CAHİT MERCAN: “YENİ YIL ALIŞVERİŞLERİMİZİ, YEREL ESNAFTAN YAPALIM”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan ‘Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat’ düzenlemesi döviz kurlarını düşürürken, sektör temsilcilerinin de ilk beklentisi perakende fiyatlarının düşmesi yönünde oldu.
Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Başkanı Orkun Özkaya ve Meclis Başkan Yardımcısı Cahit Mercan, yaptığı açıklamada döviz kurlarının aşağıya düşmesiyle birlikte, tüketim malları başta olmak üzere fiyat artışlarının geri çekilmesi çağrısında bulundu.
ÖZKAYA: “KUR ARTIŞI NEDENİYLE YAPILAN ZAMLAR, GERİ ALINMALI”
Dövizde yaşanan düşüşün ardından, kur artışından dolayı getirilen zamların geri alınması gerektiğini vurgulayan Orkun Özkaya, şunları söyledi: “Ülkemizin ekonomik olarak zor günlerden geçtiği şu dönemde kamu-özel sektör işbirliği içerisinde çalışmalıyız. Bu süreçte yerel işletmelerimiz başta olmak üzere herkes olumsuz yönde etkilendi. Geçtiğimiz hafta açıklanan ekonomik tedbir paketinin ardından kur önemli oranlarda geriledi. Kur artışlarını hızlı bir şekilde hammaddeye yansıtıldığı gibi yaşanan bu düşüşün de aynı hızda hammaddeye yansıtılması beklentisindeyiz. Kurun yükselişi ile yapılan zamlar, kurun düşüşüyle geri alınmalı.”
“KURUN DENGELİ GİTMESİ ÇOK DAHA ÖNEMLİ”
Açıklamasının devamında, kurun belirli aralıklarda olmasının hem ithalatçı hem de ihracatçıyı öngörülebilirlik noktasında destekleyeceğine değinen Özkaya, “Bundan sonraki süreçte kurun dengeli gitmesi çok daha önemli. İhracatçı, dengeli ve istikrarlı bir kur ister. Kurun belli bir aralıkta öngörülebilir olması ticari faaliyetler açısından çok önemli.” dedi.
MERCAN: “KUR YUKARI ÇIKINCA FİYAT ARTIRANLAR, ŞİMDİ DE HIZLI BİR ŞEKİLDE FİYATLARI İNDİRMELİ”
Keşan TSO Meclis Başkan Yardımcısı Cahit Mercan da kurdaki düşüşün olumlu sonuçlar doğuracağı beklentisi içerisinde olduklarını belirterek, şunlar ifade etti: “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat düzenlemesi gibi yeni ekonomik düzenlemenin döviz kurlarını aşağıya çekmesini uzun vadede olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Buradaki en önemli pozitif etki, fiyat artacak beklentisinin kırılması oldu. Hammadde üzerinde beklenti enflasyonu oluşmuştu. İnsanlar maliyet çıkarırken artan kur nedeniyle hep daha fazla maliyet ile yerine koyacağım beklentisi ile yüksek fiyatlandırma yapıyordu. Belirttiğim gibi bunda da kontrolsüz bir şekilde artan dövizin etkisi çok yüksekti. Bu beklenti kırıldığı için özellikle hızlı tüketim ürünleri başta olmak üzere fiyatların gerilemesi beklentisindeyiz. Artan kuru hammaddeye anında yansıttıkları gibi o zamları kurun düşüşüne göre geri almalarını bekliyoruz. Kur yukarı çıkınca fiyat artıranlar, şimdi de hızlı bir şekilde fiyatları indirmeli.”
Mercan, 2021’in son haftasına girildiğini kaydederek, yeni yıl alışverişlerinin yerel esnaftan yapılması çağrısında bulundu.
“YENİ YIL ALIŞVERİŞLERİMİZİ YEREL İŞLETMELERİMİZDEN YAPALIM”
Mercan, açıklamasını şöyle tamamladı: “Pandemi etkisinde geçen 2021 yılının son haftasındayız. Keşan TSO olarak pandemi sürecinde başlattığımız <Alışverişini Yerel Esnaftan Yap Esnafına Sahip Çık> kampanyamızı yılın bu son günlerinde de hatırlatmak istiyorum. Yeni yılın gelmesi ile birlikte yerel işletmelerimiz yeni yıl alışverişleri için hazırlıklarını tamamladı. COVID-19 salgını süresince alınan tedbirler doğrultusunda sokağa çıkma kısıtlamaları, iller arası seyahat kısıtlamaları ve karantina nedeniyle yerel işletmelerimizin önemli bir bölümü işletmelerini kapatmak zorunda kaldı.
Bu süreçte önemli ölçüde gelir kaybı yaşayan yerel işletmelerimize destek olmak için yeni yıl alışverişlerimizi yerel işletmelerimizden yapalım. Pandemi süresince kazancı düşen yerel işletmelerimize destek olalım.”