KANSER VE BROKOLİ
Uzman Diyetisyen Candan Aktaş Özmen, brokolinin vücuda olan faydalarını anlattı.
Brokolinin E, A ve C vitamini bakımından zengin bir sebze olduğunu dile getiren Özman, “Brokolinin antikanserojenik etkisi yani kanser önleyici etkisi içeriğinde bulunan glikosinolat adı verilen kükürt ve şeker bileşiklerinin parçalanması sonucu oluşan sülforofan adlı bileşik sayesinde olmaktadır.” dedi.
“KANSER OLUŞUMUNU ÖNLEMESİ GİBİ BİR ÇOK YARARI BULUNMAKTADIR”
Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Candan Aktaş Özmen, şu bilgileri paylaştı: “Brokoli, lahanagiller grubu çatısı altında yer alan kükürt içerikli bir sebzedir. İçerdiği bazı fitokimyasal ve biyoaktif bileşikler sayesinde vücudu toksik bileşiklerden uzaklaştırması, hücre hasarını önlemesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve özellikle kanser oluşumunu önlemesi gibi insan vücuduna bir çok yararı bulunmaktadır.
Brokoli, antioksidan özellikleri olan vitamin E, vitamin A, ve vitamin C bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Ayrıca lif içeriği de yüksektir. Brokolinin antikanserojenik etkisi yani kanser önleyici etkisi içeriğinde bulunan glikosinolat adı verilen kükürt ve şeker bileşiklerinin parçalanması sonucu oluşan sülforofan adlı bileşik sayesinde olmaktadır.
Brokoliyi kestikten sonra bekleyiniz!
Brokoliyi pişirmeden önce küçük küçük parçalara ayırıp bir müddet bekleyiniz. Küçük parçalar halinde kesildikten sonra yapılan bekleme işlemi brokolide bulunan sülforofan adlı bileşiğin daha çok ortaya çıkmasını sağlamakta ve vücudumuza olan sağlıklı etkisi daha da çok artmaktadır.
Sülforofan maddesi brokoli de hazır şekilde bulunmamaktadır. Brokolide bulunan bazı bileşikler, mirosinaz enzimi sayesinde sülforofana dönüşüyor. Kesme, parçalama ve bekleme işlemi brokolideki mirosinaz enzimini aktive ederek sülforofan bileşiğinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
Sonuç olarak; haftada 1-2 kez brokoli tüketmenizi ve pişirme işleminden önce brokoliyi küçük parçalar halinde kesip yaklaşık 30dk beklemenizi tavsiye ediyorum.
Sağlıklı günler…”