KEPÇE OPERATÖRÜNÜN YANLIŞ İŞLEMİNDEN KAYNAKLANMIŞ
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, balık ölümlerinin de meydana geldiği Hasanağa Deresi’ndeki kirlenmenin, Edirne Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinde sızıntı sularının depolandığı alanda iş makinesi operatörünün yaptığı hatalı çalışmadan kaynaklandığını söyledi.
Edirne Katı Atık Birliği (EDİKAB) Olağan Meclis Toplantısı, Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Birliğin başkanlığını da yürüten Gürkan, EDİKAB tarafından çalıştırılan söz konusu tesiste 20 Ekim Perşembe günü bir problem meydana geldiğini ifade etti.
Hatalı işlem sonucu toprak kayması yaşandığını belirten Gürkan, “Sızıntı sularının depolanması amacıyla bir boru hattı çalışmasında kepçenin yaptığı hatadan doğan toprak kayması nedeniyle yarım saat kadar sızıntı suları kontrolsüz bir şekilde akarak Hasanağa Deresi’ne karıştı, dere kirlendi ve balık ölümleri meydana geldi.” dedi.
Yaşanan olayın basın ve kamuoyuna yansımasını normal karşıladığını ifade eden Gürkan, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba‘nın “Suların salınması sonucu” şeklindeki değerlendirmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Gürkan, tesiste tam donanımlı bir arıtma tesisi bulunduğunu, sızıntı sularının. çöpteki metan gazı yoğunluğunun artırılması ve daha çok elektrik üretilmesi açısından değerli olduğunu söyledi.
“DENETİM İÇİN BİZİM PERSONELİMİZ BAŞVURDU”
Edirne Belediyesinin denetim görevini yerine getirmediği yönündeki eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını savunan Gürkan, “‘Gelin denetim yapın’ diye kim şikayetçi oluyor? Bizim şirketimizin teknik personeli, EDİKAB personeli şikayetçi oluyor. Hani Edirne Belediyesi görevini yapmıyordu, hani Edirne Belediyesi suları salmıştı. Bizim ihbarımız ve şikayetimiz üzerine denetim yapıldı, 657 bin lira da firmaya ceza kesildi. Biz belediye olarak da birlik olarak da görevimizi yapmışız.” diye konuştu.
Gürkan, Meriç Nehri kenarında İl Özel İdaresinin özel bir firmayla işlettiği kilit parke taşı fabrikasının çevreyi kirlettiği yönünde mahkeme kararı olduğunu ifade ederek, “ÇED raporu yok diye mahkeme kararı alındı. Orayı kaç kere şikayet ettiniz?” diye sordu.
BAKANLIK İŞLETMEYE PARA CEZASI UYGULAMIŞTI
Edirne’nin merkeze bağlı Hasanağa köyünden geçen ve Tunca Nehri’nin kollarından olan Hasanağa Deresi’nin renginde değişiklik meydana gelmiş ve balık ölümlerine rastlanmıştı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, dere ve çevresinde inceleme yapıp kirliliğin kaynağını tespit etmek için çalışma başlatmıştı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, tesisi işleten firmaya 657 bin 638 TL para cezası uygulanmıştı. (A.A)