Reklam
Reklam

ENGELSİZ BİR YAŞAM İÇİN…

ENGELSİZ BİR YAŞAM İÇİN…
  • 11.05.2021
Reklam

Günlük yaşamımızda görmezden geldiğimiz ve onları yok saydığımız engellilerimiz ne yazık ki azımsanmayacak bir çoğunluğu oluşturuyorlar. Engelliliğin ana nedenlerinin ilk sırasında, ülkemizin sosyal yapısındaki  dengesizliğin yer aldığı bir gerçek. Sosyal çelişkilerini çözmüş ülkelerde engellilik oranı düşüktür. Bu toplumlar çağdaş çözümler üretebildikleri için engellilerine daha istendik bir yaşama ortamı sağlayabilmişlerdir.

*10-16 Mayıs  Dünya Engelliler Haftası  geçtiğimiz yıllara göre daha  sessiz sedasız geçiyor. Bunun neden pandemi olsa gerek. Gerçi geçtiğimiz yıllarda da pek somut adımlar atıldı sayılmaz. Göstermelik bir şeyler  yapılıyor gibi görünse de engellilerimizin sorunları tam anlamıyla çözüme ulaşmış sayılmaz.

*Engelsiz bir yaşam, herkesin hedefi ve amacı olmalı. Çünkü “Her insan potansiyel bir engelli adayıdır.” sözü bir gerçeği yansıtıyor. Çevremizde yaşayan engellilerin toplumsal yaşama katılmaları için, engellilik gerçeği konusunda toplumun kabullenirliğini artırmak, sosyal yardımlaşmaya katkı sağlamak, engellinin toplumda üretken bir hale gelmesine yardımcı olmaktır. Engellilik konusunda toplumsal duyarlılığın artırılarak, her engellinin kendi kendine yetebileceği gerçeğine ulaşmak, toplumun diğer bireyleriyle engelli bireylerin bütünleştiği paylaşımcı bir toplum modelini gerçekleştirmek için gerekli çalışmalara öncülük etmektir.

* Ülkemizde engelli birey sayısı oldukça fazladır. Ülke nüfusunun %12’si engelli olup, bu insanlarımızın büyük bir bölümü özel eğitime gerek duymaktadır. Bu sayı hiç de azımsanacak düzeyde değildir. Büyük kentlerden kırsalın en ücra yerine kadar engelliler birer birey olarak nüfus içerisinde yerini almış bulunmaktadır. Sosyal yaşamın kıyısına itilmiş bu insanlarımızın çok azı özel eğitim hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

*  Özürlülük; doğuştan ya da kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanmaktadır. Bugün sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik ve toplumsal yaşama tam katılım gibi temel sorunlarda özürlü vatandaşlarımız için  büyük fırsat eşitsizlikleri yaşanmaktadır.…

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ