ÇAMLICA MUHTARLIĞI, KOVİD-19 PROJESİNİ TRAKYA KALKINMA AJANSI’NA TESLİM ETTİ
Çamlıca Muhtarlığı, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından açılan KOVİD-19 Programı için “BİZ SİZE BAKARIZ, SEN EVDE KAL ÇAMLICA” isimli projenin başvurusunu yaptı.
130.000 TL bütçesi olan proje başvurusunun, 8 Nisan 2020 tarihinde ve TR21/20/COVID/0017 referans kodu ile gerçekleştirildiği bildirildi.
Projenin başvurusuyla ilgili Çamlıca köyü Muhtarı Arif Büyükyatıkçı ve Muhtarlık AB Proje Koordinatörü Tahir Demirel tarafından yazılı açıklama yapıldı.
Büyükyatıkçı ve Demirel tarafından yapılan açıklama şöyle: “Çamlıca köy tüzel kişiliği olarak, salgın sürecinde köyde ikamet eden vatandaşlarımızın sağlık ve can güvenliğinin sağlanmasına yönelik imkanlarımız doğrultusunda gerekli önlem ve tedbirleri alıp tüm ekibimizle birlikte uygulamaktayız. Çoğunluğu 60 yaş üzeri olan halkımızın ve bu aile bireylerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gece gündüz demeden çalışıyoruz.
Projemiz ile 65 üzeri zorunlu evde kalan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının ve kontrollerinin sağlanmasına yönelik <Çağrı İleşim Sistemi> oluşturulacak, 3 kişilik <Hizmet Destek Ekibi>, zorunlu evde kalan bu vatandaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerini karşılayacaktır. Muhtarlık hizmet binasının alt katında <Kovid-19 Hizmet Destek Ofisi> oluşturularak, sistemin yürütülmesi buradan gerçekleştirilecektir. Olası salgına karşı, muhtarlığımıza sağlık ve acil müdahale ekipmanlarının temini gerçekleştirilmiş olacaktır.
Projemiz ile elde edilecek bir diğer önemli çıktı ise salgın ve bu gibi afetlere yönelik <5 Kademeli Senaryo Çalışması> ve <Köy Eylem Planı> oluşturulmasıdır. Senaryo çalışması, bize afetin her kademesindeki köyümüzün durumunu ortaya koyarken, her seviyedeki köyümüzün potansiyellerini de ortaya çıkaracaktır. Oluşturulan tüm senaryolara göre her bir kademede nasıl hareket etmemiz gerektiği ise <Köy Eylem Planı> ile bize yol göstermiş olacaktır. Bu sayede, gerek bu salgın gerekse başka afet durumlarında, çok önceden yapmamız gereken sistemli çalışmalara yönelik bir plana sahip olmuş olacağız.
Projemiz ile Trakya bölgesinin ve ülkemizin salgınla mücadelesine kendi yönetim alanımızda katkı vermeyi salgının yayılımının en aza indirilmesi ve kontrol altına alınmasını, başta risk altındaki gruplar olmak üzere, toplum sağlığının korunması ve salgının olumsuz sosyo – ekonomik etkilerinin hafifletilmesini hedeflemektedir.”
Arif Büyükyatıkçı ve Tahir Demirel açıklamasında projenin amacı ve beklenen sonuçlarla ilgili de şu bilgileri verdi: “Projenin Genel Amacı: Kovid-19 ile mücadele kapsamında Edirne kırsalında da örnek ve pilot uygulamalar gerçekleştirilerek, kırsalda zorunlu evde kalanların, evde yaşam koşullarının iyileştirilerek desteklenmesi.
Projenin Özel Amacı: Yaklaşık % 80’i 60 yaş üzeri olan Edirne ili, Keşan ilçesi’ne bağlı Çamlıca köyünde ikamet eden yerel halkın, Kovid-19’la mücadele kapsamında, zorunlu evde kalış sürecindeki yaşam koşullarının iyileştirilmesi.
Beklenen sonuçlar:
– TR -21 bölgesinde, Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında, il, ilçe ve beldelerde yaşayanlara yönelik sunulan salgın önlem ve hizmetleri Edirne kırsalı olan Keşan – Çamlıca köyünde yaşayanlara da pilot uygulama olarak sağlandı.
– Çamlıca köyü ve çevre yerleşim alanlarında, 60 yaş üzeri zorunlu evde yaşayanların temel ihtiyaçları karşılanarak yaşam koşulları iyileştirildi.
– Salgın kapsamında il dışındaki başka şehirlerden gelerek Çamlıca kırsalında sahip oldukları dağ evi, villa, bağ evi ve bu gibi köy yerleşkesi içerisinde ikamet etmekte olan yabancı mülk sahiplerinin tedbir ve sürece uyumları sağlandı.
– Normalde Keşan’da ikamet ediyor olup, salgın sebebi ile köydeki eski aile evlerine gelip yaşamaya başlayan Çamlıcalılar’ın köydeki tedbir ve sürece uyumları sağlandı.
– Köy tüzel kişiliği olarak Türkiye’de 4 yıldır ilk ve tek AB projesi uygulayan Çamlıca köyü muhtarlığı, Kovid-19 ile mücadele kapsamında da TR-21 bölgesi kırsalında ilk pilot ve örnek uygulamayı gerçekleştirdi.
– Salgın ve bu gibi afetlere yönelik 5 kademeli senaryo çalışması ve Köy Eylem Planı oluşturuldu.”