ASKIDA KİTAP ETKİNLİĞİ İLE ÜCRETSİZ KİTAP OKUMA OLANAĞI SAĞLANDI
Yayla Sahil Platformu, Yayla’da yine bir ilke imza atarak; tatile gelen vatandaşlara, öğrencilere ve gençlere ücretsiz kitap okuma olanağı sağladı.
Etkinlikle ilgili bilgi veren platform üyesi Ali Duymaz, şunları ifade etti: “Askıda kitap 1 numaralı ilk ünitesini Seda Çay Bahçesinde açtık. İlk başlarda yadırgayanlar, ‘Acaba eve götürebilir miyiz?’ diyenler, öğrencilerden ‘Burada okumalı mıyız?’ diyenler oldu ama sanırım şimdi alıştılar. Geliyorlar, kitap getiriyorlar, alıp gidiyorlar. Evinde kitapları olan arkadaşlarımız da kitabın bir raf süsü olmadığı bilincine varmaya başladılar. Bu bir başlangıç çalışmamızdı. Pandemi nedeniyle geçen seneler gelen kitapçılarımız bu sene stant açmadılar. Bizlerde birbirimizde olup okumadıklarımızı karşılıklı alıp veriyorduk. İlk stresi atlattığımızda umuyorum ki arkadaşlarımız ellerindeki güncel kitapları da devreye sokup, kültürel birikimlerini arttırma yolunun bu olduğunu kavrayacaklardır.”
Yayla Sahil Platformu’nun bilime ve Atatürk’ün çizgisine sadık her görüşe açık olduğunun da altını çizen Duymaz, şöyle devam etti: “Çok değerli bir yönetim kadrosu vardır ve yönetime girmese de her konuda desteğini aldığı güçlü bir üye kadrosu vardır. Yayla Sahil Platformu bu güne değin neler yapmıştır?
Öncelikle ilki 300 kişiyle ikincisi ise belediye başkan ve meclisinin de katıldığı 700-800 kişilik toplantılarıyla Yayla sorunlarını belediyeye ve yaşayanlarına anlatmayı başarmıştır. Sahillere güvenlikle ilgili levhalar yapıp asmıştır. MUÇEV’le ilgili bilgi edinme hakkı için 1500 ün üzerinde imzayla sahil yağmasına tepkileri dile getirmiştir. Pandemiye rağmen 2 ayrı bölgede geçen sene 50 civarında sakinimizle çevre temizliği etkinliği gerçekleştirmiştir. Cumhuriyet yürüyüşümüz adına 300 civarında insanımızla fener alayı düzenlemiştir. Saros FSRU projesine tepki yürüyüşüne 6 araç ve 20 arkadaşımızla destek vermiştir. Ki o yürüyüşe konvoya gelip arkadaşlarını almaya giden 3 araç ve Keşan’dan bize katılan arkadaşlarımızı da saymıyoruz.
Araştırmalarımıza gelince; belediye ve diğer kurumlardan bilgi edinme haklarımızı kullanıp Yayla-Danişment hattının Erikli’den artık daha büyük olduğunu tespit ettik. Arıtmamız için yapıcı firmayla iletişime geçip arıtmanın durumu hakkında rapor aldık. Artık elimizde nerdeyse 50 sayfalık bir rapor var. Bankalarla yine iletişimimiz, ayrıca estab ve diğer kurumlarla sahil için neler yapılabileceğinin tartışma ve öneri aşamasındaki ilişkilerimiz devam etmekte. Bu günlerde Edirne İl Sağlık Merkezi ve İlçe Çevre Müdürlüğü ziyaretlerimiz başlayacak. Bu gelişmeleri de sizlere tek tek duyuracağız. İl Çevre Müdürlüğü onay ve izin verirse sahilin bir bölgesini kumlandırma çalışması planladık. Umarım yeterli izin ve desteği alırız.
Aslında çoğu işimiz belediyeyle ancak pandemi koşulları sanırım karşılıklı iletişimde aksaklıklara neden oldu. Mesela kütüphane için yer tespit ve yönlendirmesini başkanımız geçen Mayıs ayında taleplerimizi karşılayacaktı. İrtibata bile geçmediler. Bölgede hassas olduğumuz sorunlar var. Sanırım umursamıyorlar ki bizle irtibata geçmiyorlar. Şunu unutmasınlar ki bizim çok tecrübeli bilgili bir kadromuz var. Kanunsuzluklara ve hukuksuzluklara ya da görev ihmallerine göz yummayız, yummayacağız da. Ancak Yayla’yı da bir çatışma alanı haline getirmeyeceğiz.
Bölgemiz turizm potansiyeli çok yüksek bir bölge ve geçim kaynağı turizm olan çok insanımız var. Zaten pandemi nedeniyle çok esnafımız dertli ve biz onların da dertlerine çözüm olmalıyız.
Yayla Sahil Platformu bir ilklerin sivil toplum örgütüdür ve sağlam adımlarla yoluna devam edecektir. Güzel bir geleceğe hep birlikte.”