GAYTANCIOĞLU: “YAPILANDIRMA KANUNUNUN İÇİ BOŞ”
CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen yapılandırma konunun sorunları çözmekten uzak olduğunu öne sürdü.
Daha önce de benzer birçok kanun çıkarıldığını ancak sorunların çözülmediğini belirten Doç. Dr. Gaytancıoğlu, çıkarılan kanunların eksik ve vatandaştan para toplama amaçlı olduğu, sorunları bütün olarak ele alıp çözme amacında olmadığı için istenilen sonuçların alınamadığını vurguladı.
Yeni çıkarılacak kanunun da sorunları çözmeyeceğini belirten CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki konuşmasında şunları söyledi: “18 yılda 11 buçuk, niye buçuk, çünkü torba yasalardan birinde de tarım kredilerinin gecikmiş borçları vardı, onu da eksik çıkardınız. Bu yapılandırmalar çözüm olmuyor, artık bu işi siz kısa vadeli finansa dönüştürdünüz. Nasıl esnafa 5’erşer bin lira, 3’er bin lira veriyorsunuz, mazota, benzine zam yaptınız, LPG’ye zam yaptınız.
Gelirler artırılmadığı sürece biz bu yapılandırmaları çok yaparız. Vatandaşın borcu çok fazla artıyor. Sizin bir defa pandemi döneminde hiç vergi almamanız lazım üreten kesimden, ücretli kesimden, bunların vergilerini yapılandırmalarını bırakın, pandemi bitene kadar tahsil etmemeniz lazım, siz bir de faiz istiyorsunuz.
Son yapılandırma yedi ay önce oldu ama bir ay önce burada bir torba yasa görüştük, orada 22 Nisanda 7316 sayılı Yasa’da buradan çıkarırken biz eksik demiştik. Şimdi eksik olduğunu vatandaş zaten tarım kredi kooperatiflerine gidince öğreniyor. Çünkü 31/12/2020 tarihi diye bir tarih koymuştuk o zaman, o tarihten sonra yapılandırmaya müracaat o tarihten önce borçlar varsa gidin dedik ama 31/07’den sonra yapılan haciz ve icra işlemleri yoktu, o zaman vatandaş haciz ve icraya düşmemişti, şimdi düşenler var, dolayısıyla yine binlerce mağdur yaratıldı. Bu yasa hazır buraya gelmişken Komisyon aşamasındayken bu tarım kredi mağdurlarını bir daha inceleyin, Genel Kurul aşamasına gelmeden Komisyonda bunu düzeltelim. Yüzde 30 peşinat, bir kere %30 peşinat zaten çok yüksek, %30’u nereden bulacak vatandaş? Bunu o zaman %10’da hatta %5’e indirin hatta hiç almayın dedik.
Bakın, bugünlerde kuraklık konuşuyoruz, ciddi bir kuraklık var, AKP Genel Başkanı çıktı, dedi ki: ‘Kuraklıktan etkilenecek çiftçilerin tarım kredi ve Ziraat Bankası borçlarını erteleyeceğiz.’ Ya, erteleyeceksiniz de bu insanlar neredeyse sıfır ürün alacaklar, bunların ertelemeyle bir işi yok, bunlara bir nakit para vermeniz lazım yani dekara en az 300-400 lira nakit destek vermeniz lazım ki yeniden tohum, gübre, ilaç, mazot alabilsinler. Bir defa bunu da bu yasanın içerisine sokmamız lazım.
Dediğim gibi ikinci ürün ekenlere en azından bir destek buradan çıkmalı çünkü ciddi bir miktarda üretimde azalmalar görülecek. Bir de son maddelerde sicil affı getiriyorsunuz yani sicil affı getiriyorsunuz ama yandaş gazetelerde de ‘Sicil affı getirildi.’ diyor, vatandaş gidiyor bankaya ‘Sicil affı gelmiş, ben kredi almak istiyorum.’ Hüsrana uğruyor, ‘Senin 2015’te ödemediğin kredi kartının iki gün gecikmesi varmış.’ deniyor, önüne bir tane skor konuyor, bankalar bu sicilleri hiç silmiyor, temizlemiyor. Böyle sicil affı olmaz.
Bu tıp yapılandırmalar hiçbir şeye çözüm olmuyor. Sadece kısa vadeli finans sağlıyorsunuz. Yani vatandaş yine mağdur.
Emekli maaşını arttırmadığınız için, asgari ücret arttırmadığınız için, tarımsal desteklemeleri zamanında ödemediğiniz için, istihdam yaratıcı politikalar uygulamadığınız için, tamamen ithalatçı politikalar uyguladığınız için sadece 1-2 taksit vatandaştan alıyorsunuz, ondan sonra yeniden bir yasa. Bu çözüm değil, bunun çözümü ciddi bir ekonomi politikası uygulamak, üretime ve üreticiye yönelik politikalar geliştirmek, böyle kısa vadeli finansman sağlayarak, her şeyi ithalatla çözerek bu işler olmaz.”