“ADALETE GÜVENİMİZ TAMDIR”
Keşan Çevre Gönüllüleri Dayanışması, Belkoop mevkiinde toplanarak ‘taş ocağı’yla ilgili basın açıklaması düzenledi.
Saat 12.30 sıralarında başlayan basın toplantısına; CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz ve Yeni Mahalle sakinleri katıldı.
Basın açıklamasını Keşan Çevre Gönüllüleri Dayanışması Sözcüsü Saliha Kafalı okudu.
https://www.facebook.com/selim.sen.188/videos/976126100080156?idorvanity=2233957033536467
Açıklama şöyle:
“Mahallemizin kıyısında DSİ, Karayolları ve özel bir şirkete ait olan taş ocakları yaşam alanı içinde kaldıkları, insan sağlığına ve çevreye verdikleri zararlardan dolayı 20 yıl önce izin ve ruhsatları iptal edilerek kapatılmışlardı. Bu ocaklar BOTAŞ tarafından hukuka ve bilime aykırı bir şekilde Saros Körfezi Sazlıdere-Gökçetepe arasına yapılan FSRU Limanı inşaatında kullanılmak üzere FSRU, ÇED raporuna da aykırı olarak 20.12.2021 tarihinde kaçak olarak taş almaya başlaması ile tekrar aktif hale getirildi. 2 Mart 2022 tarihinde Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü kendi web sitesinde Proje Tanıtım Dosyasını yayımlandı ve ÇED sürecinin başladığı duyuruldu. Ancak, Edirne Valiliği bizlerin dosyayı okuyup incelememiz bir tarafa nefes almamıza bile izin vermeden 3 Mart 2022’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararını açıklamıştı. Valiliğin bu kararı bu kadar hızlı bir şekilde almasına sayın belediye başkanımızın da ciddi katkıları olmuştu. Taşocağı ile ilgili proje tanıtım dosyası hakkında 2 Mart 2023 günü belediyemizden görüş soruluyor. Sayın belediye başkanımız aynı gün yıldırım hızıyla ‘sakıncası yoktur.’ diye cevap veriyor. Yani biz mahalle sakinleri hem sayın valimiz hem de belediye başkanımız tarafında o gün için yok sayılmıştık. Bu durumun ÇED yönetmeliğine ve ilgili yasalara aykırı olduğunu mahalle halkı olarak yüksek sesle dile getirmiştik. Ne yazık ki sesimizi kimseye duyuramamıştık. Kaldı ki yeniden faaliyete geçirilen taş ocağının Belkoop evlerine 160 metre mesafede olması bile onlara seslerimizi duyurmaya yetmemişti.
21.12. 2021 tarihinde kaçak taş alımları ile ilgili Keşan Kaymakamlığına dilekçeler vermiş, suç duyurusunda bulunmuştuk. Bunun üzerine taş alımı durdurulmuştu. Şirkete ceza kesilmişti. Ama 17.01.2022 tarihinde tekrar aynı yerden taş alınmaya başlandı. Bizler 18.01.2022 tarihinde, kaymakamlık makamına tekrar dilekçeler verip suç duyurusunda bulunduk. Ne yazık ki bu kez taş alımı durdurulamadı. Biz mahalle sakinleri de bunun üzerine 4 Nisan 2022 tarihinde Edirne İdari Mahkemesine Valiliğin ‘ÇED gerekli değildir’ kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talepli dava açtık. Mahkeme konunun incelenmesi için 7 kişilik bilirkişi atamıştı. Bilirkişi keşif ve incelemesi 20.09.2022 tarihinde gerçekleştirildi. Bilirkişi raporu biz mahalle halkının lehine çıkmıştı. Bilirkişi raporu kesinleşince mahkeme duruşmanın 26.04.2023 Çarşamba günü yapılacağını avukatımız aracılığı ile bizlere duyurdu. Bizler de tüm davacılarımızı ve destek verecek çevre gönüllülerini topluca ve ücretsiz olarak Edirne’ye götürebilmek için 24 Nisan 2023 tarihinde sayın belediye başkanımıza 25 kişilik bir araç tahsisi talebinde bulunduk. Ancak sayın belediye başkanımız aracın birinin arızalı diğerinin de kendilerine lazım olduğu bahanesi ile talebimizi reddetti. Yani kararını başta olduğu gibi yine BOTAŞ’tan yana kullandı. Çünkü bir belediye için bir araç hiç bir zaman sorun olmaz. Kaldı ki Ramazan Ayı boyunca birçok yere özel şirketlerden kiraladığı araçların gönderildiği biliniyor. Kısacası, mahalle halkı olarak sayın başkanın gözünde yine yok sayıldık.
Bizler, 5 davacı olarak kendi aracımızla 26 Nisan 2023 Çarşamba günkü duruşmaya katılmak üzere Edirne’ye gittik. Davaya 5 davacımız ile birlikte avukatımız Bülent Kaçar, BOTAŞ ve Çevre, Şehircilik Müdürlüğü’nün 2 avukatı ve BOTAŞ mühendisi katıldı. Dava sırasında BOTAŞ avukatlarının savunmaları evlere şenlikti. Adeta bizlerin aklı ile dalga geçiyorlardı. Savunmalarında; bölgeye herhangi bir rahatsızlık vermediklerini, patlatmalı olarak taş çıkarmadıklarını hatta mahkemeye sunduğumuz fotoğraf ve videoları görmediklerini bu belgelerin oraya ait olduğundan emin olmadıklarını söylediler. Bölgede sadece 2 ay çalıştıklarını ve biz artık işimizi bitirdik sahadan çekildik dava konusuz kalmıştır şeklinde savunma yaparak davayı boşa çıkarmaya kalktılar. Hatta FSRU Limanına taşların taşındığını ve limanın fotoğraflarını mahkeme heyetine göstererek ve bu projeyle övünerek İngiltere’den ödül aldıklarını ifade ettiler. Oysa 17.01.2022 tarihinden 30 Nisan 2022 tarihine kadar aralıksız ve proje tanıtım dosyalarındaki taahhütlerine aykırı bir şekilde, mesai saatlerine de uymayarak çalıştılar. 1 ekskavatör yerine 5 ekskavatör, 3 kamyon yerine 10’un üzerinde kamyonla. Yalnız bilmelidirler ki asıl ödül mahkemenin vereceği iptal kararıyla Keşan halkının olacaktır. Karar, 15 gün içinde açıklanacak ve sonucun bizim lehimize olacağından eminiz. Adalete güvenimiz tamdır.
Ancak Sayın Belediye Başkanımıza soruyoruz; Başlangıçta biz mahalle halkına danışmadan hatta Proje Tanıtım Dosyasını okumadan ‘sakıncası yoktur.’ cevabı vermesi, yargı sürecinde yanımızda olmaması ve en son araba tahsis talebimizi reddetmesin de ki niyeti nedir? Mahalle halkı olarak bu soruların cevaplarını sabırsızlıkla bekliyoruz.”