Reklam
Reklam

“ÇED OLUMSUZ KARARI VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

“ÇED OLUMSUZ KARARI VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”
  • 06.08.2020
Reklam

Edirne İl Genel Meclisi üyesi, Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Gümülcineli, Karacaali, Maltepe, Karasatı, Altıntaş ve Çobançeşmesi köyleri ile Paşayiğit Mahallesi sınırları içerisinde patlama işlemiyle linyit kömürü çıkarılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Gümülcineli, “Proje alanı, Keşan Gıda İhtisas OSB’nin çok yakınında ve büyük zararlar verecektir. Biz, ÇED olumsuz kararı verilmesini talep ediyoruz.” dedi.

Karacaali, Maltepe, Karasatı, Altıntaş ve Çobançeşmesi köyleri ile Paşayiğit Mahallesi sınırları içerisinde patlama işlemiyle linyit kömürü çıkarılması konusunda, Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaşan Gümülcineli, şunları söyledi: “ENTO Maden Global A.Ş. tarafından planlanan patlama işlemiyle linyit kömürü çıkarılması için izin talebi ve ÇED raporu gündeme gelmiştir. Bu alanlar içerisinde köy muhtarları ve yöre halkının çevredeki olumsuzluklarla ilgili yasal konular hakkında komisyonumuzca yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde; Edirne İli Keşan İlçesi Karacaali, Maltepe, Karasatı, Altıntaş, Çobançeşmesi köyleri ve Paşayiğit Mahallesi sınırları içerisinde 1/25 bin ölçekli F17-D3 ve G17-A2 paftalarında yer alan Ento Maden Global A.Ş. tarafından 975,08 hektarlık işleme ruhsat alanının 595,409 hektarlık ÇED alanında yapılması planlanan patlatma işlemi ile linyit kömür üretimi projesine itiraz ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, ÇED başvurusunun nihai edilmeyerek, ÇED olumsuz kararı verilmesini talep ediyoruz.”

“KÖYLERDE YAŞAM, TARIM VE HAYVANCILIK BİTECEKTİR”

Erdoğan Gümülcineli, şöyle devam etti: “Patlatma işlemi ile linyit kömür üretimi, bölge ve il çevre düzeni planlarına e mevzuata açıkça aykırı olup, doğal varlıklarımıza, ormanlarımıza, tarım alanlarına, köy yerleşimlerine, canlı sağlığına büyük zararlar verecektir. Köylerde yaşam, tarım ve hayvancılık bitecektir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Kanunu ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği gereği doğal çevreyi korumakla görevlidir. Devlet yetkilileri de, ÇED mevzuatı ve aşağıda sunduğumuz gerekçeler nedeniyle doğayı, tarımı, ormanları koruma görevlerini verine getirmelidirler. Bu proje, Trakya’nın doğal ekolojik yapısına, Karacaali, Altıntaş, Çobançeşmesi, Karasatı, Maltepe köylerine ve Paşayiğit Mahallesi’ne tarım topraklarına, ormanlarımıza, canlı sağlığına, yer altı sularımıza ve içme suyu varlıklarımıza, derelerimize geri, dönüşü mümkün olmayan hasarlar verecek köyleri yaşanmaz kılıp, kültürel ve sosyal olarak yok edecek bir projedir.”

“PROJE ALANI, KEŞAN GIDA İHTİSAS OSB’NİN ÇOK YAKININDA”

Proje alanının, Keşan Gıda OSB’nin çok yakınında olduğuna işaret eden Gümülcineli, şunları kaydetti: “ÇED başvuru dosyasında birçok bilime aykırılık ve gerçek dışı anlattı vardır. Köylerimiz çiftçilik, hayvancılık, arıcılık, meyvecilik ve ceviz üretimiyle geçimini sağlamaktadır. Patlatma işlemi ile linyit kömür üretimi yapılacak alan, tarım alanları ve orman alanlarında olduğundan ekolojik ve sosyal anlamda büyük bir tahribata malatve dolayısıyla habitat parçalanmasına neden olacaktır. Orman, mera ve tarım alanı olan 975 hektar alanda yılda 36 ayrı defa toplamda 40 bin kilogram patlayıcı kullanarak patlatmalı linyit kömürü üretiminde telafisi mümkün olmayan büyük zararlar doğacağı çok açıktır. Bölgede yaşayan halka rağmen bu projeye ÇED olumlu kararı verilemez. Ento A.Ş.’nin patlatma işlemi ile linyit kömür üretimi ÇED başvurusu, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 8.maddesine, hukuka ve doğa haklarına, özel ekolojik değerlere aykırıdır. ÇED süreci ilerlemeden durdurulmalı ve ÇED başvurusu sonlandırılmalıdır. Ento Maden Global A.Ş. şirketinin ÇED başvurusu nihai edilmeyip Bakanlığımızca, ÇED olumsuz kararı verilmelidir. Patlatmalı linyit kömürü çıkarılacak proje alanı Keşan Gıda İhtisas OSB’nin çok yakınında faaliyet gösterecektir. Patlatmalı kömür işletmesi tarım ve ormana, canlı yaşamına olumsuz etkiler yaratacağa gibi 1.400,000 metrekarelik komşu alanda faaliyete geçmesine bakanlıkça onay verilmiş. Keşan Gıda ihtisas OSB Projesine de büyük zararlar verecektir. Ayrıca, bölgede yaşayan köylü vatandaşlarımız demokratik kitle örgütlerimiz ve siyasi partilerimiz, patlatmalı linyit kömürü üretim projesine tümden karşıdırlar. Bu projeden vazgeçilmelidir.”

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ