YERLERİNDE SEZON SONUNA KADAR KALABİLECEKLER
İbrice Balıkçı Barınağı’nda bulunan ve yerlerinden kaldırılmak istenen dalış merkezlerinin durumuyla ilgili bugün basın açıklaması yapıldı.
İbrice Balıkçı Barınağı’nda gerçekleştirilen ve saat 14.00 sıralarında başlayan basın toplantısına; Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı ve yönetim kurulu üyeleri, ESTAB (Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği) Başkanı Süleyman Gürsel Paçaman, Mecidiye Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Saim Gürsel, Mecidiye Köyü Muhtarı Ali Balaban ve dalış vermezi yöneticileri katıldı.
Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı ve ESTAB Başkanı Süleyman Gürsel Paçaman, İbrice Balıkçı Barınağındaki dalış merkezleriyle ilgili basın açıklamasında bulunuyor.
Selim Şen paylaştı: 5 Ağustos 2020 Çarşamba
İbrice Balıkçı Barınağı’nda hizmet veren dalış merkezlerine gönderilen tebliğler ile bulundukları yerlerinden 15 gün içerisinde ayrılmaları istenmiş ve başta Keşan Belediyesi olmak üzere bazı kurumlar ile sivil toplum kuruluşları harekete geçmişti.
HELVACIOĞLU: “AMAÇ, BURADA DALIŞ TURİZMİNİN OLMAMASI DEĞİL”
İlk olarak konuşan Başkan Mustafa Helvacıoğlu, dalış merkezlerinin sezon sonuna kadar yerlerinde kalabileceğini belirtirken, “Amaç burada dalış turizminin olmaması değil. Bunu çeşitli görüşmelerimizden sonra ESTAB, Keşan TSO, Keşan Kaymakamlığı ve Keşan Belediyesi olarak bir aradayız. Valimiz de taraflar ile yaptığı toplantıda dalış turizminde sorun olmadığı sadece burada usule uygun bir yerleşim olmadığı yönünde hemfikir olduklarını ve burası için bir çözüm olması gerektiğini belirtti.
Dalış merkezleri ve kooperatifin burada usule uygun olarak anlaşmaları doğrultusunda, kendileri bu işe çözüm üretecekler. Eğer mevzuat bunu kabul etmiyorsa, Keşan Belediyesi olarak dışarıdaki küçük ormanı ve 160 dönümlük mesire alanını kiralamak üzere Orman Bakanlığına başvuruda da bulunduk. Gerekirse modern bir dalış merkezi de yapabiliriz.” diye konuştu.
ŞAPÇI: “KONUNUN ÇÖZÜLMESİ YÖNÜNDE ÇALIŞACAĞIZ”
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı da şunları ifade etti: “İlgili yerlerle bağlantıya geçtik. Bir an önce konunun çözülmesi yönünde çalışacağız. Eğer mevcut yerinde olmazsa bölgeden ayrılmayacakları yeni yerlerinde daha modern bir tesis alanı kurulacağını belirtmek isteriz.”
URGAN: “BÖLGEMİZ İÇİN ÇOK GEREKLİDİR”
Şapçı’dan sonra konuşan Keşan TSO Yönetim Kurulu üyesi Uğurcan Urgan da dalış turizminin bölgeye sağladığı katma değerden çok, başlı başına bir değer olduğuna vurgu yaparak, “Bölgemiz için çok gereklidir. İnşallah daha modern ve daha iyi bir şekilde bölgemize katkıda bulunur. Emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi.
PAÇAMAN: “DALIŞ MERKEZLERİNİN DE BURADAN UZAKLAŞTIRILAMAMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Dalış merkezlerini Saros’un ve İbrice’nin prestiji olduğuna dikkat çeken ESTAB Başkanı Süleyman Gürsel Paçaman, şunları konuştu: “ESTAB’ın bir yapay resif projesi oldu ve dünyanın en büyük uçak batığı ile hem bölgemize hem de ülkemize önemli bir değer kattı. Bu projeyi ayakta tutacak olan en önemli değer dalış merkezleridir. Dalış merkezlerinin de buradan uzaklaştırılamaması gerektiğini düşünüyoruz.
Alternatiflerimiz var ama tek unsur dalış merkezleri değil. Resiflerin tek amacı dalış değil, burada amatör balıkçılığının da geliştirilmesi. Burada İbrice’nin geleceği konuşuluyorsa, İbrice’deki unsurlar bir araya gelerek buranın geleceğini beraber konuşması gerekir.”
Paçaman konuşmasının devamında, dalış merkezlerinin bulundukları yerde sezon sonuna kadar kalabilmelerini Edirne’deki ilgili kurumların da gerek yazılı, herekse sözlü olarak belirtmesi gerektiğini vurguladı.
BALABAN: “DALGIÇ ARKADAŞLARIMIZIN ÇOK FAYDASI OLUYOR”
Mecidiye Köyü Muhtarı Ali Balaban ise balıkçıların ile dalış merkezleri arasında hiçbir sorun bulunmadığını kaydederek, “Maddi ve manevi üzerimize düşen ne varsa yanınızdayız. Dalgıç arkadaşlarımız bize çok faydası oluyor. Kooperatif ve dalış kulüpleri arasında hiçbir sorun yok. Mevzuat problemi var sadece. Dalış turizmini geliştirmek istiyorsak balıkçı barınağı bize yetmez.” dedi.
Bu zamana kadar dalış merkezleri ile hiçbir sorun yaşamadıklarının altını çizen Mecidiye Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Saim Gürsel de dalgıçların balıkçı barınağından çıkmaları halinde teknelerini yine barınak içine çekebileceklerini dile getirdi.
YUMURTACI: “BURASI DÜNYAYA HİTAP EDİYOR”
Dalış merkezlerinin yöneticileri adına söz alan Ahmet Yumurtacı, şöyle konuştu: “Burası Türkiye’ye ve dünyaya hitap ediyor. Bu liman dışında bir yere yerleşirsek, dalış noktalarına ulaşımımız elverişsiz hale geliyor. Bizim bu bölgede bulunmamız gerekiyor. Biz söz aldık, sezon sonuna kadar da buradayız, kimse huzursuz olmasın.”
Basın açıklamasının ardından katılımcılar, kendi aralarında yapılabilecek çalışmaları değerlendirdi.