ERİKLİ’DEKİ SU ABONE BEDELİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA TEPKİ GÖSTERİLDİ
Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu tarafından, 17 Aralık 2021 Cuma akşamı saat 20.00’da, beraberinde Başkan Yardımcısı Yakup Balcı ve bazı kurum amirleri ile yaptığı, Erikli’de su abone bağlantı bedeliyle ilgili 44 dakikalık, sosyal medya hesaplarından canlı olarak da yayınlanan toplantıdaki açıklamalarına bazı vatandaşlar tarafından tepki verildi.
Başkan Helvacıoğlu’nun toplantıda sarf ettiği bazı cümlelerin bu duruma itiraz eden vatandaşların haklılık payını da artırdığına dikkat çeken vatandaşlar, “Geçtiğimiz günlerde Sayın Bakanımız da bu cümleyi kullanmıştı. Sonrasında Sayın Adalet Bakanımız da bu durumu değerlendirmişti. Belediye Başkanımızın canlı yayında, ‘Hatalar yaptırttılar bize. Hızlı hareket ettik. Kanun arkadan geldi! Biz yan yollardan, üst yoldan, orman içinden, her taraftan kabahatler işlediğimiz anlar oldu.’ gibi benzer cümleler kullandı.” dedi.
“KANUN ARKADAN GELİRSE CEZASINI KİM ÖDEYECEK?”
Vatandaşlar, Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun “Kanun arkadan geldi” söyleminde, konuyla ilgili yürütmenin durdurulması ve su gelmemesi halinde bu hataların cezasını kimin ödeyeceğini sordu.
“BEDELİNİ ÖDEYECEK VATANDAŞLAR HER ŞEY BİTTİKTEN SONRA BİLGİLENDİRİLDİ”
Vatandaşlar ayrıca şunları dile getirdi: “Yapılan canlı yayının sağlıklı bir şekilde organize edilmediği ortada iken,
böyle büyük bütçeli ve vatandaştan da ciddi oranda ödeme çıkacağı bir hizmette; keşke bu yaz Erikli’de birkaç bilgilendirme toplantıları yapılıp, her şey anlatılabilseydi. Bu işin bedelini ödeyecek vatandaşlara her şey bittikten sonra bilgi verilmesi, ikna edilmeye, ödemesini yaptırmaya çalışılması Gönül Belediyeciliği açısından uygun olmadı.”
“İTİRAZ SUYUN GELİŞİNE DEĞİL; GELİŞ ŞEKLİNEDİR”
Vatandaşlar ayrıca, bir başka konuya daha dikkat çekti.
“Hizmet söz konusu olduğu zaman Erikli bir mücavir alan; ancak reklam ve getirisi söz konusu olduğu zaman ise Erikli bir Bodrum!” diyen vatandaşlar, şunları ifade etti: “Erikli, bir Bodrum olur mu bilemem ancak, mücavir alan diye dışlanmasını da doğru bulmuyoruz. Öncelikle, Erikli’ye su getirildiği için Keşan Belediyesine teşekkür ediyoruz. Ancak, 10-20 kişi olarak belirtilen muhalif kişilerin sayısı bu kadar az değildir. Bilakis, Erikli’nin önemli bir bölümüdür. Bu kişilerin itiraz nedenleri getirilen suya değildir. Suyun geliş şekli, hızlı, plansız ve programsız yapılan işlerdir. Sadece Erikli’yi beslediği belirtilen suyun Yayla, Erikli Köyü ve bilinmeyen başka yerleri de beslemesi hakkında açıklama yapılmaması. Bu bölgelerden katılım bedeli alınıp alınmadığının cevaplanmaması.
Dosyanın Belediyenin mühendislerince plan ve projeler üzerinden izah edilmesi yerine, Bilirkişi’ye gönderilecek olması.
Bilirkişi, yer altındaki işleri nasıl tespit edecektir.
21. yüzyılda dünya insanları, ödemelerini yaparak bireysel olarak uzaya yolculuklara başlamışken, bizler evlerimize kendi paralarımızla su getirmenin sevinci içerisinde olamayız.
Yol, su, elektrik, okul, hastane. Bunları getirmek vatandaşın asli görevi midir? Eğer kendi paramızla yapacaksak her hizmeti, Erikli’ye Metro’da getirmek isteriz!
Yapılan toplantının önemli bir kısmında, ‘Erikli’ye getirilen suyun pazarlanmaya çalışılması; Evinize değer katar… Akıllı saatlerle evinizi su basmaz… Çok su faturası gelmez… Kiracılarınızla uğraşmazsınız…’ gibi açıklamalar yer aldı. Asıl izahat bekleyen konulara değinilmedi.
Abone olma, kuyu suyunu kullanmaya devam et. Mantıklı.
‘Atık Su için abone olmayandan bedeli üzerinden %50 fazla para alacağım.’ Söylemine gelince. Belediyenin suyu farklı, kuyu suyu farklımı atık su üretiyor. Kanalizasyon parasını tüm Erikli eşit şartlarda ödemiyor mu? Bu bir ayrımcılık değil mi?
Daha geçen ay, Bolu Belediye Başkanı eleştirilmiyor muydu?
Taksitli ödemede Belediyede taahhüt imzalanacağı belirtildi.
Peki bu taahhütnamede neyi taahhüt edeceğiz? Taahhüt arasında evin ipotek edilmesi de var mı?
Ve son olarak; Sayın Cumhurbaşkanımızın faize karşı vermiş olduğu mücadele ortada iken, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve sizlerin üyesi olduğunuz parti politikası ile günlük faiz düşünceleriniz örtüşüyor mu? Eski yıllarda düşük faizle alınan kredinin ödemesi için bu faiz oranı neden kullanılmaz. Tahmin ederim ki şu anki yıllık %14 faizden daha düşük bir orandır.
Bunun yanında, günlük faiz, saatlik faize kadar indirgenecek mi?”