BOZ: “DOLUDAN SONRA TARSİM VURUYOR!”
Geçtiğimiz hafta İpsala bölgesinin vuran dolunun çeltiklere zarar verdiği öğrenildi. İpsala’nın çeltik üreticilerinden İsmail Boz yaptığı açıklamada, İpsala’da çeltik arazilerine yağan dolunun %20 ile %40 oranında zarar verdiğini söyledi.
BOZ: “DOLUDAN SONRA TARSİM VURUYOR!”
Boz şunları kaydetti: “Geçtiğimiz günlerde bölgemize yağan dolu, çeltiklerde büyük zararlar verdi. İpsala Gümrüğü mevkisinde bulunan yaklaşık 8 ila 10 bin dekar çeltik tarlasına zarar verdiğini saptadık. Bu bölgede kimi yerde %20 kimi yerlerde %40’a varan zararımız var. Aynı şekilde Paşaköy’de de yaklaşık 3 bin dekar alanda %20-25 oranında zararımız vardır. Ürünlerimizin bir kısmı sigortalı fakat TARSİM eksperlerini çağırıp zararımız için tespitte bulunmalarını istediğimizde bizlere ‘O kadar zarar yok.’ diyerek bizi geçiştirdiler ve ‘Hastalık var.’ diyerek yanlış yönlendirip, çiftçilere mantar ilaçlarını attırıp masraf yaptırıyorlar. Aslında dolu düşen yerlerde bunlar var o anda dolu yağdığında ürünler çiçek döneminde olduğu için denk gelenleri kırmış ve ürünlerin diplerine düşen dolular ürünü şok etkisi yapıp kurumalar olmuştur bunlar dolu zararıdır.Örneğin; hamile bir kadının karnındaki bebeğin herhangi bir darbeden dolayı hasar alması gibi. Özellikle TARSİM eksperlerinden şikayetçiyiz. Ürünlerde gün geçtikçe daha çok zararlar ortaya çıkmakta ve eksperler kimi içi ‘%3’ kimi için ‘%5 zarar var.’ diyerek dosyayı kapatıyor ya da ‘Harmanda yine geleceğiz.’ diyerek gidiyorlar. Biz harmanda az ürün alınca kimi kime şikayet edip kendimizi nasıl anlatacağız? Neden sigortanı 700 Kg’dan yaptın niçin 800 Kg’dan yaptırdın. 1000 Kg’dan da yaptırana neden 1000 Kg’dan yaptırdın. Ekerken kimse kaç Kg ürün alacağını bilemez. Bu konuda çiftçilere yardımcı olunması gereken önemli olan kaç Kg yaptırdığından önce % kaç kg zararı var olduğunu tespit etmektir. Nasıl ki 1000 Ton yaptırana ‘Senin yerin 1000 ton vermez 800 kg verir.’ deyip 800 Kg üzerinden ödeme yapılıp diğer 200 Kg sigorta pirimi geri ödeniyorsa; 700 Kg üzerinden yaptığında eğer yeri 800 Kg veriyorsa onu da 800 Kg ödeme yapıp 100 Kg pirim alınmalıdır.”
Topçu konağı mevkisindeki yaklaşık 500 dekar alanda zararı olduğunu fakat sigorta yaptırmadığını söyleyen çeltik üreticisi Menderes Şenkol da kendi tarlalarında da %30 oranında zarar olduğunu belirtti.
Aynı bölgede çeltik eken ve kendi tarlasının da zarar gördüğünü söyleyen Yaşar Makine Çeltik Fabrikası sahibi Yusuf Polatcan ise zararının tespiti için sigortacıları çağırdığını bildirdi.