Reklam
Reklam

AKILLI: “ERİKLİ’NİN SORUNLARI BİTMEDEN YENİ BİR İMAR ALANI AÇMAK DOĞRU DEĞİL”

AKILLI: “ERİKLİ’NİN SORUNLARI BİTMEDEN YENİ BİR İMAR ALANI AÇMAK DOĞRU DEĞİL”
  • 02.03.2022
Reklam

Erikli Çevre ve Güç Birliği Derneği yöneticileri bugün düzenledikleri basın toplantısında, hem derneğin çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu, hem de Erikli Sahili’nde yaşanan sorunları anlattı.

https://www.facebook.com/selim.sen.188/videos/268588565431696

Keşan Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 12.30 sıralarında başlayan basın toplantısına; Erikli Çevre ve Güç Birliği Derneği Başkanı Şükrü Akıllı, Genel Sekreter Nuri Kört ve Genel Sayman İsmail Hakkı Öztürk katıldı.

Erikli Çevre ve Güç Birliği Derneği’nin 2 Ocak 2022 tarihi itibarıyla resmen kurulduğunu ifade eden Erikli Çevre ve Güç Birliği Derneği Şükrü Akıllı, “Erikli Çevre ve Güç Birliği Derneği; kent ve çevre bilincinin geliştirilmesi, kent ve çevre hak ve hukukunun korunması, çevre duyarlılığı, sosyal yardımlaşma ruhunun pekiştirilerek güç birliği oluşturulması, katılımcı çevre ve yaşam kalitesini geliştirmek, çevreye ve yaşama zararlı olan her türlü davranış ve standart dışı  tutum ve eylemlere, kentsel yaşamda üye mağduriyetine neden olacak her türlü haksız ve yasal olmayan uygulamalar karşısında üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak için yasal yollar ile karşı koymak, yargı yoluyla haklarını aramak, savunmak,  kamuoyu yaratarak sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre oluşmasına katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur.” dedi.

“ATATÜRK’ÜN ERİKLİ’DE BİR HEYKELİ YOK”

Erikli Sahili’ndeki sorunları da anlatan Akıllı, şunları ifade etti: “Bildiğiniz gibi Erikli, Keşan Belediyesinin mücavir sahasında. Ülkemizde olduğu gibi Erikli’de de milli duyguları yüksek olan insanlarımız var. Büyük önderimiz Atatürk’ün Erikli’de bir heykeli yok. Belediye tarafından Erikli’ye uygun bir yere çevre düzenlemesi ile birlikte Atatürk heykelinin yapılmasını istedik. Atatürk isminin bir caddeye verilmesini talep ettik. İnşallah bu konuda çalışmaları yürüteceklerdir. Saros’un Enez’den başlayıp Koru Dağları eteklerine kadar 85 kilometrelik bir sahil şeridi var. Ancak bu sahil şeridinde bugüne kadar sorunlar çözümlenemedi ve artarak devam ediyor. Saros Körfezi, 8.12.2006 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Aradan 16 yıl geçti ve bu süre boyunca ne yazık ki 1/25000 ölçekli haritalar çıkarılamadı. Kültür Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı arasındaki görev yetki anlaşmazlığı yüzünden 16 yıldan beridir bir gelişme olmamasından dolayı Saros ihmal edildi ve sorunları büyüdü. Sazlıdere’ye yargı kararlarına rağmen bilime, akılla uymadan inatla FSRU Limanı projesinin yapımına devam ediliyor. Orada 10 binden fazla ağaç kesildi ve 12 bin hektarlık tarım alanı bu projeye ayrıldı. Bu proje uygulamaya girdiğinde oradaki canlılar, deniz, turizm, tarım kısaca Saros bitecek. Oradaki insanlar mağdur olacaklar.”

Süresi bitecek olan Mecidiye’deki taş ocakları işletmelerine artık ruhsat verilmemesi gerektiğini vurgulayan Şükrü Akıllı, Erikli’deki Tuz Gölü’nün hem çevresinin hem de içerisindeki bataklığın temizlenmesi gerektiğini savundu.

Erikli Sahili’ne su getirilmesiyle ilgili proje konusunda da ‘Yasaların hiçe sayıldığı karar’ olarak değerlendiren Akıllı, “Geçtiğimiz yılın nisan ayında projenin uygulanmasına başlandı. 27 milyonluk proje faizleri ve diğer kısımlarla birlikte 50 milyona ulaştı. Bu proje bedelinin tamamının halktan istenilmesi büyük tepkiyle karşılanmasına neden oldu. Fahiş rakamlar belirlendi ve böyle bir rakamın tespit edilmemesi gerekirdi. Belediye Meclisi’nden alınan karar baştan sakattır ve yasaların hiçe sayıldığı bir karardır. Burada yasalar dikkate alınmamıştır. Belediye Meclisi’nde alınan bu kararın Belediye Gelirleri Yasası’nda yeri yoktur. Defalarca kararın değiştirilip gözden geçirilmesini söyledik ama dinleyen olmadı ve uygulamaya devam ettiler. Proje bedelinin tamamı Erikli halkından istenirken Yayla’ya, Danişment’e ve Erikli köyüne de su verildi. Ama oradaki insanlardan hiçbir bedel istenmedi. Bu projenin tamamını Erikli halkı ödeyecek. Üyelerimizin haklı feryadı olan bu konuyu dernek olarak yargıya taşımak zorunda kaldık. Konu şuanda Edirne Bölge İdare Mahkemesi’ndedir. Kooperatif yönetimleri zamanında Mecidiye Gölet’inden su getirilmesiyle ilgili büyük mücadeleler verildi. Konu 2018 yılında son aşamaya gelmişti. Edirne Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, Genel Müdürlüğü ve Keşan Belediyesi arasında temaslar yürütülüp protokoller hazırlandı. Mecidiye Gölet’inden Mecidiye’ye ve Erikli sahiline su verilmesi projesi çok daha düşük bedelli olmasına rağmen belediye bunu dikkate almadı. En son görüştüğümde Edirne Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü bu projeyi yürütmeye devam ediyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne 2022 yılı ek programına alınması teklifi yapıldı. 2022 yılı ek programına alınırsa Mecidiye Gölet’inden Mecidiyeye ve Erikliye su verilmesi projesi hayata geçirilecek. Başta Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü yetkilileri olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu devletin bir projesidir ve her şeyi hazırdır.”

Akıllı açıklamasını şöyle sürdürdü: “Erikli’de yeni açılan imar alanlarını çok sakıncalı ve sancılı olarak görüyoruz. Erikli’nin sorunları bitmeden yeni bir imar alanı açmak doğru değil. Öncelikle Erikli’nin planlarını, projelerini, çevresel sorunlarının ve alt yapıların bitmesi lazım. Erikli bu yükü taşıyamaz ve şuanda bu yükü taşıyacak kapasitede değil. Her şeyden önce arıtma gitmiştir ve kapasitesi yoktur. 20 bin nüfusa göre yapılan arıtma bugün 70 bin nüfusa hizmet etmeye çalışsa da olmuyor. Bütün kanalizasyondan gelen atıklar arıtmadan deşarj olmadan göle ve oradan da denize gidiyor. Bu konuda bazı yetkililere sesimizi duyuramıyoruz.”

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ