Reklam
Reklam

MİLLETVEKİLİ EDİZ ÜN, MİLLİ SAVUNMA BAKANI YAŞAR GÜLER’İN CEVAPLAASI İSTEMİYLE ÖNERGE VERDİ

MİLLETVEKİLİ EDİZ ÜN, MİLLİ SAVUNMA BAKANI YAŞAR GÜLER’İN CEVAPLAASI İSTEMİYLE ÖNERGE VERDİ
  • 29.05.2024
Reklam

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Ediz Ün, sınıra yakın yerlerde tarlaları olan çiftçilerimizin yaşadığı zorlukları Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e yönelttiği soru önergesiyle gündeme getirdi.

“Bakanlığınız sınır boylarında tarlaları olan çiftçilerimizin tarlalarına gitmesi ve çalışması için ilgili yasa ve yönetmenliklerde günün şartlarına uygun, çiftçinin işini kolaylaştıran bir düzenlemeyi düşünüyor musunuz?” diye soran CHP Edirne milletvekili Ediz Ün, şunları söyledi: “Çiftçilerimiz tarlalarına gitmek, orada çalışmak ve günlük çiftçilik işlerini yapmak için birçok belge vermek zorunda kalmaktadır.

Bir çiftçi, kendi tarlasına gidip çalışmak için; fotoğraf, nüfus cüzdan fotokopisi, nüfus kayıt örneği, yerleşim yeri belgesi, adli sicil kaydı, Jandarma GBT’si, ÇKS belgesi, ilmühaber ve tabura dilekçe vermekte.

Ülkemize hangi yollardan geldiği belli olmayan milyonlarca kaçak giriş yapmış. Sorduğumuzda Bakanlık sınırları çok iyi koruduğunu söylüyor. Koruyorlarsa bu kadar insan nereden nasıl ülkemize girmiş. Türkiye’de sınırlar sadece Türk çiftçisine karşı korunuyor anlaşılan. Sınırda tarlası olan, tarlasında çalışacak vatandaşımızdan bir sürü belge isteniyor. Ülkemizde çiftçilik zor ama sınır boylarında çiftçi olmak daha da zor. Edirneli çiftçilerimiz bu zorlukları bugünlerinde çok daha derin yaşıyorlar.

Bizim Bakanlıktan beklentimiz sınır güvenliğini kaçaklara karşı sağlaması, çiftçimizin tarlasına en kolay şekilde gitmesini sağlayacak önlemleri almasıdır. Çiftçimizden bir sürü belge isteyerek, zaman ve para kaybettirerek üretim olmaz.  Devletin görevi kendi çiftçisini kendi tarlasından uzak tutmak değil, sınırlarından yabancıların geçişini önlemektir.”

CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’den şu soruları cevaplamasını istedi:

1) Bakanlığınız sınır boylarında tarlaları olan çiftçilerimizin tarlalarına gitmesi ve çalışması için ilgili yasa ve yönetmenliklerde günün şartlarına uygun, çiftçinin işini kolaylaştıran bir düzenlemeyi düşünüyor musunuz?

2) İstenilen belge sayısını azaltmak, vatandaşlarımıza kolaylık sağlamak, her yıl belge verilmesinin önüne geçmek ve böylece çiftçimize zaman ve para kaybettirmemek için bir çalışmanız var mıdır?

3) Çiftçilerimizin bu belgeleri hazırlamak için yaptıkları harcamaları karşılamayı düşünüyor musunuz?

4) Bakanlık olarak tarımsal faaliyetlerin yoğunlaştığı bu dönemde sınır boylarındaki birliklere vatandaşlara kolaylık sağlanmasını isteyen bir talimatınız olmuş mudur?

 

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ