ASILSIZ İHBARDA BULUNANLARA 4 BİN 146 TL CEZA KESİLDİ
Edirne’de, sağlık, polis, jandarma ve itfaiye, 112 Acil Çağrı Merkezinden hizmet vermeye başlarken, merkeze asılsız ihbarda bulunan 20 kişiye, 4 bin 146 TL cezai işlem uygulandı.
Edirne Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada; sağlık, polis, jandarma ve itfaiyenin 112 Acil Çağrı Merkezinden hizmet vermeye başlarken, AFAD ve 177 Orman yangın ihbar çağrı numaralarının da önümüzdeki günlerde sisteme dahil edileceği kaydedildi.
Acil Çağrı Merkezi’ne 2019 yılının ilk 8 aylık döneminde toplam 116 bin 029 çağrı geldiği belirtilen açıklamada, bunların 51 bin 945’inin vakaya dönüşen, 64 bin 84’ünün ise vakaya dönüşmeyen çağrılar olduğu bildirildi.
4 BİN 146 TL CEZA UYGULANDI
Vakaya dönüşmeyen ‘asılsız çağrı’ oranının yüksek olduğu belirtilen açıklamada, “Vatandaşların acil yardım çağrısında bulunduğu 112 acil çağrı merkezinde yaşanan en büyük sorun ise adres sorma, telefon deneme ya da sipariş verme gibi gereksiz yere meşgul etmeden kaynaklanıyor. Vatandaşların her an kendilerinin de acil bir durum içinde olabileceği gerçeğini akılda tutarak, 112 Acil Çağrı Merkezini gereksiz yere meşgul etmemeleri gerekiyor. Vatandaşlarımızın bu konuda çok duyarlı olmaları gerekiyor.” denildi.
Açıklamada, Merkeze son 8 ayda asılsız ihbarda bulunan 20 kişiye, toplam 4 bin 146 TL idari ceza uygulandığı kaydedildi.
Açıklamada, şu bilgilere de yer verildi: “Acil müdahaleyi gerektirecek bir olayda; ambulans, trafik, asayiş ekipleri ve itfaiye birimlerinin olay yerine en kısa zamanda intikal etmesi ve bunların aynı anda doğru bir şekilde koordine edilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda en önemli unsuru Çağrı Alıcıların çağrılara cevap verme süreleri oluşturmaktadır. 8 aylık süreçte çağrı alıcılar tarafından acil çağrıya yanıt verme süresi 2.56 saniyeye olarak gerçekleşmiştir.
112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünde görev yapan çağrı alıcılara sağlık sorunu ile gelen bir çağrının Acil Sağlık Hizmetlerine aktarılması ve sağlık çağrı yönlendiriciler tarafından ambulansların hastaya yönlendirilmesi 1 dakika 15 saniye; Acil çağrının İtfaiye çağrı yönlendiricilere aktarıldıktan sonra ekiplerin olay yerine yönlendirilmesi 1 dakika 41 saniye; Acil çağrının Emniyet çağrı yönlendiricilere aktarıldıktan sonra ekiplerin olay yerine yönlendirilmesi 1 dakika 53 saniye; Acil çağrının Jandarma çağrı yönlendiricilere aktarıldıktan sonra ekiplerin olay yerine yönlendirilmesi 2 dakika gibi bir sürede gerçekleşmektedir.”
7 AYDA 110 BİN 975 ÇAĞRI GERÇEKLEŞTİ
Vatandaşların acil yardım çağrısında bulunduğu 112 acil çağrı merkezinde yaşanan en büyük sorunun ise adres sorma, telefon deneme ya da sipariş verme gibi gereksiz yere meşgul etmeden kaynaklandığı belirtilen açıklamada, “Vatandaşların her an kendilerinin de acil bir durum içinde olabileceği gerçeğini akılda tutarak, 112 Acil Çağrı Merkezini gereksiz yere meşgul etmemeleri gerekiyor. 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü Acil Çağrı Merkezine 2019 yılının ilk sekiz aylık döneminde toplam 116 bin 029 çağrı geldi. Bunların 51 bin 945’ini vakaya dönüşen çağrılar oluştururken, 64 bin 084’ünü, vakaya dönüşmeyen çağrılar oluşturmaktadır. Vakaya dönüşen çağrıların oranı %38,38, vakaya dönüşmeyen çağrıların oranı ise %61,62’tır. Bu vakaya dönüşmeyen asılsız çağrı oranı gerçekten kabul edilebilir bir oran değildir. Vatandaşlarımızın bu konuda çok duyarlı olmaları gerekiyor.” denildi.
ACİL VAKALARDA TERCÜMANLIK HİZMETİ
112 Acil Çağrı Merkezine gelen yabancı dilde çağrılar (İngilizce, Almanca, Rusça, Arapça) için tercümanlık hizmeti de bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Yabancı uyruklu şahıslardan gelen acil çağrılara; 7/24 esasıyla hizmet veren Bakanlık tercümanı ve ilgili kurum (jandarma, sağlık, itfaiye vb. ) görevlisinin katılımıyla konferans görüşme sağlanmakta, görevliler kendilerine tercüme edilen şikâyeti dinleyerek ekiplerini çok kısa sürede olay yerine yönlendirmektedirler. Özellikle Bulgar ve Yunan vatandaşlarının yoğun olarak bulunduğu şehir merkezimizde bu uygulama turistlerce büyük takdir ve beğeni toplamaktadır.”