KEŞAN DIŞ TİCARET OKULU 1 EKİM’DE BAŞLAYACAK
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinde düzenlenecek ‘Keşan Dış Ticaret Okulu’nun lansmanı bugün yapıldı.
Keşan TSO Toplantı Salonu’nda kahvaltılı düzenlenen lansmana; Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf, Yönetim Kurulu üyeleri Sevtap Engin ve Selçuk Ataklı, Akreditasyon Sorumlusu Seda Havale ile Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve Trakya Kalkınma Ajansı personeli katıldı.
Keşan Dış Ticaret Okulu ile ilgili bilgilendirmeye geçilmeden önce, Kadir Mutaf tarafından, uzun süredir tedavi gören ve eski sağlığına kavuşan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası personeli Seda Havale’yi yeniden aralarında görmekten duydukları mutluluk ve memnuniyet dile getirildi.
Daha sonra sözü alan İsmail Şapçı da, aynı duyguyu paylaştı ve Keşan Dış Ticaret Okulu ile ilgili bilgi verdi.
Şapçı, Trakya Kalkınma Ajansı ile yapacakları bu ortak çalışmada amacın; bölge ekonomisine ve gelişimine katkı sağlamak olduğunu kaydetti.
Ekonomik dalgalanmalarda en sıkıntısız dönemin ihracat olduğuna işaret eden İsmail Şapçı, “Çünkü bir alıcı, elinizde halihazır müşteri var. Türkiye’ye baktığımızda da son ekonomik dalgalanmalarda en sıkıntısız süreç geçiren ihracat yapan firmalar oldu. İthalatta sıkıntılar yaşadık ama sürdürebilir bir anlaşma yapan firmalarımız zarar görmedi. Buradaki hedefimiz de; bölge ekonomimize daha gelişmesi ve ekonomik dalgalanmalardan daha az etkilenmesi. Yeni firmalar yaratmak, yeni girişimciler yaratmak. Potansiyel ihracat ve ithalat yapacak firmaları Dış Ticaret Okulu ile eğitim, onlara yeni ekonomik yollar çizmek.” dedi.
Bu eğitimin Tekirdağ, Çerkezköy, Lüleburgaz ve Çorlu olmak üzere 4 kez düzenlendiğini ve 115 firmaya eğitim, 34 firmaya da danışmanlık sağlandığını bildiren Şapçı, Keşan’da ki eğitimin de 01-31 Ekim 2019 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini duyurdu.
Daha sonra sözü alan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise, eğitim hakkında detaylı bilgi anlattı.
Eğitim ve Danışmanlık ücretinin %80’inin Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılandığını ve %20’lik kısmı olan 750 TL’nin de katılımcı firmadan alındığını belirten Şahin, firmaya %100 ihracat yapana kadar her türlü desteği verdiklerini ve eğitim bittikten ve ihracat yapacak konuma geldikten sonra dahi istenildiği takdirde yardımcı olduklarını kaydetti.
Mahmut Şahin, “Eğitim verdiğimiz firmaları uçuruncaya kadar bırakmıyoruz. Uçurduktan sonra dahi yardımcı oluyoruz. Potansiyeli varsa, ihracat yapmak istiyorsa, bütün kapıları açıyoruz.” dedi.
Şahin, Dış Ticaret Okulu ile ilgili şu bilgileri de aktardı: “Trakya bölgesinde büyük, orta ve küçük ölçekli birçok firmamız yer almakta ve bu firmalarımızın birçoğu ihracata adım atmaya çekinmektedir. Bu firmalar gerek personel eksikliği, gerek bilgi eksikliği, gerekse ihracat teşvikleri hakkında bilgi eksikliği sebebiyle çekinceler yaşamaktadırlar. Kurumumuz bu durumu gözlemledikten sonra en azından bilgi eksikliği ve cesaret noktasında firmalarımıza yardımcı olabileceğine karar vermiş ve alanında uzman eğitmenler ile Dış Ticaret Okulunu düzenleyerek ihracat konusunda farkındalık yaratmak adına ilk adımı atmıştır.
Dış Ticaret Okulu olarak adlandırılan programımız iki ana basamaktan oluşmaktadır. İlk basamak teorik bir eğitim olmak üzere, firmalar bu eğitimde; Uluslararası pazar araştırma yöntemleri, Pazar, Müşteri ve Rakip Analizinde İnternetin Kullanımı, Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi, İhracat Mevzuatı, İthalat Mevzuatı, Gümrük İşlemleri, Dış ticaretin finansmanı ve ödeme şekilleri, İhracatta Krediler ve finansman araçları, İhracatta Devlet Yardımları konularında bilgilendirilmektedirler. İkinci basamakta ise eğitimin ardından firmalarımız her eğitim gününü bir basamak olarak kullanıp ihracat stratejilerini oluşturmakta ve proje çalıştayında bu stratejilerini sunarak dış ticaret istihbaratı danışmanlığı alma şansını yakalamaktadırlar. Bu danışmalıkla firmanın ihracat stratejisi detaylıca oluşturularak nokta atışı ihracat ile fiili olarak harekete geçmeleri için gerekli destek sağlanmaktadır.
Dış Ticaret Okulu programının yeni dönemi 1 Ekim 2019 tarihinde Keşan’da başlayacaktır. Firmalar, eğitime başvuruyu Trakya Kalkınma Ajansının internet adresinden gerçekleştirebilecektir.
Dış Ticaret Okulu programımızdan bağımsız olarak, kısaca belirtmek gerekir ki; benzer şekilde daha çok firmaya ulaşmak, daha geniş bir danışmanlık hizmeti sağlayabilmek adına bölgemizde Dış Ticaret İstihbarat Merkezi tüm oda ve borsaların gönüllü çabasıyla kurulmuş ve çalışmalarına devam etmektedir.”
Toplantı, soru cevap şeklinde devam etti.