ENGİN: “TÜM BU SORUNLARIN ÜSTESİNDEN HEP BERABER GELECEĞİMİZİ UMUYORUM”
Güney Edirne Katı Atık Birliği (GÜNEKAB) tarafından düzenlenen ‘Güney Edirne Çevre Konulu Çalıştay’ı bugün gerçekleştirildi.
Şapçı Ağadayı Tesisleri’nde düzenlenen ve saat 10.00’da başlayan çalıştaya; Edirne Valisi Ekrem Canalp, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Enez Belediye Başkanı Özkan Günenç, GÜNEKAB üyesi belediyelerin başkanları, il genel meclis üyeleri ve köy muhtarları katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, GÜNEKAB Başkanı Erhan Engin tarafından açış konuşması yapıldı.
Sözlerine, “Güney Edirne Katı Atık Birliği olarak, Enez, İpsala ve Keşan ilçelerimiz, beldelerimiz ve bağlı köylerimizin atık bertaraf hizmetlerini vermeye özenle devam etmekteyiz.” diyerek başlayan Engin, şunları söyledi: “Memleketimize nasıl daha fazla katkı sunabiliriz düşüncesiyle başladığımız görevimize ‘tüm bu yapılanların üzerine ne katabiliriz?’ diyerek devam etmekteyiz. Aslında birliğimizin öneminin hala tam kavranamadığı düşüncesindeyim. Fakat son yıllarda yaşanan iklim değişikliğine bağlı doğa olayları, bize çok geçmeden tüketim alışkanlıklarımızın değişmesi, atıklarımızın tekrar kullanılması ve doğaya bıraktığımız ayak izimizi küçültmemiz gerekliliğini arttırarak hatırlatacak gibi durmaktadır. Sadece yarım litre su içebilmek için doğaya milyonlarca yıl çözemeyeceği sorunlar bırakmak yerine bu alışkanlıklarımızın değiştirilmesi ve bizim de görevli olduğumuz bölgesel atıkların önemli bir oranda geri dönüştürülerek bertaraf edilmesi, geleceğimiz için büyük bir önem arz etmektedir.”
Erhan Engin sözlerine şöyle devam etti: “Birlik olarak, toplumda eğitim, bilgilendirme ve özendirme konularında çeşitli çalışmalarımız olacaktır. Özellikle kaynağında ayrıştırma, kaynağında ayrıştıramadığımız atıkların da atık ayrıştırma tesisimizde yeniden kullanıma kazandırılması için önemli adımlar atmış bulunmaktayız. Ayrıca, doğaya bu atıklardan salınacak olan gazları biriktirerek bu gazlardan enerji elde etmeye devam etmekteyiz. Düzenli depolamanın bize sağladığı avantajlardan daha fazla yararlanmak için birçok bilirkişi, mühendis ve akademisyen ile hayallerimizi konuşarak gerçeğe nasıl daha hızlı ve verimli şekilde geçirebileceğimizin de planlarını yapmaktayız. Tüm bunları düşündüğümüzde ‘peki neden hâlâ bölgemizde çevre kirliliği var?’ diyebilirsiniz. İşte biz de tam bu soruyu tartışıp çözüme ulaştırabilmek için bu çalıştayımızı hazırlamış bulunmaktayız.”
“ÜLKEMİZDE ORTALAMA KİŞİ BAŞI GÜNLÜK ÇÖP MİKTARI 1 KİLOGRAMIN ÜZERİNDEDİR”
Engin sözlerini şöyle tamamladı: “Özellikle son yıllarda, bölgemizin turizm alanında, gerek doğal güzelliklerimiz, gerekse ulaşım kolaylığı sayesinde çok fazla turist çektiği hepimiz tarafından gözlemlenmektedir. Nüfusun özellikle yaz mevsiminde hızlıca artması, beraberinde farklı problemler getirmektedir. Bunlardan birisi de atık problemleridir. TÜİK verilerine göre; ülkemizde ortalama kişi başı günlük çöp miktarı 1 kilogramın üzerindedir. Bu miktar turizm bölgelerinde ambalaj atıklarının da yoğunlaşmasıyla birlikte ortalamanın oldukça üzerine çıkabilmektedir. Üyelerimizin de karşı karşıya oldukları bu durumlar aslında aşılamayacak durumlar değildir. Birliğimiz tam da burada üyelerimize yardımcı olmak zorundadır. Umarım bu çalıştayımızdan sonra yapılacak olan planlamalarımız ve çözüm önerilerimiz, sizlerin de katacağı fikirler ve çözüm önerileriyle birlikte zenginleştirip, tüm bu sorunların üstesinden hep beraber geleceğimizi umuyorum.”
Erhan Engin, konuşmasının ardından, çalışmalar hakkında sunumda bulundu.
Sunumda, GÜNEKAB’ın düzenli katı atık depolama ve bertaraf tesisi için Orman Müdürlüğü’ne ödediği yıllık saha kirası hakkında bilgilendirmede bulunan Erhan Engin, “2016 yılında 106 bin 605,31 TL, 2017 yılında 110 bin 688,30 TL, 2018 yılında 126 bin 704,90 TL, 2019 yılında 156 bin 771,97 TL, 2020 yılında 192 bin 171,06 TL, 2021 yılında 209 bin 677,80 TL ödeniyor.” diye konuştu.
Erhan Engin, ödenen rakamların yüksek olduğunu ve gerekli indirimlerin yapılması için Edirne Valisi Ekrem Canalp’tan destek istedi.
Engin ödenen 2 yıllık kira ücretiyle 1 araç alınabileceğini dile getirdi ve sahillerde yaşanan çöp sorununu ve çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı.
Sunumun ardından çalıştay, basına kapalı olarak devam etti.