Reklam
Reklam

İTİRAZ DİLEKÇELERİ İÇİN YARIN SON GÜN…

İTİRAZ DİLEKÇELERİ İÇİN YARIN SON GÜN…
  • 22.05.2020
Reklam

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, Sazlıdere Sahili’ne yapılması planlanan FSRU Liman projesi konusunda İDK toplantısının ardından yeniden başlayan ÇED süreciyle ilgili açıklamada bulundu.

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ısrarına anlam veremedik.” diyerek açıklamasına başlayan Karagöz Uluslararası sözler verilerek Saros’un mahvedilmeye çalışıldığını öne sürdü ve Keşan halkını, Keşan Kaymakamlığına itiraz dilekçelerini vermeye davet etti.

Hasan Karagöz, açıklamasında şunları ifade etti: “Öyle bir süreç yaşıyoruz ki; dünya insanlığı can veriyor biz ve Türkiye olarak can derdine düşmüş vaziyetteyiz. Ancak Çevre Şehircilik Bakanlığının tavrını anlamakta zorlanıyoruz. Daha önceden de beyan ettik ve yine aynı şeyi söylüyoruz. Çok acıklı bir durum, biz çevreyi korumakla görevli olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığından çevremizi korumak zorunda kaldık ve kalmaya devam ediyoruz. Bu çok vahim bir durumdur.

Bu inatlaşmayı anlamak mümkün değil. Neden bu noktaya getirdiler? Mahkemeye verdikleri savunmada açık bir şey söylüyorlar ve burada ulusal menfaatten söz edemiyoruz. Uluslararası alım ve satım bağlantıları varmış. Yani bir yerde söz verilmiş; ‘Sizin doğalgazınızı alacağız taşeron olacağız. Saros’u mahvedeceğiz, Saros üzerinden de Avrupa’ya göndereceğiz.’ açıkça böyle bir şey var.

Şimdi herkesin bildiği bir gerçek var. Saros FSRU Limanı ile ilgili ÇED olumlu raporunu iptal ettirdik. Edirne İdare Mahkemesi 14 bölüm üzerinde hukuka aykırılık görerek bunu iptal etti. 10 kişilik bilirkişi heyeti oybirliği ile 90 ayrı bölümde aykırılık görüp iptal etti; ancak ne hikmetse sıfırdan başlaması gereken ÇED süreci, 2009 yılında çıkarılan bir genelgeye dayanak yapılarak -ki uzaktan yakından ilgisi yok- ısrar ediliyor.


Bu genelgede çok açık bir hüküm var diyor ki: ‘Bir veya birkaç bölümünde aykırılık görünürse bunlar düzeltilip ÇED süreci ile kadar inceleme değerlendirme komisyonunda devam eder.’ Burada öyle bir durum yok. Mahkeme kararında 14 ayrı bölümden uygunluk görmemiş, bilirkişi de 90 ayrı bölümde uygunluk görmemiş ve en ilginç tarafı yine Çevre Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme İzin Denetim Genel Müdürlüğü, bütün ÇED halkın katılım toplantılarını ileri bir tarihe erteledi. Ancak 6 Mayıs’a almış oldukları bu İDK toplantısını ertelemediler. Bu anlamda ÇED yönetmeliği çok açıktır. Yüz yüze yapılması gerekiyor bütün toplantıların.
Burada yeni bir şey icat ettiler yönetmeliğe aykırı bir şekilde, yazılı görüşler istendi ki onunla ilgili de yaygın bir şekilde Trakya’da ve Türkiye genelinde itiraz dilekçeleri gönderildi. Bunları birleştiriyorlar şimdi de ilan ettiler, sonrasında da yeniden ÇED raporunu askıya çıkardılar.”

İşlenen sürece karşı verilecek olan dilekçeler için başvuru süresinin yarın sona ereceğini aktaran Hasan Karagöz, “10 günlük bir süre verildi itirazlar için ancak araya hafta sonu tatilleri ve Ramazan Bayramı tatili giriyor. Dolayısıyla Kaymakamlık üzerinden çevresel etki değerlendirme izin denetim Genel Müdürlüğüne verilecek olan dilekçeler için yarın (22 Mayıs 2020 Cuma) saat 17.00 son.
Yasaklılar için de CİMER üzerinden itiraz dilekçeleri hazırlandı. Burada da 25 Mayıs’a kadar itirazlarını yapabilirler. Kent Konseyi’nden mevcutlu tüm bileşenlerinin mail adreslerine ayrıca dilekçeleri gönderdik mesaj yoluyla da bu konuda duyarlı olmaları talebimizi ilettik. Kent Konseyi web sitesinde dilekçeler mevcuttur. Dileyenler oradan da indirip bunu yapabilirler. Herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz. Artık gün Saros’a sahip çıkma günüdür.”
diye konuştu.

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ