Reklam
Reklam

KARATEPE, KIBRIS BARIŞ HAREKATININ 46. YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE AÇIKLAMA YAPTI

KARATEPE, KIBRIS BARIŞ HAREKATININ 46. YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE AÇIKLAMA YAPTI
  • 20.07.2020
Reklam

DSP Keşan İlçe Başkanı Taner Karatepe, 1974 Kıbrıs Barış Harekatının 46. yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

“Bugün hepimizin hafızalarında yer eden ve bizleri onurlandıran Kıbrıs Barış Harekatımız ile ölümsüz liderimiz Bülent Ecevit’in Türk siyasal ve askeri tarihine geçen liderlik hamlesinin 46. yılı.” diyerek açıklamasına başlayan Karatepe, açıklamasında şunları ifade etti: <Ayşe Tatile Çıksın> parolası ile başlayan harekatımızın öncesinde Bülent Ecevit önderliğindeki Türk heyeti, dönemin İngiltere Başbakanı Harold Wilson, İngiltere Dışişleri Başkanı James Gallaghon ve ABD Dış İşleri Bakan Yardımcısı Joseph Sisco ile Kıbrıs meselesini görüştü. Fakat İngiltere ve ABD Türkiye’ye destek vermedi. 18 Temmuz 1974’te Türk heyeti Ankara’ya döndü. 19 Temmuz 1974’te Kıbrıs’taki durum Genel Kurmay Başkanlığındaki komutanlar ile görüşüldü ve görüşmenin ardından bakanlar kurulu oybirliği ile ilk Kıbrıs Barış Harekatı kararı aldı.

 

Peki bu harekat niye yapıldı, bu aşamaya niye ve nasıl gelindi, birazda ondan bahsetmek isterim. Bu harekatın 10-11 yıl öncesinden başlayan süreçte EOKA (Kıbrıs Milli Mücadele Örgütü) adlı Rum örgütü kanlı eylemler gerçekleştiriyor. Sivil halkı hiç acımadan katlediyordu (Kanlı Noel Olayı) gibi

Rum radyoları Türkçe <Bekledim de gelmedin> şarkısını ara vermeden çalıyor. Türk halkını ve Türk yönetimini tahrik ediyordu. Harekat başlayıp Türk askeri Kıbrıs’a inerken ise <Bu kadar yürekten çağırma beni> şarkısını son ses çalan şanlı ordumuzdu.

Unuttukları bir şey vardı, küçümsedikleri alay ettikleri ordu 7 cihana hükmetmiş kök salmış bir devletin evlatları idi.

Harekat, 20 Temmuz 1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetler birliklerinin Lefkoşe-Hamitköy-Gönyeli ve Pınarbaşı bölgelerine hava indirme Yavuz plajına deniz çıkarması yapması ile başlayıp başarı ile sonuçlandırıldı.

Peki bu harekat amacına ulaştı mı, harekat sonrası neler oldu ondanda bahsetmek isterim.

Kıbrıs Barış Harekatında, Türk ordusu 498 şehit verdi. Kıbrıs Türk tarafı 70’i mücahit 270 kişi kaybetti. Mekanları cennet olsun.

Harekat sonrası ordumuz adanın %35’lik kısmına hakim oldu. 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu. Rauf Denktaş Federe Devlet ve Meclis Başkanı oldu. 15 Kasım 1983’te ise KKTC kuruluşu dünyaya ilan edildi ve ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş oldu.

Bu cefakar ve Aziz Millete toprak kazandıran 2 liderden biri olan ölümsüz liderimiz Bülent Ecevit’ti. Bu vesile ile saygı ile anıyor onun kurduğu DSP’nin bir neferi olmaktan her zaman gurur duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz.

Bizler ölümsüz liderimiz Bülent Ecevit’in yolunda, yorulmadan yürümeye devam edeceğiz ve her zaman ve her koşulda DSP’li olmaktan gurur duyacağız.”

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ