ARIKAN, 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ’NÜ KUTLADI
Edirne Barosu Başkan Yardımcısı ve Keşan İlçe Temsilcisi Av. Arb. Aylin Arıkan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
Arıkan açıklamasında, şunları ifade etti: “Bu yıl da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kadın cinayetlerinin devam ettiği hatta daha da arttığı koşullarda karşılıyoruz. Ülkemizde kadınlar hemen her gün erkek şiddetine ve tacizine maruz kalıyor. Dur durak bilmeyen bir şiddet ortamı içerisindeyiz.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun 2020 yılı raporuna göre, ülkemizde 300 kadın öldürüldü ve 171 kadın da şüpheli şekilde ölü bulundu. Kadınlar boşanmak istediği için, barışma isteğini, arkadaşlık teklifini reddettiği için, çalışmak istediği, kendi yaşamı üzerinde söz sahibi olmak istediği için, eşitlik istediği için her gün öldürülüyor, işkence görüyorlar.
Tüm baskılara, şiddete, engellemelere rağmen özgürlük talep eden, şiddeti durdurmak isteyen kadınların mücadelesi her geçen gün yükseliyor. Kadınlar, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’nun ve İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanması için her gün yılmadan mücadele ediyor. 6284 sayılı kanun kadınların yıllarca süren mücadelesi sonucu yasalaştırılmış; şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenlemekte, aynı zamanda kadınları maddi olarak güçlendirmek, kimlik değiştirmek gibi hakları da içeren bir yasadır. Ancak ne yazıktır ki yasa halen etkin kullanılmamakta ve kapsamlı önlemler hayata geçirilmemektedir.
Kadınların aile içi ve sosyal rollerinin dengelenmesi adına, kadın hakları ve fırsat eşitliği konusunda toplumda ortak bir bilinç oluşturulmasını sağlamak gerekmektedir.
Her 8 Mart; dünya kadınlarının taleplerini birlikte daha gür haykırdığı, kendilerini toplumda eşit bir birey olarak yok sayan zihniyetlere karşı çıktığı, kadını sömüren, aşağılayan, yok eden sisteme karşı omuz omuza mücadele verdiği bir gündür.”
“CİNSİYETÇİ VE AYRIMCI POLİTİKALARDAN VE UYGULAMALARDAN VAZGEÇİLMELİDİR”
Aylin Arıkan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Politik, medyatik ve dini alanlarda kullanılan dilin erilleşmesinin önü bir an evvel kesilmelidir. Kadınlara siyasal, sosyal ve ekonomik alanda yer açacak şekilde toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları derhal uygulamaya geçilmelidir. Kadınları toplumsal hayatın dışına iten cinsiyetçi ve ayrımcı politikalardan ve uygulamalardan vazgeçilmelidir. Kadını sadece ailenin parçası olarak gören politik, kültürel anlayış değiştirilmeli, kadının eşit ve özgür birey olarak yetiştirilmesine ve kabul edilmesine yol açacak politikalar uygulanmalıdır.”
Arıkan açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Biz kadınlar, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık meselesinde, toplum olarak vicdani ve ahlaki bir adalet anlayışına ve kabulüne ihtiyaç duymaktayız. Daha insan hakları merkezli, yaşanabilir bir dünya için, kadının etkinlik alanının güçlendirilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk ve benzeri alanlarda fırsat ve olanaklardan eşit düzeyde yararlanması, kadın ve erkeğe verilen hakların, yüklenen sorumlulukların adil bir biçimde dağıtılması son derece önemlidir. Bu nedenle toplumsal cinsiyet adaletini tesis etmede gerekli kavramsal çerçevenin oluşturulması; sosyal, politik ve hukuksal düzenlemelerin geliştirilmesi ve zihniyet değişiminin gerçekleştirilmesi için kadınlar olarak her tür çabayı göstermeye devam edeceğiz.
Bu vesile ile tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlarım. Biz kadınlar, kadına yönelik her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Şiddete, sömürüye, eşitsizliğe karşı hayatın her alanında direnen kız kardeşlerimi sevgiyle selamlıyorum.”