BÜLENT KAÇAR: “YÖNETMELİĞE AYKIRI, GENELGEYE SIĞINILDI!”
Trakya Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Bülent Kaçar, Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi’nde yeniden başlatılan ÇED süreciyle ilgili açıklamada bulundu.
BOTAŞ A.Ş. tarafından halka ve hukuka rağmen ısrarla Saros Körfezi’ne yapılmak istenen Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi ile ilgili, ÇED yönetmeliğine aykırı olarak 2009/7 sayılı genelgeye sığınılarak başlatılan ‘acele yeni ÇED’ sürecinde yazılı itirazlarına rağmen İDK toplantısının ertelendiğine dikkat çeken Kaçar, “Talebimize rağmen halkın katılımı sağlanmamıştır. Bu salgın günlerinde bakanlık tüm halkın katılımı toplantılarını ertelediği halde Saros FSRU İDK toplantısını ileri bir tarihe ertelemeyip yazılı görüş alıp, İDK sürecini tamamlayarak Çevresel Etki Değerlendirmesi tarihinde yeni bir hukuksuzluğa sebep olmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki İnceleme Değerlendirme Komisyonu, 14 ayrı hukuksuzluğu hüküm altına alan Edirne İdare Mahkemesinin kararını ve 10 kişilik bilirkişi heyetinin ÇED raporunda tespit ettiği 90 ayrı bilim dışılığı ve ÇED yönetmeliğine aykırılıkları dikkate alıp ve ÇED sürecine son vermesi gerektiği halde BOTAŞ’ın ÇED raporuna son şeklini vermiştir.” dedi.
Saros Gönüllüleri ve tüm yaşam savunucuları olarak, bölge halkı olarak yazılı itiraz ve görüşlerini Bakanlığa veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne vereceklerini de bildiren Bülent Kaçar, şunları kaydetti: “Karar alma sürecinde dikkate alınması gereken bu hukuksuzlukları ve bilime aykırılıkları tekrar tarihe not düşerek açıklayacağız. Çünkü denizimizi, doğamızı, yaşam alanlarımızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı korumak ve mahkeme kararını hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde savunmak zorundayız.”
ÇED RAPORU GÖRÜŞE AÇILDI
Öte yandan Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi ilgili 14 Mayıs 2020 tarihinde açıklanan nihai kararda şunlara yer verildi: “Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. tarafından yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilmiş olup, söz konusu rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere ÇED Yönetmeliği’nin 14.Maddesi (1) no’lu bendi kapsamında bakanlıkta ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 10 takvim günü görüşe açılmıştır. Bakanlığa/Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne iletilen görüşler projeyle ilgili karar alma sürecinde dikkate alınacaktır. Görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına veya Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat edilebilir.”