milyon TL, arıtma tesisi 100 milyon TL. Yani arkadaşlar toplamda yaklaşık 220 milyon TL’lik bir yatırımdan bahsediyoruz. Bakın Erikli’de tahsil edilen değil taahhuk eden emlak vergisi ve su parası 1 yılda toplam 2 milyon TL. Bunun da zaten hepsini tahsil bile etseniz %80’i personel, elektrik vb. masraflara gidiyor. Yani özetle bir yanda 220 milyon’luk bir yatırım yapılıyor. bir yanda da Erikli’de taahhuk eden 1 yıllık gelir 2 milyon TL. Buyurun Keşan Belediyesi’nin ne denli büyük bir işe imza attığını siz hesap edin. Bunu Erikli’de yaşayan vatandaşlarımız da biliyor. Ama bilmeyenler için tekrar hatırlatalım istedik.
Bir diğer sorunuzda bazı yerlerde kumlama yok, gömlekleme ve sandıklama yapılmamış diyorsunuz.
Teknik personelimiz görmeden döşenen hat zaten kapatılmıyor. Uygulama aşamasında teknik personelimiz eksiklikleri inceleyip tespit ediyor. Kumlama yok diyorsunuz. Arkadaşlar; bazı bölgeler orman ve tarım arazisi, zaten doğal kum. Bunu nasıl görmezsiniz. Gelin basın huzurunda istediğiniz yeri kazalım, gömlekleme mi, kumlama mı, tespitleme mi var mı yok mu görelim. Madem bir soruyu soracaksınız lütfen teknik anlamda bilgi alın öyle sorun. Ama maksadın bu olmadığını,hedefin hak arama olmadığını, düşünmeye başlıyoruz. Bakın her sorunuzun cevabı var. Benim ve çalışanlarımın alnı açık, başı diktir. Bizim sorulacak hiçbir soruya verilemeyecek hiç bir cevabımız yoktur. Biz hizmetlerimizi lafla değil eserler ile söylemeye devam edeceğiz.”
Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nu soru önergesine verdiği cevap sırasında, CHP Grup Sözcüsü Feridun Tümer ile Helvacıoğlu arasında karşılıklı olarak sözlü atışmalar yaşandı.
Yaşanan tartışmalardan birisi Başkan Helvacıoğlu’nun, Feridun Tümer’in bir meclis toplantısında Erikli’deki su konusunda yaptığı konuşmayı yayınlamasıyla başladı.
Tümer; “Ne yapıyorsunuz siz? Bunu Erikli’de de kopyala yapıştır ile yaptınız. Sonunda bu meclis buraya kredi verdi. Bu konuşma geçen yılın konuşması değil. Yalan atıyorsunuz. Doğruları anlatın.” dedi.
Karşılıklı atışmalar sırasında Başkan Mustafa Helvacıoğlu’nun Millet İttifakı’na yönelik, ‘Kıvırtıyorsunuz’ sözüne karşılık sinirlenen Feridun Tümer, Helvacıoğlu’na meclis üyeleri için böyle ithamda bulanmasının yanlış olduğunu söyledi.
CHP’li Feridun Tümer, Başkan Helvacıoğu’nu doğruları söylememekle suçladı ve düzenleyeceği basın toplantısında asıl doğruları kendisinin anlatacağını kaydetti.
Tartışma Meclis Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun toplantıyı kapatmasıyla sona erdi.