Reklam
Reklam

4 AYRI ÜLKEDEN 5 KURUMUN İŞBİRLİĞİNDE…

4 AYRI ÜLKEDEN 5 KURUMUN İŞBİRLİĞİNDE…
  • 17.12.2024
Reklam

Avrupa Birliği başkanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg NEXT Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2021-2027 birinci teklif verme çağrısı kapsamında Güney Edirne Katı Atık Birliğin (GÜNEKAB) liderliğinde ‘Karadeniz Havzasında Sürdürülebilir Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm Uygulamaları için Sınır Ötesi İşbirliği’ /Go2Recycling/ adlı ve BSB00027 No’lu proje kapsamında Keşan Belediye Başkanı ve GÜNEKAB Başkanı Mehmet Özcan’ın ev sahipliğinde dört ayrı ülkeden olan proje ortaklarıyla 17 – 19 Aralık 2024 tarihleri arasında proje açılış toplantısı gerçekleştiriliyor.

Go2Recycling projesi, 4 ülkeden 5 kurum ve kuruluşu olan: Türkiye’den GÜNEKAB ve Uzunköprü Belediyesi, Romanya’dan Galati Teknopol Derneği, Bulgaristan’ın Sozopol Belediyesi ve Gürcistan’ın İmereti Bilim Adamları Birliği ‘Spectri’ işbirliğinde uygulanacak.

Proje kapsamında en önemli küresel çevre sorunlarından biri olan çevre kirliliği, atık yönetimi hususunda olan bilinenler ve alışkanlıklar, etkili atık yönetimi için planlama ve altyapı, toplumda sorumlu davranış ve çevre bilincinin oluşturulması, yerel politika yapıcılarına iyi örneklerle destek sunulması gibi konular ele alınacak.

Projenin hedefi, özellikle doğal ve koruma altında olan, lagünler ve göller gibi biyolojik alanlara yakın yerleşim yerlerinde evsel atıkların ayrıştırılmasını, geri dönüşümü için doğru toplanmasını teşvik ederek Karadeniz Havzasında çöp sahası atıklarının ve kirliliğinin azaltılması için sürdürülebilir ve sınır ötesi işbirliğin kurulması, atıkların sürdürülebilir toplanması için gerekli altyapının oluşturulması, planlama ve sürdürülebilir eğitim yöntemleri ile halkın geri dönüşüm ve yeşil gelecek hakkında farkındalığını ve bilgisi artırılmasıdır.

Proje kapsamında proje lideri olan GÜNEKAB tarafından Trakya bölgesinde ilk ve tam donanımlı 1. sınıf atık toplama merkezi kurulacak. Bununla birlikte, projenin çok geniş etkisini ortaya çıkaracak 3 ilçe merkezine: Uzunköprü, Enez ve İpsala merkezlerinde mobil atık getirme merkezleri oluşturulacak.

3 gün boyunca Keşan merkezde uygulanacak olan açılış toplantısı esnasında proje uzmanları tarafından atık yönetimi hususunda elde edilmiş olan iyi uygulamaların tanıtımı ve 18 Aralık 2024 Çarşamba günü (yarın) Atık Yönetim Uygulamaları Semineri gerçekleştirilecek.

Seminer hakkında bilgi veren Keşan Belediye Başkanı ve GÜNEKAB’ın Başkanı Mehmet Özcan şunları ifade etti: “Proje ortakları tarafından yapılan araştırmanın sonuçları, hedef bölgelerimizdeki yerel politika yapıcılar ve kamu kurumları için son derece değerli olacaktır. Avrupa bilgi ve politikalarını yerel stratejilerimize entegre ederek, topluluklarımızda davranış değişikliğini teşvik etmek için sağlam bir çerçeve oluşturabiliriz. Ortak çabalarımız, politika yapıcıları desteklemek ve sürdürülebilir atık yönetimi stratejilerini benimsemelerini sağlamak amacıyla hazırlanacak olan Karar Vericiler Rehberi ile sonuçlanacaktır.”

Proje süresi 26 ay olup, Kasım 2026’da sona ermesi beklenmektedir. Avrupa Birliğin desteği ile 5 ortağın yararlanacağı toplam hibe tutarı 1.380.244,01 Euro olup, toplam proje bütçesi 1.533.604,46 Euro olarak belirlenmiştir.

Bu yayının içeriği tamamen ‘Güney Edirne Katı Atık Birliği’ sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği veya Programın Yönetim Makamının ve Ulusal Otoritenin görüşlerini yansıtmak için alıntılanamaz.

Interreg NEXT Karadeniz Havzası Programı, Avrupa Birliği tarafından Komşuluk, Kalkınma ve Uluslararası İşbirliği Aracı (NDICI) kapsamında ve katılımcı ülkeler olan Ermenistan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Türkiye ve Ukrayna tarafından finanse edilmektedir.

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ