Reklam
Reklam

ÇAKIR: “1923’TEN GÜNÜMÜZE BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ ÇEVREYE DUYARLI PROJELER ÜRETMİŞLERDİR”

ÇAKIR: “1923’TEN GÜNÜMÜZE BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ ÇEVREYE DUYARLI PROJELER ÜRETMİŞLERDİR”
  • 05.06.2024
Reklam

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. İlçe Başkanı Çakır, İsveç’in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansından bu yana, her yıl 5 Haziran’da, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlandığını hatırlatarak, Türkiye’nin kurucu partisi olan CHP’nin insanı ve doğayı ön planda tutan politikaları ile ülke kaynaklarını verimli kullanmayı başardığını söyledi.

“1923-38 YILLARI ARASINDA 46 ÇEVREYE UYUMLU FABRİKA KURULMUŞTUR”

Çevre ile ilgili olarak kurucu parti CHP’nin üstüne düşen görevi ilk günkü günden itibaren yerine getirdiğini kaydeden İlçe Başkanı Çakır, açıklamasına şu örneklerle başladı: “Ülkeyi kurtaran ve kuran parti olma sebebiyle Cumhuriyet Halk Partisi, kurulduğu ilk günden itibaren ülkemizin kaynaklarını etkin, insana ve doğaya saygılı, bilimin ışığında; ülkeye gerekli enerji ve hammaddenin sağlanabilmesi için kendine bir görev bilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ve partimizin kurucusu ulu önder gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle bugün Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği olarak bilinen bataklık bölge Ankara’nın iklimine uygun bitkilerin bulunduğu cennetten bir köşeye çevrilmiştir. Cumhuriyetimizin ilk 15 yılında çeşitli sektörlerde yurttaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çevreye duyarlı 46 fabrika kurulmuştur. Ankara’nın başkent olarak seçilmesiyle, yeni kurulan şehirde ilk şehir planlamaları yapılmıştır. Yine aynı dönemde Atatürk tarafından yakından takip edilen başka bir şehir de Yalova olmuştur.”

“1923’TEN GÜNÜMÜZE BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ ÇEVREYE DUYARLI PROJELER ÜRETMİŞLERDİR”

Cumhuriyetin kurulmasından bugüne Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarının Keşan’da çevreye duyarlı projeler ürettiğini hatırlatan İlçe Başkanı Çakır, belediye başkanlarının yaptığı projeleri şöyle sıraladı: “Keşan’da da cumhuriyetimizin ilk yıllarından bugüne belediye başkanlarımız çevreye duyarlı projeleriyle hemşerilerimizin daha modern bir Keşan’da yaşamaları için çalışmışlardır. Merhum belediye başkanımız Ahmet Hamdi Bey (Gücüyener)’den, merhum Mehmet Gemici’ye, merhum Rasim Ergene ve merhum Metin Çırpan’dan, Op. Dr. Mehmet Özcan’a kadar tüm belediye başkanlarımızın çevreye duyarlı projelerinin izlerini Keşan’da görebilirsiniz. 1930’lu yıllarda belediye kanunun yürürlüğe girmesiyle beraber Ahmet Hamdi Bey şehrin imarının yanı sıra temizlik ve çevre düzenine de önem vermiş, çöp kutularının şehrin sokaklarına konulması, sokak ve caddelere akan pis suların ana lağımlara bağlanması için çalışmalar başlatmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında yaşanılabilir bir Keşan için çaba gösteren merhum belediye başkanımız Ahmet Hamdi Beyi rahmet ve minnetle anıyoruz. Merhum milletvekilimiz Süleyman Sabri Öznal’ın DSİ Başmühendisliği zamanında Kadıköy’den Çamlıca’ya, Mahmutköy’e kadar tarım topraklarının su altında kalması sebebiyle hem tarımsal sulama hem de Keşan’ın içme suyu ihtiyacını karşılamak için Kadıköy Barajı inşa edilmiştir. O dönemde emeği geçen dönemin başbakanı merhum Süleyman Demirel’i ve baraj inşaatında çalışan kıymetli büyüklerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Bugün içme suyu kalitesinde evlerimize kadar getirilmesinde büyük emeği olan hayatını bu uğurda veren merhum belediye başkanımız Rasim Ergene’yi rahmet ve minnetle anıyoruz. Keşan’ın merkezinde çevre koşulları sağlıksız sanayi erbabının dükkanları,1978 yılında merhum belediye başkanımız Metin Çırpan’ın girişimleri ile Trakya’nın ilk modern sanayi sitesi şu anki yerinde hizmet vermeye başladı. Keşan’a yıllardır hizmet veren Keşan Küçük Sanayi Sitesi’nin mimarı olan merhum belediye başkanımız Metin Çırpan’ı rahmet ve minnetle anıyoruz. Modern anlamda ilk mezbahayı yaparak çevreye büyük katkıda bulunan, bugün hala Keşan ve çevresinin nefes almak için uğrak yeri olan Mehmet Gemici Cennet Bahçesi’ni Keşan’a kazandıran, merhum belediye başkanımız Mehmet Gemici’yi rahmet ve minnetle anıyoruz. Keşan’ın alt yapısına ciddi anlamda yatırım yapan, kanalizasyondan, yağmur suyu projesine, vahşi depolama alanının rehabilitesinden, katı atık bertaraf tesisinin kurulmasına, Keşan, Yayla biyolojik su arıtma tesislerine kadar Keşan’da birçok çevreci projenin sahibi 4. Dönem belediye başkanlığı döneminde bulunan Op. Dr. Mehmet Özcan’a şükranlarımızı sunuyoruz.”

BİRCAN VE GAYTANCIOĞLU’NA TEŞEKKÜR ETTİ

Daha sonra İlçe Başkanı Çakır, çevre mücadelesi veren CHP’li vekillere teşekkür ederek, mesajına şöyle devam etti: “Bölgemizin çevre sorunları TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi)’de yorulmadan, zaman geçirmeden hep gündeme getiren merhum milletvekilimiz Erdin Bircan’ı rahmet ve minnetle anıyoruz. Önceki dönem milletvekillerimiz merhum Bircan ve Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu’nun Mecidiye taş ocakları, Yayla Balıkçı Barınağı’nın sahile verdiği tahribat, Ergene nehrinin kirliği ve Saros FSRU Projesi için verdikleri mücadeleden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Adını anmadığımız nice milletvekillerimize de verdikleri mücadelelerden dolayı teşekkür ediyoruz.”

“DOĞA BİZİM EN BÜYÜK MİRASIMIZDIR VE ONU KORUMAK HEPİMİZİN SORUMLULUĞUNDADIR”

CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, mesajını şu ifadelerle sonlandırdı: “Trakya’nın bereketli toprakları, Ergene Nehri’nin can çekişen suları, Saros Körfezi’nin göğsüne saplanmış, hukuksuzluğun timsali Saros FSRU Doğal Gaz iletim hattı faaliyete geçtiği günden itibaren çevreyi tehdit etmeye başladı. Ülkemiz, yıllardır çevreye zarar veren kontrolsüz sanayileşmenin ve ihmalkârlığın pençesinde kıvranmaktadır. Fabrika atıklarının doğaya verdiği zararlar, eski teknolojilerin hala kullanılması, derin deşarj sistemlerinin başarısızlığı ve kontrolsüz sanayi tesislerinin yaygınlaşması, bölgenin ekolojik dengesini ciddi şekilde tehdit etmektedir. Marmara ve Ege Denizinde son yıllarda görülen müsilaj bunun en son örneğidir. Bu durum, Trakya halkının sağlığını doğrudan etkileyerek, kanser vakalarının artmasına ve tarım topraklarının yok olmasına sebep olmaktadır. CHP olarak, bu felaketlerin farkındayız ve çözüm için mücadele ediyoruz. Milletvekilleri, Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimine karşı direnen köylülerin ve çevrecilerin yanında yer alarak, doğanın tahrip edilmesine karşı durmuş ve bu konuda halkın sesi olmuştur. Doğu Akdeniz’den Karadeniz’e, Ege’den Trakya’ya kadar uzanan bu mücadelede, milletvekillerimiz çevre ve ekoloji konusunda aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedirler. Trakya’daki kültürel mirasın korunması ve sanayileşmenin doğaya verdiği zararların önlenmesi için yapılan çalışmalar, partimizin çevre politikalarının temelini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, bölgenin kültürel mirası tehlike altındadır ve bu mirasın korunması için acil eylemler gerekmektedir. CHP olarak, Trakya’nın ve Türkiye’nin doğal güzelliklerini korumak, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu Dünya Çevre Günü’nde, tüm vatandaşlarımızı çevre bilincini artırmaya ve doğayı koruma çabalarına katılmaya davet ediyoruz. Unutmayalım ki, doğa bizim en büyük mirasımızdır ve onu korumak hepimizin sorumluluğundadır.”

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ