Reklam
Reklam

AK PARTİ EDİRNE MİLLETVEKİLİ FATMA AKSAL: “YENİ SU ÜRÜNLERİ KANUNU BALIKÇILIK ALANINDA MİLAT OLACAK”

AK PARTİ EDİRNE MİLLETVEKİLİ FATMA AKSAL: “YENİ SU ÜRÜNLERİ KANUNU BALIKÇILIK ALANINDA MİLAT OLACAK”
  • 06.11.2019
Reklam

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, gelecek nesiller açısından deniz varlıklarının korunması amacıyla hazırlanan ve 48 yıldır beklenen Su Ürünleri Kanunu’nda değişiklik teklifinin yasalaştığını söyledi.

Aksal, balıkçılık alanında milat olarak kabul edilebilecek düzenlemenin hayata geçtiğini belirterek, değişikliğin, kaçak avcılık yaparak dürüst balıkçıların hakkını çalanların sonunu getireceğini dile getirdi.

Düzenlemeyle 1971’de yürürlüğe giren Su Ürünleri Kanunu’nun sektörün ihtiyaçları göz önünde bulundurularak mevcut koşullarla uyumlu hale getirildiğine dikkati çeken Milletvekili Fatma Aksal, “Değişiklikler su ürünlerinin sürdürülebilir yönetimi ve balıkçılık kaynaklarımızın korunması için ihtiyaç duyulan düzenlemeleri içeriyor.” dedi.

Sektör paydaşları, akademi camiası, ilgili sivil toplum kuruluşları ve kurallara uyan gerçek balıkçıların, düzenlemeyi dört gözle beklediğini hatırlatan Aksal, “Düzenlemenin üç tarafı denizlerle çevrili mavi vatanımız için hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

KAÇAK AVCILIĞA DARBE VURULACAK
Düzenlemeyle kaçak ruhsatsız teknelerle gırgır, trol, algarna ile avcılık yapanlara, deniz patlıcanı veya midye gibi su ürünlerini illegal yollarla dalarak avlayanlara ve Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Karadeniz’de ışıkla avcılık yapanlara 50 bin TL’ye kadar idari ceza verilecek. Ayrıca gemiler dahil tüm av araçlarına ve yakaladıkları ürünlere el konulacak, tekneler ve av araçları kamu kurumları veya bilimsel kuruluşlara bağışlanacak, bağışlanamayanlar imha edilecek.

Marmara’da, boğazlarda kaçak trol çekenlerin bu fiili 2 yıl içinde tekrar işlemeleri halinde kanunda sayılan cezalara ilave olarak 1 ile 3 yıl hapis cezası verilecek.

Balık çiftliklerine uygulanan 3 bin 292 lira tutarındaki idari para cezası yeni düzenlemeyle aykırılığın niteliğine göre 10 bin liradan 100 bin liraya kadar uygulanacak ve masrafları kendilerine ait olmak üzere yaptıkları aykırı faaliyetler düzelttirilecek. Aykırılığın tekrarı durumunda para cezası katlanarak artacak. Su ürünlerinin göç etmesine, üremesine imkan sağlayacak su yapılarının yapılması ve işler durumda tutulması şartlarına uymayanlara idari para cezası 100 bin liradan 250 bin liraya kadar artırıldı.

Doğal göllere, akarsulara ve denizlere yabancı tür canlıları (pirana, Amerikan veya Avrupa levreği, çim sazanı, havuz sazanı gibi) izinsiz bırakanlara, bu kişi gerçek kişi ise 10 bin lira, kurumsal ise 20 bin lira idari ceza uygulanacak.

Su ürünleri avcılık ve yetiştiricilik faaliyetlerinin uzaktan algılama sistemleri ve teknolojik imkanlarla izlenmesi, denetlenmesi ve kayıt altına alınması sağlanacak. Getirilen kurallara aykırı hareket edenlere 5 bin lira ile 25 bin lira arasında idari ceza verilecek.

Deniz patlıcanı, akivades ve sülük gibi su ürünlerini kaçak yollarla yurt dışına kaçıranlara ilk seferinde 5 bin liradan 100 bin liraya kadar idari ceza uygulanacak. Ayrıca nakil vasıtalarına ve av araçlarına el konularak, aykırılığın 2 yıl içinde tekrarı halinde 1-3 yıl hapis cezasına hükmedilecek.

Dinamitle, zehirli kimyasal maddelerle veya elektrikle balık avcılığı yapanlara 3 bin 292 lira olarak uygulanan para cezası da 10 bin liraya çıkarıldı. (DHA)

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ