ÇAKIR: “2024’TE VATANDAŞ; BANKA, HOLDİNGLERDEN 3 KATI FAZLA VERGİ ÖDEDİ”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, Türkiye’de son yapılan Katma Değer Vergisi (KDV) düzenlemeleri ile lokanta, restoran ve kafelerde tüketilen ürünlerin KDV oranlarının artırılası ve vergi adaletsizlikleri ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
İlçe Başkanı Çakır, AKP hükümetinin, fakirden alıp zengine vermeye, yoksulu daha da yoksullaştırırken zengini daha da zengin etmeye devam ettiğini söyledi.
Anıl Çakır, hükümetin bu artışı ‘vergi artışı’ olarak değil de ‘KDV düzenlemesi’ olarak nitelendiğini belirterek, “Ancak, son bütçe raporlarına göre, toplanan vergilerin büyük bir çoğunluğu dolaylı vergilerden gelmekte ve bu durum özellikle düşük ve orta gelir gruplarını etkilemektedir. Bu artışlar, seçim kampanyasında ‘yeni vergi artışı yok’ vaadi ile çelişirken, dolaylı vergilerle halkın temel tüketim ürünlerinden yüksek oranda vergi toplandığı ve bu durumun ekonomik adaletsizliği artırdığı gözlemleniyor.” dedi.
“HÜKÜMET; KDV ORANI ARTIŞINA, ‘DÜZENLEME’ DİYOR”
Yeme-İçme sektöründe KDV oranını arttıran AKP Hükümetinin bu artışı düzenleme olarak söylediğini hatırlatan İlçe Başkanı Çakır, açıklamasına şöyle başladı: “Lokanta, restoran ve kafelerde tüketilen ürünlerin KDV artıran iktidar, bunun vergi artışı değil ‘KDV düzenlemesi’ olduğunu söylüyor. Üç aylık bütçe gerçekleşmeleri tahsil edilen 1,3 trilyon TL verginin yüzde 76’sının halkın tüketiminden alınan ve fiyatın içinde tahsil edilen KDV, ÖTV ve diğer dolaylı vergilerden elde edildiğini ortaya koyuyor! Seçim kampanyasında ‘yeni vergi artışı yok’ diyen iktidar tütün mamulleri ve alkollü içkilere peş peşe yaptığı yüklü ÖTV-KDV artışlarının yanı sıra son olarak restoran, lokanta ve kafelerde tüketilen ürünlerden alınan KDV’de yüzde 8’lik oranı yüzde 10’a, yüzde 18 KDV’ye tabi tüketim kalemlerindeki oranı yüzde 20’ye yükseltti. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bunun vergi artışı değil KDV düzenlemesi olduğunu öne sürüyor.”
“YILIN İLK 3 AYINDA VATANDAŞ; BANKA, HOLDİNGLERDEN 3 KATI FAZLA VERGİ ÖDEDİ”
Yılın ilk 3 ayında toplanan vergi istatistiklerine bakıldığında; vatandaştan alınan dolaylı vergilerin, banka, holdinglerden alınan doğrudan vergiden 3 katı olduğu bilgisini veren İlçe Başkanı Çakır, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ocak-Mart dönemi bütçe gerçekleşmelerinde vergi tahakkuk ve tahsilat rakamları, iktidarın üst gelir grupları, şirketler, bankalar, holdinglerden alınan doğrudan vergilerin üç katı vergiyi KDV, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Özel İletişim Vergisi (ÖİV), Akaryakıt Tüketim Vergisi (ATV) vb. dolaylı vergilerle halkın harcamalarından topladığı görülüyor. Merkez Bankası (MB) genel kurulunda 2023’te Kur Korumalı Mevduata (KKM) ödenen tutarın maliyeti 833,4 milyar TL olarak açıklandı. 2022’deki ödemelerle toplam maliyet 1,1 trilyon liraya ulaşırken, bu trilyonluk gelirin, kazancın vergisi sıfır. MB’nin açıkladığı kur farkı maliyeti dışında KKM hesaplarına 2022’de 212 milyar, 2023’te 1 trilyon 23 milyar olmak üzere toplam 1 trilyon 235,5 milyar lira faiz ödenmiş, vergisi-stopajı sıfır.”
“KKM’DE ADALETSİZ UYGULAMA DEVAM EDİYOR”
Vadeli TL hesaplarında faizlerinde stopaj alınırken, KKM hesaplarında sıfır vergi ve stopaj alarak adaletsiz uygulamaya devam eden iktidarı eleştiren İlçe Başkanı Çakır, “Bankalardaki vadeli TL mevduat hesaplarının faiz gelirinde yüzde 15’lik stopaj % 7,5 olarak uygulanacak. KKM hesaplarında sıfır vergi ve stopaj uygulaması devam edecek. Bu adaletsiz uygulamayı sürdüren iktidar, dolaylı vergilerle KDV, ÖTV, ATV, ÖİV almaya devam ediyor. İlk çeyrekte toplam 2 trilyon 369 milyar liralık vergi tahakkukuna karşılık 1 trilyon 344 milyar lira tahsil edilmiş.
Tahakkuk/Tahsilat oranı yüzde 56,7 olmuş. Tahakkuk eden vergilerin % 40’ından fazlası tahsil edilememiş. Tahsil edilen 1,3 trilyon TL verginin 318 milyar lirası şahıs ve şirketlerin geliri, kazançları üzerinden alınan doğrudan gelir ve kurumlar vergisi. Başta KDV-ÖTV olmak üzere üç ayda dolaylı vergilerden tahsilat ise 1 trilyon 25 milyar TL. Üç aylık vergi tahsilatının % 76’sı, her 100 TL verginin 76 lirası dolaylı vergilerle halkın tüketiminden, ekmeğinden, telefonundan, aracının yakıtından, içtiği çay, su, ayrandan vb. alınmış. İlk üç ayda sadece KDV tahsilatı % 216 artarken dahildeki KDV geliri 222 milyar TL, ithalattan alınan KDV 303 milyar TL. Dolayısıyla tahsil edilen 1 trilyon 25 milyar TL dolaylı verginin 525 milyar lirası, % 50’den fazlası tek başına KDV’den gelmiş. Üç aylık ÖTV tahsilatı % 109 artışla 283 milyar TL.” şeklinde konuştu.
AKP, ZENGİNİ DAHA ZENGİN ETMEYE DEVAM EDİYOR
AKP hükümetinin, fakirden alıp zengine vermeye, yoksulu daha da yoksullaştırırken zengini daha da zengin etmeye devam ettiğini kaydeden CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Hazine ve Maliye Bakanı vergiyi TABANA YAYMAKTAN söz ederken, bütçe gerçekleşmeleri, dolaylı vergilerle tabanın belinin büküldüğünü, aldığı nefese bile KDV-ÖTV ödediğini, memur-asgari ücretlinin maaşı cebe girmeden gelir vergisinin kesildiğini gösteriyor. Asıl yapılması gereken vergiyi TAVANA YAYMAK. Kaynağı belirsiz servet sahiplerinden, rant ve gayrimenkul zenginlerinden vergi almak! AKP hükümeti, fakirden alıp zengine vermeye, yoksulu daha da yoksullaştırırken zengini daha da zengin etmeye devam ediyor.”