Reklam
Reklam

HELVACIOĞLU, PAZARYERİNİN KAPATILMASI VE ERİKLİ’DEKİ SU SORUNU İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRDİ

HELVACIOĞLU, PAZARYERİNİN KAPATILMASI VE ERİKLİ’DEKİ SU SORUNU İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRDİ
  • 10.09.2020
Reklam

Keşan Belediye Meclisi'nin Eylül Ayı Olağan Toplantısı…

Selim Şen paylaştı: 10 Eylül 2020 Perşembe

Keşan Belediye Meclisinin Eylül ayı olağan toplantısı, bugün gerçekleştirildi.

Keşan Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda ve Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında yapılan toplantı, saat 17.00’de başladı.

AK Parti’li Meclis üyesi Şafak Uslu ile CHP’li Meclis üyesi Volkan Erkan’ın mazeretleri nedeniyle izinli sayıldığı toplantıda, at arabaları, Keşan, İzzetiye ve Paşayiğit’teki minibüs kooperatiflerinin ücret artışını içeren önergesi ile CHP’li üye Yüksel Alioğlu’nun soru önergesi ilave edildi.

Aliğolu, soru önergesinde şunları söyledi: “24 Ağustos tarihinde, yerel basına yapmış olduğunuz açıklamanızda, Millet İttifakı’na ithamda bulundunuz. <Çoğunluk biziz diyerek yaptığınız zorbalığın vatandaş hesabını sormaya başladı. Ele geçirdiğiniz çoğunluk ile, Keşan’ın geleceğini kısıtlamaya hakkınız yok> dediniz. Sayın Başkan, zorba kelimesini açar mısınız? Kastınız nedir? Çoğunluk ele geçirilmez, vatandaş oyları ile çoğunluk olunur. Keşan çıkarları söz konusu olduğunda size her türlü desteği verdik, daha fazla ne istediniz de yardımcı olmadık?”

Meclis toplantısı, gündem maddelerinin görüşülmesi ile devam etti.

Yıl Boyu Üretim ve İstihdam ile Okula Giden Mutlu Çocuklar Projesi’nde yapılacak işlemler için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesinin görüşülerek karara bağlanması maddesi ile ilgili bilgi veren Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Trakya Kalkınma Ajansı’na sunduğumuz 2.2 milyon TL’lik hibe projemiz kabul edildi. Öncelikle Keşan’ımıza hayırlı olsun. Projemizin adı; Yıl Boyu Üretim ve İstihdam ile Okula Giden Mutlu Çocuklar. Bilindiği üzere; geçimini sezonluk tarım işçisi olarak sağlayan ailelerimizin, bölgeden göç etmek zorunda kalmaları çocuklarımızın da eğitimlerini olumsuz etkiliyordu. Özellikle Kasım ayından sonraki 4 ay boyunca sezonluk tarım işçiliği yapan ailelerimiz var. Bu ailelerimizin, ilkokul çağındaki çocuklarının eğitimleri göç nedeniyle kısıtlanıyordu. Projeyi üretmemizdeki ana çıkış noktası, bu olumsuzluğu ortadan kaldırmaktır. Sosyal gelişmeyi destekleme projesi ile sürekli istihdam sonucunda mevsimsel göç önlenerek, çocuklarımızın eğitim seviyelerini artırmayı hedefliyoruz. 300 aile ile birlikte kadınlarımızın; başta Siğilli Bamyası olmak üzere, ürettikleri el ve ev emeği ürünlerin bir üretim kooperatifi çatısı altında toplanmasını planladık. Bu kapsamda; İzzetiye Mahallesi’nde, mülkiyeti Keşan Belediyesine ait olan 10 bin m2’lik tarla vasıflı taşınmaza seralar kuracağız. Kurulan seralarda, mevsime uygun sebze-meyve ve süs bitkisi üretimi ile yılın kalan zamanlarında da gelir sağlanmasını planlıyoruz. Bunlara ek olarak; bilindiği gibi İzzetiye Mahallemizde atıl durumda olan bir okul binamız var. Bu binamızın şartlara uygun olarak tadilatını yaptıracağız. Mevsiminde toplanan, Siğilli Bamyası ile kadınlarımızın ürettikleri ürünler için okul binasında paketleme ve soğuk zincir oluşturacağız. Web sitesi ve çeşitli pazarlama kanalları ile de bu ürünlerin, yurtiçi ve yurtdışına satışını planlıyoruz. Projenin hayata geçmesi ile birlikte, dezavantajlı tarım işçisi halkımıza örtü altı yetiştiriciliği ile 4 mevsim üretim yapma imkanı sağlanacaktır. Projemizin toplam bütçesi 2 milyon 259 bin TL. Bakanlıkça onaylanan katkı tutarı 1 milyon 700 bin TL. Keşan Belediyesi katkı tutarı yaklaşık 510 bin TL, sponsor katkı tutarı 50 bin TL. Proje süresi 18 ay, proje ortağımız Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, iştirakçimiz Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, projeyi kurumumuz adına Bilgi İşlem Müdürümüz Aytaç Onur Akay ve Keşan TSO adına Seda Havale yürütüyor.” dedi.

Bu bilgilendirmenin ardından Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na oybirliği ile yetki verildi.

Meclis daha sonra “Belediyeye ait mezbaha tesisinde yer alan mevcut arıtma tesisinde iyileştirme çalışmaları, revizyon ve kapasite artırımının yapılması hususunun görüşülerek karara bağlanması” maddesini görüştü. Madde oybirliği ile teknik rapor hazırlanması ve Meclis’e bilgi verilmesi için oybirliği ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne havale edildi.

Toplantı, “Tarihi Kentler Birliğine Belediye Başkanları doğal üye olmakla birlikte Belediyenin, Tarihi Kentler Birliğine üye olmasının onaya sunulması, kabul edilmesi halinde 1 asil, 1 yedek üyenin belirlenmesinin görüşülerek karara bağlanması” maddesinin ele alınmasıyla sürdü. Meclis oybirliği ile Birliğe üye olunmasını kabul etti. Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun doğal üye statüsünde olduğu birlikte asil üye olarak Özlem Uybaş, yedek üye olarak da Erhan Engin oybirliği ile görevlendirildi.

Meclis toplantısı, belediye elinde mevcut olan norm kadroda düzenleme yapılmasının görüşülerek karara bağlanması maddesi ile devam etti.

Meclis talep edilen norm kadro değişikliğini oybirliği ile kabul etti.

Bu değişikliğin ardından Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün kurulması maddesi ele alındı.

Meclis oybirliği ile Keşan Belediyesinin 17. Müdürlüğü olarak Emlak ve İstimlak Müdürlüğü kurulmasını kabul etti.

Toplantıda daha sonra Keşan genelinde yeni yapılaşmalarda uygulanacak ön bahçe mesafesinin belirlenmesinde mevcut binaların istikamet alınmasına ait plan notu değişikliğinin görüşülerek karara bağlanması ele alındı ve madde oybirliği ile İmar ve Şehircilik Komisyonuna havale edildi.

Toplantı, “İzzetiye (Keşan-Edirne) 1/5.000 Ölçekli İlave Nazım İmar Planı (NİP-40155) ve İzzetiye (Keşan-Edirne) 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı (UİP-40156) için 2. askı sürecinde gelen 2 adet itiraz dilekçesinin görüşülerek karara bağlanması” maddesinin görüşülmesi ile sürdü. İmar ve Şehircilik Komisyonu’nun raporuna istinaden itiraz dilekçelerin reddi oybirliği ile kabul edildi.

Meclis daha sonra, Mesude Kılıç tarafından Belediyeye verilen dilekçeye istinaden, Aşağı Zaferiye ahallesi, 884 ada, 5 numaralı parselin 5.00 metre olan ön bahçe mesafesinin 3.50 metre olarak yeniden belirlenmesine ilişkin plan değişikliği talebinin görüşülerek karara bağlanması” maddesini görüştü.

Madde İmar ve Şehircilik Komisyonu’nun raporu doğrultusunda oybirliği ile reddedildi.

Toplantıda daha sonra “Keşan (Edirne) Yukarı Zaferiye Mahallesi, Uygulama İmar Planı değişikliğinin (1317-1318 numaralı yapı adaları) görüşülerek karara bağlanması.” ele alındı. Madde İmar ve Şehircilik Komisyonu’nun raporu doğrultusunda oybirliği ile kabul edildi.

Toplantıda daha sonra gündeme ilave edilen maddeler görüşüldü.

At arabalarının triportöre dönüştürülmesini içeren ve daha önce Meclis’te görüşülerek karara bağlanan maddenin hukuksal süreç açısından revizesi gerçekleştirildi ve bu revize oybirliği ile kabul edildi.

Meclis; Keşan, İzzetiye ve Paşayiğit taşıma kooperatiflerinin ücret tarifelerindeki artış talepleri ise Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale etti.

Toplantı, Meclis Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun, CHP’li Meclis Üyesi Yüksel Alioğlu’nun soru önergesini cevaplamasıyla sürdü.

Helvacıoğlu şöyle dedi: “Şu anda iki ittifak var, zaman zaman Keşan’ı siyaset gereği bir kenara bırakıyoruz. Tabanımıza <Evet> demek yerine <Hayır> dediğimiz de oluyor. Ben bunu dayatma olarak düzeltmek isterim. Helvacıoğlu ve grubu olarak söylüyorum: <Hep beraber varız> dersek şu anda Keşan’daki 8 şantiye 17 şantiye olur. Ben artılar getirmeye çekiniyorum, kredilerden korkuyorsunuz. Siyasi olarak <Hayır> demek yerine, sokakta <Evet> dediğiniz sebebiyle konuşmalar sonrası içinizde ‘Hayır’cılar oluştu. Zorbalık sözünü <Dayatma> olarak değiştiriyorum.”

Başkan Helvacıoğlu, dilek ve temenniler bölümünde söz alarak pazar yeri üstünün kapatılması ile Erikli’ye su getirilmesi hakkında Meclis’e ve kamuoyuna bilgi verdi.

Mustafa Helvacıoğlu, Erikli’nin suya kavuşturulması ile ilgili hem yaşanan süreç hem de yürütülen çalışmalar hakkında şu bilgileri paylaştı: “2020 Mart Meclisi’nde Erikli’ye su getirilmesi konusunu gündemimize almıştık. Öngörümüz zaten bu sezon kuraklık olacağı yönündeydi. Yani, yaz sezonunda susuzluk sıkıntısı olacağını biliyorduk. Bu nedenle; ne pahasına olursa olsun, meclisimizde çözüm bulmalıydık. Sezona 4 ay kalmıştı, hızlı ve pratik çözümleri denemek gerektiğine inandık. Bu öngörülerle birlikte, bir proje firması ile taslak projeler hakkında görüşmeleri sürdürüyorduk. Taslak proje konusunda hazırlıkları tamamlayarak imalatta kullanılacak (pompa, trafo, elektrik malzemesi, boru vb.) malzeme listesi çıkartılmıştı. Bilindiği üzere; projesiz bile olsa İller Bankası’ndan malzeme kredisi alabiliyoruz. Bu kapsamda; İller Bankası’ndan kullanılmak üzere, 7 milyon 718 bin TL meclisimizden kredi onayı istedik. Amacımız; mart ayında meclisimizden onay aldığımız gibi işe başlayıp sezon sonuna kadar işi bitirmekti. Tabi bu rakam sadece malzemeler için istenen rakamdı. Erikli’nin şehir şebekesi olmadan sadece malzemeler ile ilgili bütçesi yaklaşık 8 milyon TL tutuyordu. Şehir şebekesi ile 25 – 30 milyon TL’lik bir öngörümüz vardı. Sonrasında meclisimiz, Kocaali’deki kuyuların Ocak ve Şubat aylarındaki verileri ile hareket etmenin doğru olmayacağını öne sürdü ve uygulama projesini kabul etmeyerek proje hazırlanması ile ilgili izin verdi. Yani meclisimiz; verimlilik tespit çalışmalarının, Temmuz ve Ağustos ayı gibi kurak olan aylarda tekrar yapılmasını talep etti. Biz de meclisimizin istediği gibi; bu çalışmaları Ağustos ayında yaptık. Ama su seviyelerinde herhangi bir düşüş gözlemlenmedi. Tüm bu çalışmalara ek olarak; tam analiz için 5 kuyudan numuneler aldık. İstanbul 2 No’lu halk sağlığı laboratuvarı ve Türkiye atom enerji kurumu gibi Türkiye’nin en donanımlı kurumlarına gönderdik. Şu ana kadar analizi yapılan 3 kuyu numunesinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. 2 kuyumuzun da sonucunu bekliyoruz. Yine bu çalışmalar kapsamında; Tarım ve Orman, Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm Bakanlıklarımız ile yazışmalarımızı sürdürerek yaklaşık 20 km’lik boru döşeme hattı ile ilgili uygunluk görüşlerimizi aldık. Yani kimse bu sürede <hiç bir şey yapılmadı> diyemez. Kamuoyuna eksik bilgilendirmeler yapılıyor. Doğrusunu bizden öğrenin istedik. Biz mayıs ayında, encümenden yetkiyi aldığımız gibi, 13 Mayıs tarihinde, hem Kocaali’den gelecek su terfi hattı hem de Erikli Sahili’nin su şebekesi hattı için proje ihalemizi yaptık. Mart meclisinden sonra ihale sürecine kadar geçen sürede de malumunuz yoğun bir pandemi dönemi yaşandı. Bölgenin turizm konusundaki yaşadığı belirsizlikler, seyahat kısıtlamaları, toplantı ve ihale süreçlerinin iptali gibi çeşitli önlemler nedeniyle süreç uzamış olabilir ama kesinlikle çalışmalarımızı durdurmadık. Şimdi son aşamada; projemizi bu ay sonuna kadar bitirip Ekim ayı meclisimize kredi kullanılması amacıyla getireceğiz. Tabi işin bir de bütçe kısmı var. Erikli şehir şebekesi de dahil yaklaşık 25-30 milyon proje maliyeti öngörümüz var. Bilindiği üzere; İller Bankası belediyelere genel bütçe vergi tahsilatından bir pay veriyor. Fakat bu pay; Keşan’da ikamet eden kişi sayısına göre hesaplanıyor. Yani bu oranın belirlenmesinde mücavir alanlar dahil edilmiyor. Erikli mücavir alanımızda, özellikle yaz nüfusunun Keşan’ın iki katı olması da, bu bedelin katılım payı olarak alınmasını ortaya çıkarıyor. Projenin üçte birini iş bitiminden sonra 2 senede 4 eşit taksitte harcamalara katılım payı olarak alınmasını değerlendiriyoruz. Aslında erikli kooperatifimizin 1 yıl daha kapanmaması ve devir olmamasını bu nedenle istemiştik. Fakat orada yaşayan sakinlerimiz kooperatifin ivedi olarak belediyemize devir edilmesini isteyince bu seçenek ortadan kalkmış oldu. Bu pay, kooperatif dursaydı da toplanacaktı, belediye de olsa bir şekilde toplanacak. Erikli’nin 30 yıldır sürdürdüğü bir ortaklık kültürü var. Yıllardır güzelleştirme kooperatifi ile yönetilen Erikli, bu projede de ortaklık ve imece kültürünün önemini yine ortaya çıkaracaktır.”

Helvacıoğlu, daha sonra Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’nin üstünün kapatılması ile ilgili Meclis’e bilgi aktardı.

Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Seçim döneminden sonra mevcut pazaryerinin durumu konusunda kolları sıvadık. Pazarcı esnafımız ve meclisimiz ile bir araya geldik, çeşitli toplantılar ile konuyu gündeme aldık. Öncelikle alternatif bir tüm bölgeye hizmet edecek çok amaçlı bir pazaryeri üzerinde durduk. Mevcut pazaryerinin üzerinin kapanması konusunda fikir birliğine vardık. Bu aşamadan sonra, 7 çeşit çatı kapama modeli projesi ortaya koyduk. Membran, asma germe, çelik konstrüksiyon, uzay çatı üzeri sandviç panel vb modeller üzerinde durduk. Bu 7 avam proje içerisinden 1 tanesinin üzerinde durduk. 2020 Haziran ayı olağanüstü meclis toplantımızda konuyu imar komisyonumuza havale ettik. Konuyu değerlendiren komisyon alınan ortak karar ile seçtiğimiz projenin yanına 2 adet daha alternatif hazırlanmasına karar verdi. Şu anda 3 seçenek üzerinde duruluyor ve analiz yapılıyor. Şimdi önümüzdeki Pazartesi günü uygulama projelerinin hazırlanması ile ilgili ihalemizi yapacağız. İhale sonrası, 3 alternatif arasından biri seçilecek ve proje işimizi sonlandırıp uygulamaya geçeceğiz. Mevcut pazaryeri çatısının kapanması, bilindiği üzere sadece gıda sektörüne cevap verecek. Cumartesi pazarımız sokaklara kurulmaya devam edecek. Yani mevcut pazaryerinin üzerini kapatmak ile sorunun yarısını çözülmüş olacağız. İşte bu noktada, daha önce de önerisini sunduğumuz bir konuyu tekrar gündeme getiriyoruz. Eski itfaiye alanına, eğer bir otopark yapılacaksa kapalı bir pazaryeri de yapılabileceği gündemde tutulmalı.”

Helvacıoğlu, görüşlerine şöyle devam etti: “Toplu konut ve gençlik ve merkezi projemiz ile eski itfaiye alanına yapacağımız kapalı giyim pazarı, nikah sarayı, gençlik merkezi ve otoparktan oluşan sosyal tesis alanını halkımıza kazandırabiliriz. 21 bin m2’lik konut alanı 206 adet daire  %33 alırsak 70 daire 70 daire 350 bin TL’den 24.5 milyon TL kreş ve sosyal tesisler, çocuk oyun alanları, basketbol sahası ve çeşitli spor alanları, otopark, yürüyüş parkuru, yeşil alanları ilçemize kazandırabiliriz.”

Mustafa Helvacıoğlu, Meclis’in birlik içinde hareket ederek ilçeye ve vatandaşlara çok daha faydalı olacağının altını çizerek, şunları söyledi: “Meclis’te bir ve beraber olalım. Keşke yerine iyi ki diyelim.”

Dilek ve temenniler bölümünde daha sonra CHP Grubu Sözcüsü Feridun Tümer söz aldı.

Tümer de konuşmasında şunları ifade etti: <Geçmiş dönemde borçları ödemek için yer satıldı> dediniz, son 5 yılda 1 tane belediyenin mülkü kanuni zorunluluklar dışında satılmadı. Borca gelince de Türkiye’nin en az borlu 5 belediyesinden birini aldınız.

Erikli’deki su konusunda <CHP getirmedi> dediniz. İyi şeylerin tamamı sizden, kötü olanlar ise Milllet İttifakı’ndan. Ne konuşulduğu tutanaklarda var. Muhtar Ali Çevikel ve Muammer Aksoy Caddesi’ni beton yol yapılmamasını istedik, yaptınız. Muhtar Ali Çevikel’de imalat eksik, o hatayı da görün. Aynı hata diğer caddede de var, 25 santimi orası da geçmiyor, 3 ay sonra oraya da asfalt atacaksınız. Asbest borular var dediniz, betonla gömdük. Değişti mi diye sorduk ona da cevap vermediniz.
Erikli konusunda da Haziran ve Temmuz ayı ölçümleri yok. <7 milyonu İller Bankası’ndan projesiz bile alabilirim> dediniz. Kaymakamlık’tan 3 kere meclis tutanağında değişim yaptık, 3 ay boyunca onay verilen krediyi alamadınız bu sebepten, projesiz krediyi İller Bankası vermez. Bize <Karanlık Zihniyet> dediniz, Millet İttifakı’ndan özür borcunuz var.
Muhtar Ali Çevikel’de yolu çift şeritli yaptınız, Trafik Komisyonu’nun haberi yok. Yaptım oldu ile olmuyor bu işler. Mülkiyeti sizde olmayan bir yere trafo bile koyamazsınız, Erikli’ye 3 ayda su getirecektiniz, hortum mu çekecektiniz Erikli’ye 21 kilometre? Bunlarla ilgili yazışmalar yapıyorsunuz ama tam olarak gelmedi, 21 kilometrenin nereden geçtiğini çok yakından takip ediyorum ben. Çok hızlı hareket ettiniz caddeler ortada. Üretim eksik ve yanlış bir uygulama dedim. 500 bin liralık beton yolu söktük.

Artı Çarşı’yı yaptınız tebrik ettik. Güzel oldu. Ama birlikte üretmiyoruz, siz sabah bir karar alıyorsunuz; bazen kendi meclis üyelerinizin bile haberi olmuyor. Şimdi 7 tane şantiye yapılıyor, çünkü bu meclis size borç verdi. Kredi ile yapıyorsunuz. <Zamanı değil, zamanı gelince vereceğiz> dedik bu Meclis tutanaklarında yazıyor. Keşan sizin değil, hepimizin. Hep beraber yöneteceksek de birbirimizi dinleyeceğiz.
MUÇEV’le ilgili olarak <Ankara’ya gidelim> dediniz, evet gidelim. O gün bizim dediğimiz gibi olsaydı, zaten MUÇEV’in aldığı yerler alınmıştı. <Ben alır, kiraya veririm> dediniz. MUÇEV’den farkınız kalmaz ki. Ama biz <Büfe ve duş ile parasını çıkarmaya çalışalım, çıkmayan kısmını da bütçeden karşılayalım> dedik. Dediğimiz gibi olacaksa gidelim Ankara’da mücadele edelim. Siz her istediğinizin olmasını istiyorsunuz; ama burası demokratik bir ortam, hep beraber karar alıyoruz. Siyaseti burada değil, parti lokallerinde yapacağız.”

Toplantıyı kapatan Helvacıoğlu, verdikleri katkı nedeniyle Meclis üyelerine teşekkür etti ve alınan kararların Keşan ve bölge halkı için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Ekim ayı Meclis toplantısı, 8 Ekim 2020 Perşembe günü gerçekleştirilecek ve saat 15.00’te başlayacak.

 

 

 

 

 

 

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ