“ÇAPRAZ TRAKYA BAĞLANTISI” PROJESİ REF. NO: CB005.2.21.063
Avrupa Birliği Başkanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının ikinci teklif çağrısı kapsamında başlanmış olan CB005.2.21.063 sayılı ve “Cross-Thrace Connection”/ “Çapraz Trakya Bağlantısı” isimli proje, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Liderliğinde, Bulgaristan – Bölgesel Tarih Müzesi – Haskovo ve Bulgaristan “Bölgesel İşbirliği ve Kalkınma İttifakı” Derneği partnerliğinde yürütülmüştür. Proje 24 aylık olup, toplam sözleşme bütçesi 475.643,62 Euro’dur.
Projenin Amacı: Edirne ve Haskovo bölgelerindeki yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yol açacak olan turistlerin aktivitelerini ve genel olarak değişimini önemli ölçüde artıracak bir bilgi sistemi oluşturmaktır.
Genel amaç, modern teknolojiyi kullanarak kamu kültür sektöründe çağdaş turistik cazip hizmetler geliştirmektir.
Proje kapsamında uygulanmış olan ana faaliyetler; iki bölgede kültürel mirasın korunması ve tanıtılmasında yeni ortak çabalar için fırsatlar sağlanması hususunda gerçekleştirilmiş olan başlıca faaliyetler şunlardır: CB desteği ve iyi uygulamaların paylaşılması için mekanizmaların geliştirilmesine yönelik; Act.1. Joint Project Steering (JPS) toplantıları (4 adet gerçekleştirilmiştir); Act.2, 3. Kültürel miras potansiyeli ve sürdürülebilir turizmin bilgi birikimini paylaşmak için bir ağ oluşturmak üzere Ortak Uzman Ağı (JEN) toplantıları ( 2 adet Keşan’da 2 Adet Mineralnibani – Bulgaristan’da gerçekleştirilmiştir); Act.4, 5. Genel kültür alanında, çağdaş turistik cazip hizmetler geliştirmek için geleneksel kostümlerin orta çıkarılmasına inkan sağlanmıştır. Act.6,7. Ortak CBS platformlarının geliştirilmesi ile CB bölgesindeki tarihi miras, yenilikçi bir şekilde desteklenmiştir; Act.8,9. “KÜLTÜR TURU” ve “Kültürel Miras” Broşürleri, sürdürülebilir ve çeşitli, spesifik turizm ürünlerinin yüksek katma değer ile pazarlanması ve sektörün sürdürülebilir bölgesel kalkınma için katkısının arttırılması sağlanmıştır; CB Bölgesinde tarihi mirası tanıtmak için Act.10,11, “Gelenekler ve süreklilik” ve “Moma Vs. Kokona” etkinlikleri ve Act.12,13. “Eski ve sonsuz” etkinlikleri ile, toplumsal kültür sektöründe, gelişmiş turistik cazip hizmetlerden BİT ve e-Turizm kullanarak, yerel toplulukların da dahil edilmesi ile, CB bölgesinde tarihi miras teşvik edilmiştir.
Projenin beklenen sonuçları; Faaliyetlerin uygulanması ile, doğal, kültürel ve tarihi mirasın ve ilgili altyapının daha iyi kullanılması yoluyla CB alanının turistik cazibesinin arttırılması sağlanmıştır. Proje, insanlar arasında bilgi alışverişini ve iki bölgede yaşam kalitesini geliştirmeye katkı sağlamıştır. Kurulan “bulut” CBS platformunun bir sonucu olarak, modern interaktif bilgi teknolojilerinin uygulanması, kültürel ve tarihi eserlerin tanıtımı için web tabanlı uygulamaların oluşturulması yoluyla entegre bir kültürel kaynak veritabanı elde edilmiştir. iki bölgede turistik cazibe merkezleri için coğrafi bilgi sisteminin geliştirilmesi, CB bölgesinin turist potansiyelinin optimal ve verimli kullanımını sağlamayı amaçlamıştır. Projede, turizmin gelişmesi için şartlar sağlamanın yanı sıra kültür ve gelenekleri teşvik etmek için yenilikçi yöntemler uygulanmıştır. Proje, sürdürülebilir turizm alanında Haskovo ve Keşan arasında CBC üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.
Projenin hedef grupları; Haskovo ve Keşan’da bölgesel ve yerel yetkililer ve paydaşlar; Haskovo ve Edirne bölgelerindeki turistik acenteler; Haskovo’da yaşayanlar ve Keşan’da yaşayanlar, Haskovo ve Edirne bölgelerindeki turistler.
Bu yayın CCI Numarası 2014TC16I5CB005 olan Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye SÖİ Programı aracılığıyla Avrupa Birliği desteğiyle yayımlanmaktadır. Bu yayının içeriği tamamen Keşan Ticaret ve Sanayi Odası sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliğinin veya Programın Yönetim Makamının ve Ulusal Otoritenin görüşlerini yansıtmak için alıntılanamaz.
“Projeye, Interreg-IPA Bulgaristan Türkiye SÖİ Programı aracılığıyla Avrupa Birliği tarafından eş finansman sağlanmaktadır.”