Reklam
Reklam

DEMOKRASİ SU KADAR, EKMEK KADAR HAYATİ BİR MESELEDİR

DEMOKRASİ SU KADAR, EKMEK KADAR HAYATİ BİR MESELEDİR
  • 22.03.2025
Reklam

İnsanlık tarihi sürekli kendi içinde çatışmıştır. Egemenler, monarşinin baskı gücüyle insanların emeklerini sömürmüş, muhaliflere yönelik şiddet, zulüm ve hatta öldürmekten de sakınmamışlardır.    1789’da Fransa’da başlayan kitlesel halk hareketi, Fransa’daki mutlak monarşinin devrilip yerine cumhuriyetin kurulması ve Katolik Kilisesi’ni ciddi reformlara gitmeye zorlamıştır. Devrimin karanlık yüzünde, Fransa’da 170 bine yakın insan idam edildi veya iç savaş ve çatışmalarda öldürüldü. 1792’de başlayan ve 1815’te biten devrim sonrası savaşlar neticesinde, 5 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. İnsanlar, temel hak ve özgürlük mücadelesinde ağır bedeller ödemiştir. Bedelin adı, “DEMOKRASİDİR”

Avrupa’daki Romanlar, bu bedel de yer almamalarına karşın, Fransız ihtilalin olgunlaştırdığı “temel haklar ve özgürlüklere” demokrasi sayesinde kavuşmuştur.  Bu durum ülkemiz içinde geçerlidir. Osmanlı, tebaası olan halkları monarşi ile yönetmiş, özelikle Türkleri yoksulluk, açlık ve sefaletle baş başa bırakmıştır. Monarşinin diğer adı kulluk, sömürü düzeni, adaletsizliktir. İnsan onurunun yok sayıldığı tek adam rejimidir. Kendi içinde yarattığı zenginler sınıfıdır. İnsanların yoksullaşması ya da halkın toplumsal sorunları umurlarında olmaz; tek amaçları saltanatlarını sürdürmektir.

Türkiye’de Roman vatandaşlar sosyal anlamda eşit yurttaşlar olmamakla birlikte, demokrasi, hukuk çatısı altında eşittir. “DEMOKRASİ” su kadar, ekmek kadar hayati bir meseledir. Demokrasinin elimizden kayıp gitmemesine dikkat etmek zorundayız. Çünkü o’ insan kaynağının en büyük hazinesidir. Egemenler, bu hazinenin yıkılması için ellerindeki tüm imkânlara başvurduklarını tarih yazmıştır; yapmadıkları kötülük, zulüm, adaletsizlik, kalmamıştır. Avrupa milletleri ödedikleri bedelleri unutmamışlar, sıkı sıkıya demokrasi kavramını içselleştirmişlerdir. Bizlerin de ülkemizdeki demokrasiyi daha ileriye taşımak ve güçlü bir şekilde içselleştirmemiz gerekir. Birlikte yaşama kültürümüzü demokrasinin değerlerinden almaktayız Temel arzumuz; Türkiye’de tüm halklar için kardeşliğin, barışın, özgürlüğün adı her zaman DEMOKRASİ olsun.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ