Reklam
Reklam

ÇAKIR: “ÜRETİCİNİN HALİ İÇLER ACISI”

ÇAKIR: “ÜRETİCİNİN HALİ İÇLER ACISI”
  • 28.08.2023
Reklam

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır ve yönetim kurulu üyeleri Bülent Saylam, Barbaros Erim, Hesna Ezgi Özgül Çepil, Merve Küçük, Baturay Ulu ve Edirne İl Genel Meclisinin Keşanlı üyesi Sezgin Gündoğdu, Keşan’a bağlı Kozköy’ü ziyaret ederek, ayçiçeği üreticisinin yaşadığı sorunları yerinde dinledi.

İlçe Başkanı Anıl Çakır, yaşanan aşırı kuraklık nedeniyle verimde ciddi düşüklük yaşayan üreticinin, artan maliyetlerle birlikte enflasyon altında ezildiğini, Trakya Birlik Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifinin ayçiçeği taban fiyatını açıklamaması da üreticinin belirsizlik yaşamasına neden olduğunu söyledi.

“ÜRETİCİNİN HALİ İÇLER ACISI”

Bölgede ciddi bir kuraklık yaşandığını hatırlatan Çakır, şunları ifade etti: “Bölgemizde uzun zamandır çok ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Hatta cumhuriyet tarihinin en önemli kulaklığı dersek yalan söylemiş olmayız. Kozköy’de bir ayçiçeği tarlasındayız. Ayçiçeği kafalarının boylarının kısa ve içinde tanelerin yok kadar az olduğunu görüyoruz. Ayçiçeği tarlaları sıcaktan kavrulmuş durumda. Üreticinin hali içler acısı, hal böyleyken Trakya Birlik Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifinin bir fiyat açıklamadığını görüyoruz. Geçtiğimiz yıl rekolte daha fazlaydı. Bu yıl yarı yarıya belki de daha da altına düşecek. Geçen yıla oranla karşılaştırdığımızda maliyetlerinde  %100’den fazla arttığını görüyoruz. Geçen yıl tonu 12 TL civardaydı. Bu sene ne olacak, hala bir belirsizlik söz konusu.”

“TABAN FİYATI BİR AN ÖNCE AÇIKLANMALI”

Yağlı tohumların bir an önce ayçiçeği taban fiyatını açıklaması gerektiğini belirten Anıl Çakır, “Üretici perişan durumda bir an önce yağlı tohumların fiyatı çıkmasını bekliyoruz. Bu şartlarda 20 TL’nin üzerinde bir fiyat beklentimiz var; o bile kurtarmıyor ama ancak belki zararı dengeleyebilir. Çünkü hem bu seneki masrafı ödemesi lazım. Geçen yıla oranla mazotun ve gübrenin %100’den fazla arttığını görüyoruz. Çok ciddi bir girdi söz konusu; üretici ne yazık ki bunları karşılayamıyor hem malı satacak bu seneki borçları ödeyecek; seneye eğer parası kalırsa hazırlık yapacak ama şu an hayal gibi duruyor.” dedi.

“AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”

Kuraklık çeken ayçiçeği bölgelerinin afet bölgesi ilan edilmesini kaydeden CHP Keşan İlçe Başkanı Çakır: “Buradan hükümetimizi de görece davet ediyorum kuraklık yaşanan ayçiçeği bölgelerinin afet bölgesi ilan edilmesi gereklidir. 10 gün sonra okullar açılacak çiftçimiz çocuklarını okula yollayacak üniversiteyi kazananlar var onların barınma sorunları var. Masraflar olacak ama şu an bu gidişle  buradan alınan verimle bunların hiçbiri karşılanmayacak gibi o yüzden bir an önce fiyat açıklaması lazım.” dedi.

ÇİFTÇİYE DESTEK VERİLMELİ

Ziraat Bankası ve ilgili kurumların çiftçiye destek vermesi gerektiğini kaydeden İlçe Başkanı Anıl Çakır, açıklamasına şöyle devam etti: “Buradan medya patronlarına destek veren Ziraat Bankasının ve ilgili kurumların aynı desteği çiftçiye vermesini istiyorum. Çünkü hakikaten seneye üretemeyeceğiz. Büyük ihtimalle şu an savaş halinde olan Rusya’dan Ukrayna’dan biz ayçiçeği ithal edeceğiz. Durum onu gösteriyor. Bütün paramızı dışarıya vereceğiz ne yazık ki kendi üreticimize vermediğimiz parayı dışarıya vermek zorunda kalacağız.”

GÜNDOĞDU: “AÇIKLANAN TABAN FİYAT ÜRETİCİYİ MEMNUN ETMEYECEK”

İl Genel Meclisinin CHP’li üyesi Sezgin Gündoğdu da üretimin pandemi döneminde ne kadar önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bugün geçtiğimiz dönemlerde de yaşadığımız Pandemi sürecinden sonra üretim ne kadar önemli olduğunu bir kez daha farkına vardık. Geçen sene 12 TL olarak açıklanan taban fiyatının 10 TL’lerden gittiğini gözlemledik. Daha taban fiyatları açıklanmadı. Maliyetler %100’ün üzerinde çok artış gösterdi. Bugün ayçiçeği tarlalarımızda bakıyoruz ki geçen yıla göre üçte bir oranında bir verim oluştu ve ayçiçeği kafalarının tane beslemediğini görüyoruz. Bununla ilgili derhal bir önlem alınmalı üreticinin sorunları devlet tarafından yetkili merciler tarafından denetlemesi gerekmektedir. Amacımız siyaset filan yatmak da değil aslında baktığınız zaman üreticinin ne kadar zor durumda olduğunu hem kendi gözlerimizle hem de öğreticiyi yerinde dinleyerek yapılması gerekenleri iletmek. Üreticinin mağduriyetinin bir an önce giderilmesi makul oranlarda bir taban fiyatını açıklanmasıdır. Ama açıklanacak taban fiyatını da artık bu seneki girdi fiyatlarını değerlendirdiğimiz zaman üreticiyi memnun etmeyeceği kanaatindeyiz. Eğer önlem alınmazsa bir dahaki yıla üreticinin tarlasına ekemez hale, traktörünü çalıştıramaz hale geleceğini gözlemliyoruz. Buradan tüm üreticilerimize geçmiş olsun diyoruz. Doğal bir afet çok büyük bir kuraklık çiftçilerimizin girdi fiyatlarının gözden geçirilip mağdur edilmemeli talebini bir kez daha buradan iletiyoruz.”

“DESTEKLEMENİN YANINDA BİR DEFAYA MAHSUS BİR DESTEKLEME DAHA VERİLMELİ”

İlçe Başkanı Anıl Çakır, şu öneride bulundu: “Çiftçilerimize mahsus verilen desteklemenin dışında bir destekleme verilmesinde yarar var. Bu yaralara başka türlü sarılmaz. Verilen rakamlar sanki çiftimize siz ekmeyin üretmeyin siz yaşamayın diyorlar. Bir an önce bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz ivedi bir şekilde gereken önlemlerin gereken çalışmaların yapılmasını istiyoruz.”

UZUN: “AYÇİÇEĞİ TABAN FİYATI 20 TL ALTINDA OLMAMASI GEREK”

Kozköy Muhtarı Kadir Uzun da rekoltenin düşük olduğunu ifade etti ve şunları söyledi: “Görünen %50’den fazla kayıp olacağı en az %60. Üreticinin zor durumda kalacağı bir gerçek. Masrafları zaten yeterinden fazla. Ayçiçeğinin 20 TL’nin altında olmaması gerek. O bile zor kurtarır. Artı bir de bence çiftçi desteklenmeli. Hele bu sene desteklerin daha da yükseltilmesi lazım. Böyle giderse bayağı bir sıkıntı yaşayacağız. Buradan geçen yıl en azından 200 kg civarı ayçiçeği almıştık. Bu seneki alacağımız 70-80 kg’yi geçmez. Belki de onu bile alamayacağız. Çiftçinin hali ne olacak bilemiyorum.”

YETİM: “MİLLETVEKİLLERİMİZDEN GEREKLİ AÇIKLAMALARI GÖRMEDİK”

Önceki dönem İl Genel Meclisinin CHP’li üyesi Mehmet Ali Yetim ise CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır ve Yönetim Kuruluna teşekkür ederek, “Ben CHP Keşan İlçe Başkanına ve yönetim kuruluna köyümüze kadar geldikleri için teşekkür ediyorum. Bizim sorunlarımızı dinlediler sağ olsunlar. tabii ki ilçe başkanı mı görmüşken bizim sıkıntılarımız tabii ki konumuz ayçiçeği ama buğdayı verdik, daha buğdayların parasını alamayan arkadaşlar da var. Buğdaya verilen 1.000 TL destek daha geçmedi. Ankara’dan destek dosyalarını hala bizden istemediler. Mazotun fiyatı 21 TL’den başladığımız buğdayda şu anda 37-38 TL civarında ve bizim buğdayımız dediğimiz gibi 8 TL açıklandı. 1 TL de destek verecek denildi bilmiyorum ne zaman verilir? Bu konuda milletvekillerimiz var milletvekilinden gerekli açıklamaları da görmedik, durmuyoruz. Hiçbir kimseden çiftçi ile ilgili bir sorunlara çözüm açısından bir şey de görmüyoruz ben ilçe başkanıma ve yönetim kuruluna gelip bizi dinledikleri ve kamuoyuna taşıdıkları için teşekkür ediyorum.”

Ayçiçeği üreticisi Ahmet Kocaman da “Durum vahim göründüğü gibi %70’in üzerinde bir düşüş kayıp var. Açıklanacak ayçiçeği fiyatının 25 TL falan olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Hayvan üreticisi Mümin Örs de yem fiyatlarının aşırı arttığında şikayetçi olduğunu vurguladı ve “Ben hayvan üreticisiyim yem fiyatları bizi mağdur ediyor. Sütü 11,50 TL’den sütü döküyoruz. Yem fiyatları 370 TL’den 400 TL oldu. Hatta Tarım Kredi’den 294 TL alıyorduk şimdi oldu 271 TL. Yeni gelecek zammı bilmiyoruz. Biz de mağduruz. Bu durumda hayvancılık bitti. Zaten benim yaşım 68 ben zordan yapıyorum. Bu işi yapmamak zorundayız. Yetkililerden destek istiyoruz. Bizi temsilen geliyorlar ama temsil etmeden geliyorlar.” dedi.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ