GAYTANCIOĞLU: “DEVLET, İŞSİZ GENCİN ÖĞRENİM KREDİ BORCU ÜZERİNDEN TEFECİLİK YAPAMAZ”
Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kişinin öğrenim kredisi borçlusu bulunduğunu ve bunun 300 binin icralık durumda olduğunu belirterek, bu duruma adil, kalıcı bir çözüm getirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin genç işsiz sayısında rekorlar kırdığını vurgulayan Doç. Dr. Gaytancıoğlu, ülkenin kötü yönetilmesinin bütün yükünün vatandaşların sırtına yüklendiğini, gençler için üniversite diplomasının artık iş kapısını değil yeni bir borç kapısını açtığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Genç işsizlikte tarihi rekorlar kırıyoruz. Üstelik oynanan istatistik oyunlarına rağmen bu rekorlar geliyor. Gerçek işsizlik rakamların kat ve kat üstünde. Gençler işsiz, ümitsiz.
Her ‘İl’e üniversite açmakla övünen AKP ve AKP Genel Başkanı sıra iş bulmaya gelince ‘Devlet herkese iş bulmak zorunda değil’ diyor. Devlet, eğer düzgün yönetilen bir devlet ise, her vatandaşının insanca çalışacağı, kendisinin ve ailesinin geçimini sağlayacağı şartları sağlamak zorundadır. Eğitimli gençleri işsiz, hacizli durumdaysa burada devlet iyi yönetilmiyor demektir.
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünden kredi alan öğrencilerimiz şimdi borçlarını ödeyemedikleri için hacizli. İş yok bu gençler nasıl borç ödesin. Ödenmedikçe üstüne yüksek miktarda faiz bindiriliyor. ‘İşim yok borcu erteleyin’ diyene de yeniden bir faiz bindiriliyor.
İmkânları olmadığı için devletin verdiği kredilerle okuyan ama kötü yönetim yüzünden iş bulamayan milyonlarca genç haciz kıskacında. E- haciz yoluyla her an gençlerin peşinde olan bir AKP var artık. Gençlerimiz kredi alıyor daha sonra alınan miktara yurtiçi üretici fiyat endeksi uygulanıyor. Gençlerimiz hayata birkaç adım geriden başlamaktadır.
Devletin kendi beceriksizliğin bedelini gençlerine ödetemez. Yandaşa kaynak aktarmada sınır tanımayanlar, öğrencilerin boğazına yapışmaktan kaçınmıyorlar. İşsiz gençlerin boğazından alınan paralar yandaş müteahhitlere aktarılıyor.
Öğrenci kredileriyle ilgili acil ve adil bir düzenleme yapılmalıdır. Sosyal devlet işsiz gencine TEFE/TÜFE adında faiz uygulamaz, gecikme zammı uygulamaz.
Faizlerin silinerek borçların acilen yapılandırılması ve bir daha bu durumların yaşanmaması için yasal düzenleme şarttır.”