MADDİ VARLIKLAR MANEVİ DEĞERLER NEREDE
Bugün günlerden; 20 Mayıs 2023. Dün; 19 Mayıs 2023 idi. 19 Mayıs, Cumhuriyet’in gençlere armağan ettiği bir bayram günüdür. Cuma günü saat 10:00 sıraları Atatürkçü Düşünce Derneği olarak Keşan Tekel Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli önüne gittiğimizde, heykelin önünde birkaç çelenk vardı. Biz de çelengimizi sunduk, saygı duruşunda bulunduk. Bu anlamlı günün kutlanışı; 21 yıl önceki kutlamaların hiçbirine benzemiyordu. Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü anıta çelenk sunmuş, kortej Keşan Cennet Bahçesi’ne hareket etmiş. Bayramın diğer kısmı orada kutlanacakmış.
104 yıl önce bugünlerde Mustafa Kemal ve arkadaşları; kurtuluş ve kuruluşa giden yolun ilk günlerindeydi. 16 Mayıs günü Bandırma Vapuru ile İstanbul’da başlayan deniz yolculuğu sona ermiş, bahtı kara yurdumun aydınlık günlere kavuşması için mücadele günleri başlamıştı.
22 Haziran’da Amasya Genelgesi yayımlanmış, Erzurum ve Sivas Kongrelerini geride bırakan heyet, Ankara’ya doğru yola çıkmış, 27 Aralık’ta varılan Ankara’da da, Kurucu Meclis çalışmaları başlamıştı. 23 Nisan 1920 Cuma günü dualarla açılan Meclis’in aldığı kararlar sonrası yapılan Kurtuluş Savaşı başarıyla tamamlanmış, 29 Ekim 1923 günü de egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu belirtilen Cumhuriyet ilan edilmişti.
19 Mayıs 1919 ile 29 Ekim 1923 arasında yaşanan belli başlı olaylar Türk Milleti’ne manevi değer şeklinde bayram olarak armağan edilmişti. Meclis’in açılış günü olan 23 Nisan çocukların, Samsun’a çıkış günü olan 19 Mayıs gençlerin, zaferi müjdeleyen yolun ilk adımı olan 30 Ağustos Ordu’nun, bağımsızlığın ilan edildiği gün olan 29 Ekim’de Türk Milleti’nin bayramıdır. Bunların dışında iki tane de dini bayramımız vardır.
Genç Cumhuriyet hükümetleri bir yandan Osmanlı’nın borçlarını öderken, bir yandan yabancı egemenliğinde olan Osmanlı’nın mal varlıklarını parasını ödeyerek geri almış, bir yandan da devlete yeni maddi varlıklar kazandırma çalışmaları yapmıştır. Demokrasimiz zaman içinde darbelerle zarar görse de, 80 yıllık sürede maddi varlıkların ve manevi değerlerin korunmasına özen gösterilmiştir.
Yazımın başında, Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nın kutlanışından kısa bir örnek vermiştim. Yıllar yılı bu ülkede, manevi değerlere saygı gösterilerek milli bayramlar kutlanırdı. Şehrin devlet ve yerel yöneticileri ile halk bayrama katılır, 23 Nisan’da ilkokul, 19 Mayıs’ta ortaokul ve lise öğrencileri ile 30 Ağustos’ta ağırlıklı olarak askeri birlikler gösterilerini sunardı. Cumhuriyet Bayramı tüm halkın, kurum ve kuruluşların, okulların ve askeri birliklerin katılımıyla kutlanırdı. Bu bayramlarda yaşanan coşku; birlik beraberliğimizin ve manevi değerlere verilen önemin göstergesiydi.
2002 yılında iktidara gelen AKP’nin ilk işi; 80 yıllık Cumhuriyet değerlerini özelleştirmek, satmak ve manevi değerlerin içini boşaltmak olmuştur. Osmanlı’da yabancıların egemenliğinde olan birçok maddi varlığımız yine yabancıların elindedir. Manevi değerlerimiz olan bayram kutlamaları da, yasak savmadan başka bir şey değildir. Maddi değerlerini satan, manevi değerlerinin içini boşaltan bir toplumun uzun yıllar ayakta kalması ve yaşaması düşünülemez.
Yukarıda 80 yıllık Cumhuriyet döneminde darbelerden bahsetmiştim. O darbe ve muhtıraların amacı; mevcut hükümeti devirip yeni bir hükümeti işbaşına getirmekti. 21 yıllık AKP İkidarında da, 15 Temmuz 2016’da bir darbe girişimi yaşadık. Ancak bu darbe girişimi diğerlerinden farklı idi ve rejimi değiştirmek üzere kurgulanmıştı.
15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu olarak yönetim şeklini gösteren AKP, 2018 yılında yapılan referandumla yeni bir yönetim şekline geçti. Meclis’in devre dışı kaldığı, tek adamın ağzından çıkan her sözün kanun olduğu ve dünyada eşi benzeri olmayan sistemin adı; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ydi. Bu sistemde terör bitecek, ekonomi düzelecek, Türkiye uçacak idi. Söylenenin hiçbiri gerçekleşmediği gibi, yaşamımız, sorunlar yumağına dönüştü.
AKP 21yılda; yollar, köprüler, havaalanları, hastaneler, TOKİ konutları yaptı, savunma sanayiinde bazı adımlar attı. Bunlar olması ve yapılması gerekenlerdi. Ancak AKP; başarıları hep kendi hanesine yazıp, başarısızlıkların sorumlusu olarak hep muhalefet ve dış güçleri gösterdi.
14 Mayıs 2023 günü milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimi vardı. Şu anki sistemde işlevsiz olan meclis seçimleri sonuçlandı, cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. 28 Mayıs günü yapılacak seçimde ya tek adam rejimine devam diyeceğiz, ya da egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu parlamenter demokratik sisteme geçeceğiz. Bu seçim; bir nevi rejim referandumu olacaktır.
Bu ülkenin temel sorunlarından biri ekonomi, bir diğeri mülteciler sorunudur. Mülteciler sorunu ülkedeki demografiyi (nüfus yapısı) değiştirecek boyuttadır ve çok tehlikelidir.
Yeni sistemde koalisyon hükümeti olmayacak demişlerdi, koalisyonsuz hükümet kurulamıyor. Hem de 6’lı, 7 li koalisyonlar söz konusu. 28 Mayıs’ta tekrarlanacak cumhurbaşkanlığı seçimi için adayların vaaadleri konusunda uzun uzun durmayacağım. Kararınızı verme konusunu etkileyeceğini düşündüğüm tek bir örnek vermek istiyorum. Bir tarafın cumhurbaşkanı adayı, diğer tarafın koalisyon ortağı olacak bir parti başkanı, kadın, eğitim ve mülteciler konusunda ne düşünüyor?
Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı: Hiçbir kadın bir erkeğe muhtaç ettirilmemelidir. Eğitim sisteminde; bilime önem verilmelidir. Mülteciler, 2 sene içinde ülkesine gönderilecektir.
Cumhur İttifakı koalisyon ortağı bir parti başkanı: Dul bir kadın sahiplendirilmelidir. Eğitim sistemi; ahiret öncelikli nesiller yetiştirmelidir. Mülteciler gönderilmeyecek, hepsi kardeşimizdir.
28 Mayıs günü sandık başına gittiğimizde kendimize: Cumhuriyet’in maddi varlıkları ile manevi değerlerimiz nerede sorusunu soralım, ittifakların gelecek düşüncelerini irdeleyelim Oyumuzu; bu sorgulama ve irdeleme sonrasında sandığa atalım.
Saygılarımla. 20.05.2023 Mehmet USLU– Emekli öğretmen
- HEM MEYDANI HEM YOLU, İKİSİ DE DEFOLU - 29 Mart 2024
- PROJELER MEZARLIĞI KEŞAN - 24 Mart 2024
- İFTİRA DEĞİL, GERÇEK… - 17 Mart 2024
- VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM, İKTİDARIN DERDİ SEÇİM - 10 Mart 2024
- 31 MART 2019’DAN 31 MART 2024’E - 3 Mart 2024
- YANLIŞLARLA DOLU OLAN KİTAPLAR - 18 Şubat 2024
- KÖPRÜDEN ÖNCEKİ SON ÇIKIŞ - 11 Şubat 2024
- DESTANIN HÜSRAN SAYFALARI - 27 Ocak 2024
- MECBUREN MECBUREN MECBURİYETTEN… - 14 Ocak 2024
- BİR YOL HİKÂYESİ - 6 Ocak 2024