Reklam
Reklam

“DAVAMIZI AÇACAĞIZ”

“DAVAMIZI AÇACAĞIZ”
  • 15.07.2020
Reklam

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, 10 Temmuz 2020 Cuma günü Marmara Ereğlisi’ndeki BOTAŞ tesislerine geçekleştirilen ziyaretle ilgili basın açıklaması yaptı.

BOTAŞ yetkilileriyle yapılan toplantı ile ilgili de FSRU konusunda ikna olmadıklarının altını çizen Karagöz, sahilde mülkiyeti bulunan kişiler tarafından dava açmayı planladıklarını söyledi.

Sazlıdere’de yapılması planlanan ve devlet kurumları ile Saros gönüllüleri arasında büyük dava konusu olan FSRU Limanı konusunda, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun önderliğinde heyet ile BOTAŞ yetkilileri arasında görüşmede bulunulmuştu.

BOTAŞ yetkilileri ile BOTAŞ Marmara Ereğlisi LNG tesislerinde bir araya gelen Keşanlı yöneticiler, proje üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

Konuyla ilgili dün yaptığı basın toplantısı yapan Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, şunları söyledi: “Pazartesi günü katılımcı kurumların tamamını bizzat aradım. Bu görüşmeler sonucunda AK Parti İlçe Başkanı Gürcan Kılınç ile zaten görüşemedim, telefonumu açmadı. Mesaj gönderdim, Keşan Sanayi ve Ticaret Odası İsmail Şapçı’ya söyledim o bağlantı kurdu. Belediye başkanı ile bizzat görüştüm. MHP İlçe sekreteri ile görüştüm ve MHP İlçe başkanın eşinin rahatsızlığından dolayı Edirne’de olduğunu öğrendim. Belediye başkanımızla yaptığımız görüşmede katılmayacağını, farklı düşündüklerini dolayısıyla bizim ister toplu ister kurumsal olarak toplantı ve açıklama yapabileceğimizi belirtti. Biz geri kalan diğer kurumlarla bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptık.”

“KENT KONSEYİ OLARAK İKNA OLMADIK”

Hasan Karagöz açıklamasına şöyle devam etti: “Kamuoyu şunu net olarak bilmelidir. Biz Kent Konseyi olarak bu görüşmede ikna olmadık. Ancak yeni katılanlar açısından gerçekten iyi oldu. Çünkü şuan ki yeni ÇED raporu ve bugüne kadar gelen usulsüzlükler harmanlandı orada. Konuşuldu, sorular soruldu, tartışıldı. Burada ilginç olan bugüne kadar söylenmiş olan düşüncenin de orada tekrarlanmış olmasıdır. <Niye telaş yapıyorsunuz? Senede 1 ve ya 2 defa LNG tankından doğal gaz pompalanacak diğer zamanlar bir şey olmayacak. Saros’u şöyle güzelleştireceğiz, böyle güzelleştireceğiz> şeklinde ifadeler kullanıldı. Bunun üzerine <Burada depo mu var? Nasıl 1, 2 defa basacaksınız?> sorusu üzerine 17 km’lik boru hattıyla Mahmutköy altından geçen boru hattına bağlanacak sonrasında pompalanacakmış.

Sayın Genel Müdür bunu söylüyor ancak kendi ÇED raporlarında aynen şöyle yazıyor; <FSRU gemisi iskeleye gelerek yanaşacak ve doğal gaz transferini gerçekleştirecektir. FSRU gemisi ihtiyaç halinde sisteme gaz transfer edeceği için yıllık FSRU’nun yanına yanaşacağı için yıllık LNG gemilerinin sayısında değişiklik olacaktır. Proje kapsamında ortalama 50-100 adet LNG gemisinin iskeleye yanaşarak FSRU gemisine boşaltma yapacağı öngörülmektedir.>
Yani kendi ÇED raporlarında yılda en az 50 en fazla 100 LNG gemisinin geleceği yazıyor. LNG gemileri 170 bin metreküp ile 260 bin metreküp kapasiteli. Bunun anlamı şudur: LNG gemilerinden yılda 50 tane de gelse hafta da bir gemi Saros’a girecek demektir.”

“SAROS KÖRFEZİ’NDE İŞLEM BİTENE KADAR HAYAT DURUYOR”

Gemilerin taşıdığı gazı boşaltana kadar Saros’da hayat duracağını ve bu sürenin de 24 ile 30 saat olacağını vurgulayan Karagöz, “ÇED raporlarında LNG gemisi Saros’a girdiğinde sahil korumanın devreye gireceği yazıyor ve Saros Körfezi’nde bu işlem bitene kadar hayat duruyor. Bu süreçte ne balıkçı teknelerinin ne başka teknelerin denize açılması söz konusu bile değil. Haftada 2 gemi girdiğinde bu işlemler 2 gün tekrarlanacak demektir. Bu boşaltım işleminin asgari 24 saat, azami 30 saat süreceği yine kendi raporlarında yazıyor. Katılımcıların birçoğu bu gemilerin Saros Körfezi’ne vereceği tahribatı sordu. Sayın Genel Müdür yardımcısı bu soruyu sürekli atladı. Deniz altındaki çayırları taşıyacaklarını söyledi. Sonra izleyip gözlemleyeceklerini söyledi.

Turizme zarar vermemek için 8 noktada inceleme yaptıklarını, istedikleri derinliği sadece Sazlıdere’de bulunduğunu belirtti. Yani 150 metre dolgu yapıldıktan sonra istenilen derinliğe ulaşılıyor. Oradaki derinlik 35 metre. Diğerlerindeki derinlik 500 metre girildiğinde bile 35 metre bulunamıyor 18 ile 25 metre arasında kalıyor. Bu gelecek gemilerin su altında kalan kısmı bile 25 metre. İşin gerçeği bu.

Kara boru hattı konusunda kısmen ikna olanlar var. Çünkü sayın müdür 80 bin ağacın dikileceğini 7 bin küsür ağacın söküleceğini, bunların 4 bin tanesinin taşınacağını belirtti. Bu boru hattının yangın yollarından gideceğini bu yangın yolları azami 10 metre genişliğinde. Yine kendi raporlarında 10+10 kalıcı 6 metrede geçici olmak üzere 26 metre bir alanı yerle bir edecekleri ve boruları gömecekleri ve bunun 20 metresi kalıcı istimlak edilecek ve koruma altına alınacağı yazıyor. Dolayısıyla yapacağız, dikeceğiz bu Saros Gönüllüleri ve Keşanlılar Mecidiye Taş Ocaklarını gitsinler bölgeye verdiği tahribatı görsünler ona göre inansınlar ya da inanmasınlar.” diye konuştu.

“1000 DAVACILI YÜRÜTMEYİ DURDURMA VE İPTAL DAVASI AÇMAK GEREKİR”

Kent Konseyi olarak mücadeleye devam edeceklerini bildiren Hasan Karagöz, “Geleceğimizi karartacak. Çocuklarımıza, torunlarımıza böyle bir şey bırakma şansımız söz konusu değil. 17 Temmuz’a kadar bu kez bir rekor yaratmalıyız. En bin davacılı bir yürütmeyi durdurma ve iptal davası açmak gerekli. Trakya genelinde yoğun çalışmalar sürdürülüyor. Bu konuda yapılacak olan bellidir. Saros sahilinde tapulu yeri olanlar dava açabiliyorlar.
Avukatımız Bülent Kaçar’a vekalet vererek davaları açabilirler. Şu an ciddi anlamda siteler bu vekaletleri vermiş durumda. Herkes çevresine çağrı yapsın.
Noterde tek kişi vekalet verirse 155 lira 5’erli gruplar halinde vekalet verdiklerin de notere ödeyecekleri para 80 lira. Başka bir masrafı yok. Geri kalan mahkeme masrafları imece usulü ile hallediliyor.

İmece usulüne de katkı yapmak isterlerse ilgili arkadaşlarla bağlantı kurmalarını sağlayabiliriz. 17 Temmuz’a kadar vekaletleri Kent Konseyi’ne getirebilirler. Dava 23 ya da 24 Temmuz’da açılacak. Davacı sayısı çok olduğu için evrakların bir an önce bize ulaştırılması gerekiyor. Enez’den Ecabat’ta kadar Saros’da evi yeri olan herkes dava açabiliyor. Enez’de ciddi bir çalışma var. Belediye Başkanı katkı sunuyor. En az dava açma sayısı sanıyorum Keşan’da olacak o yüzden çağrıyı yineliyoruz. 17 Temmuz’a kadar evrakları hazırlayıp teslim etmeye davet ediyoruz. Hedefimiz bin kişi. Raporda yazılanlarda söylenenler de gerçek değil. Biz davamızı açacağız.” dedi.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ